Dolar, Türkiye piyasalarında ilk kez 3.010 TL'ye kadar çıkarak tarihi rekorunu kırdı.

ABD'de işsizlik oranı yüzde 5.1 ile yedi buçuk yılın en düşük seviyelerinde çıkması gelişmekte olan ülkeler piyasasında doların hızla yükselişe geçmesine neden oldu. Dolar, Türkiye'de 3 TL'yi aşarak tarihi rekorunu kırdı.

MAAŞLAR ARTTI

ABD'de tarım dışı istihdamın Ağustos ayında 173,000 artarak beklentilerin altında büyümesi Fed'in bu ay faiz artırması olasılığının azaldığına işaret ederken, işsizlik oranı yüzde 5.1 ile yedi buçuk yılın en düşük seviyelerine geriledi ve maaşlar artış kaydetti. Reuters anketine katılan uzmanlar tarım dışı istihdamın 220,000 artmasını bekliyorlardı.

Buna karşılık ABD'de Ağustos ayına ait istihdam rakamları istatistiklerin hazırlanma yöntemindeki bazı sorunlardan dolayı sonraki aylarda keskin şekilde yukarı yönlü güncellenebiliyor. Ekonomistler hükümetin mevsimsel değişiklikleri veriye daha iyi yansıtabilmek için kullandığı modelin okulların başladığı dönemde en doğru rakamları göstermeyebileceğine dikkat çekiyorlar. Uzmanlar ayrıca işverenlerin tipik olarak Ağustos ayında işsizlik anketini cevaplama oranlarının düşük olmasından dolayı verilerin bulanıklaşabildiğini belirtti.

SON BEŞ AYIN EN DÜŞÜK ARTIŞI

Saatlik kazançlardaki artış da yüzde 2.2 olarak gerçekleşerek bir yıl önceki seviyelerinin üzerine çıksa da ekonomistlerin "sağlıklı" olarak tanımladığı yüzde 3.5 oranının altında kaldı. Bazı analistler maaşlardaki artışın yavaş kalmasının nedeni olarak petrol sektöründeki maaşların düşmesini gösteriyor. ABD İmalat sektörü geçtiğimiz ay Ağustos'ta 2013'ten bu yana en çok istihdam kaybını yaşadı. Bu artış son beş ayın en düşük artışı olarak kayda geçti. Daha önce Temmuz ayı için 215,000 olarak açıklanan tarım dışı istihdam artışı 245,000'e revize edildi.
Editör: Barış Köksal