Geçtiğimiz yıl izdivaç programlarıyla ilgili bir yazı kaleme alan ve sunucuların günlük 60 bin lira ile 100 bin lira arasında para aldığını öne süren Sözcü gazetesi yazarı Emin Çölaşan, şimdi de bu programlarda dönen çirkin oyunla ilgili çarpıcı detaylara yer verdi.

Programdaki her şeyin bir oyundan ibaret olduğunu savunan Çölaşan, "Herkes kendi rolünü oynamaya çalışıyor. Evlendirme programlarına katılan ve yıllardan beri aynı tiplerden oluşan kadrolar genelde genç. Yaşlılar zaten arka planda kalıyor çünkü onlara rol yaptırmak daha zor" ifadelerine yer verdi.

İşte Çölaşan'ın yazısından bir kesit;

"Geçen yıl medyada yer bulmuştu. Bu programları hazırlayıp sunan hanımlardan bazıları günde 60 bin ile 100 bin lira arasında kazanıyormuş... Çünkü reklam gelirleri çok iyi.

Sunucu hanımlar işin cambazı. Kimde bir pırıltı görseler hemen tartışmayı ve kavgayı bilinçli olarak kızıştırıyorlar! İş uzadıkça uzuyor, kavga ve hakaretler başlıyor.
Sonra hakaretler 'bip'lenip (suç olmasın diye ses sıfırlanıp) yayına verilmiyor.

"AŞKLARIN TAMAMI SAHTE"

Çok önemli bir ana unsur, yaratılan sahte aşklar! Senaryolar önceden yazıldığı için kavgalar gibi aşkların tamamı da sahte.

"Ahmet, şimdi sen Ayşe'ye aşık olmuş olacaksın. İşler önce iyi gidecek ama sonra kavga etmeye başlayacaksınız. Sizin aşkınız bizi bir hafta idare edecek!.. Sakın bozuntuya vermeyin."

Bu arada neler oluyor neler! Bazı dokunaklı ve acıklı sahneler yaratılıyor, stüdyoda bulunanlara direktif veriliyor: "Mümkünse ağlar gibi yapın!"

"YAŞLILARA ROL YAPTIRMAK DAHA ZOR"

Bu kez ekrana ağlama sahneleri geliyor, birileri ağlama pozuna yatıyor. Fakat gelin görün ki gerçek ağlayan yok. Herkes kendi rolünü oynamaya çalışıyor. Evlendirme programlarına katılan ve yıllardan beri aynı tiplerden oluşan kadrolar genelde genç. Yaşlılar zaten arka planda kalıyor çünkü onlara rol yaptırmak daha zor.

Katılanların büyük çoğunluğu şöyle: Kentlerin varoşlarından gelen unutulmuş, ezik, bir baltaya sap olamamış, umudunu yitirmiş insanlar. Ekonomik durumları iyi değil. Kendilerini kurtaracak bir eş arıyorlar. Pek çoğu evlenmiş ayrılmış, çocukları var. Hepsinin umutları yoğun… Ekranda göründükçe tanınıyorlar. Günün birinde bir yapımcı belki kendilerine dizide falan rol verir, kendilerini kurtarıp şöhret basamaklarını tırmanırlar!

"BAZILARI SOYTARILIK YAPMAK İÇİN ÇAĞRILIYOR"

Önemli bir bölümü işsiz güçsüz… Otel beleş, bazıları maaşa bağlanmış. Hayatlarının çoğu stüdyoda geçiyor. Bir bölümü kanallar arasında transfer yapıyor! Bazıları ise programa soytarılık yapmak için çağrılıyor. Onların saflığını keşfeden yapımcılar ve sunucular soytarılık yapma görevini onlara özellikle veriyor.

Kendilerine figüranlık veya başrol oyunculuğu görevi verilen özellikle gençler için üzülüyorum. Onlar bu kadar mı onursuz? Dul kadın programda iki ayrı erkeği idare ediyor. Çocuğu var, ailesi var ve aylardan beri programda… Hiç mi utanmıyor? Kızla oğlan arasında günlerce sürüp giden vıcık vıcık, mide bulandırıcı tartışmalar…Rol icabı! Sonra onların anne ve babalarının stüdyoya getirilip kavgaya karıştırılması…

"BAZILARI İKİ YILDAN BERİ KISMETİNİ ARIYOR"

Bu evlendirme programlarını düzenleyenler aslında hem katılanlara, hem de izleyenlere resmen saygısızlık ediyor, alay ediyor. İzleyiciye geri zekalı muamelesi yapıyor. Evlilik, saygı, sevgi, onur kavramları ayakları altında çiğneniyor. Programlar insan sirki gösterisine dönüşmüş durumda. Sunucu kadınlar ve yapımcılar malı götürürken kendilerinin nasıl sömürüldüğünün farkına varmak istemeyen, ucuz şöhret peşinde koşan sözde evlenmeye gelmiş figüranlar… Bazıları iki yıldan beri orada oturup güya kısmetini bekliyor.

"CAZGIR GÜZELLERDEN SEÇİLİYOR"

Programa çökenlerin bir bölümü dizilere figüran bulan ajanslardan sağlanıyor. Programda iki ana kesim var. İlki başrol oyuncuları. Ağzı iyi laf yapan cazgır güzellerden ve yakışıklılardan seçiliyor. Görevleri bıktırıcı ve sahte aşklarda oynayıp kavga etmek! Ekranda hep onlar ve aşkları (!) var. Biri bitiyor öbürü başlıyor. İkincisi ise figüranlar! Onlar her gün stüdyoda arka planda oturuyor, lafa fazla karışmalarına izin verilmiyor. Yövmiyeleri çok düşük.

Her yayının temelinde kavga, hakaret, iftira, suçlama ve yalanlar var. Sunucu kadınlar bu olanları zevkle izliyor çünkü senaryo ona göre kurgulanmış, programlar bu sayede sürüp gidiyor. Televizyon izleyicilerinin çoğu ise dönen bu dümenlerin farkında bile değil. Olanları gerçek zannediyor!" Kaynak: Haberler
Editör: Barış Köksal