Başbakan Ahmet Davutoğlu, çözüm süreci ve HDP heyetinin İmralı ziyaretleri hakkında açıklamalarda bulundu. Davutoğlu, "Kamu düzeni konusundaki hassasiyet korunacak, bu konuda taviz vermeyiz. Çözüm sürecinin nihai perspektifi olan silahsızlanma da dahil olmak üzere şiddetin terk edilmesi ve demokratik ortamda siyasi hayatın hayata geçirilmesi konusunda da net bir tavır sergilenecek. Ümit ederiz bu tür görüşmeler onun önünü açar. Bağdat dönüşü bu konuda yeni gelişmeler olabilir." dedi.

BAŞBAKAN, Irak'A GİTTİ

Başbakan Ahmet Davutoğlu, "ANA" uçağıyla saat 08.10'da Irak'a gitti. Başbakan Davutoğlu'nu, Esenboğa Havalimanından Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç ve diğer ilgililer uğurladı. Başbakan Davutoğlu ile İçişleri Bakanı Efkan Ala, Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli ve Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı Yasin Aktay da Irak'a gitti.

Ziyarette, Davutoğlu ve İbadi başkanlığındaki heyetlerin, ikili ilişkiler ile bölgesel gelişmelerin ele alınacağı kapsamlı görüşmeler yapması bekleniyor.

Irak Cumhurbaşkanı Fuad Masum ve yardımcılarının yanı sıra Irak Meclis Başkanı Selim Cuburi ile de görüşecek Davutoğlu'nun, Türkmenlerin temsilcilerini de kabul edecek.

UÇUŞ ÖNCESİ ÖNEMLİ AÇIKLAMALAR

Davutoğlu, Irak Başbakanı El-İbadi'nin davetine katılmak üzere Irak'a hareketinden önce Esenboğa Havalimanı Şeref Salonu'nda basın toplantısı düzenledi. Davutoğlu, basın toplantısında şunları söyledi:

* Kamu düzeni konusundaki hassasiyet korunacak, bu konuda taviz vermeyiz. Çözüm sürecinin nihai perspektifi olan silahsızlanma da dahil olmak üzere şiddetin terk edilmesi ve demokratik ortamda siyasi hayatın hayata geçirilmesi konusunda da net bir tavır sergilenecek. Ümit ederiz bu tür görüşmeler onun önünü açar. Bağdat dönüşü bu konuda gelişmeler olabilir

* ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden ile yarın akşam yemeğinde birlikte olacağız. Ertesi Sabah Atlantik Konseyi'nin enerji konferansında ortak olarak platformda konuşmacı olacağız. Benim Irak'ta yapacağım görüşmeler de önem taşıyor. Irak'ta güvenlik konusunda atılacak adımlarla, Suriye'de atılacak adımlar arasında bir bütünlük olması lazım. Bunları hep birlikte ele alacağız. Bu bir süreçtir, bir görüşmeden, ziyaretten bütün konuların bir anda çözülmesi beklenmez ama ortak bir perspektife sahip olmak ve o perspektif içinde birlikte çalışmak en önemli husus. Bu konuda da ABD ile ve diğer müttefiklerle ve bölge ülkeleriyle yaptığımız görüşmelerde Suriye bağlamında bu ortak perspektif yönünde bir zemin olduğunu söyleyebiliriz.

 

Kaynak: Haberler.com

 

Editör: Barış Köksal