Başbakan Recep Tayyip Erdoğan,Tbmm Darbe ve Muhtıraları Araştırma Komisyonu'nun kendisine yönelttiği soruları cevaplandırdı.

Erdoğan, Tbmm Darbe ve Muhtıraları Araştırma Komisyonu'na gönderdiği cevapta, ''Doğrudan veya dolaylı olarak, bir gecede veya sürekli olarak, silah marifetiyle veya bürokratik aygıtlarla milletin iradesine ve onun adına yetki kullanan demokratik kurumlara tasallutta bulunan her girişim, her müdahale, her tavır aynı derecede kötüdür, aynı derecede demokrasi ve millet düşmanlığıdır'' dedi.

Cevabında ''Vesayetçi anlayışı, darbeci zihniyeti, müdahaleci yaklaşımı tamamen tasfiye edene kadar, hukuki ve siyasi çabalarımız devam edecektir'' ifadelerini kullanan Başbakan Erdoğan, demokrasiye müdahale girişiminde bulunan, bunun tasavvuru ya da hayali içinde bulunan herkesin ve her kurumun er ya da geç, milletin mahkemelerinde yargılanacağını, hesap vereceğini aklında bulunduracağını belirtti.

"28 Şubat ŞAHSIMI DA HEDEF ALMIŞTIR"

Başbakan Erdoğan, komisyona gönderdiği cevabında, 28 Şubat müdahalesinin Tbmm'yi, seçilmiş Hükümeti, millet iradesini, sivil siyaseti hedef aldığı kadar, doğrudan şahsını da hedef aldığını belirterek, bu müdahalenin ülkenin geleceğini ipotek altına alacak bir siyaset mühendisliğinin ürünü olduğunu kaydetti.

Erdoğan, ''28 Şubat, bizi, bizim temsil ettiğimiz siyasi idealleri, bizim şahsımızda milletin tercihlerini ve iradesini silmek, yok etmek, engellemek üzerine kurgulanmıştır'' ifadelerini kullandı.

28 Şubat süreci ile AK Parti ve kendi siyasi çalışmaları arasında kurulan spekülatif ilişkilerin haksız, insafsız ve mesnetsiz olduğunu ifade eden Başbakan Erdoğan, şöyle devam etti:

''Biz, 28 Şubat döneminde hedef alındık, engellendik, mağdur edildik, hatta zorlama gerekçelerle görevden alındık, cezaevine ve siyaset yasağına mahkum edildik. Biz, 28 Şubat'a rağmen, milletimizden aldığımız destek ve istikametle siyasi hayatımızı sürdürüp bugünlere geldik.''

"GÖLE MAYA ÇALMAK AKIL DIŞI"

Cevabında, 28 Şubat türünden müdahalelerin göle maya çalmak gibi akıl dışı ve güneşi üfleyerek söndürmeye çalışmak gibi mantık dışı olduğunu belirten Erdoğan, ''28 Şubat müdahalesi karşısındaki cesur ve sabırlı duruşumuz, kararlı mücadelemiz, oyunu bozmuştur'' dedi.

"DARBECİ ZİHNİYETİN ENSTRÜMANLARI"

Erdoğan, ''Kronik sorunların çözülmesine yönelik girişimlerin sabote edilmesi, terör ve şiddetin tırmandırılması, laik-antilaik, Alevi-Sünni gibi yapay gerilim alanları oluşturulması, darbeci zihniyetin kullandığı enstrümanlardır'' dedi.

'DOLMABAHÇE GÖRÜŞMESİ'

Başbakan Erdoğan, kamuoyunda 'Dolmabahçe Görüşmesi' olarak adlandırılan, dönemin Genelkurmay Başkanı ile yaptığı görüşmeye ilişkin olarak da haftalık olağan ve sıradan bir görüşme olduğunu belirtti.

Erdoğan, görüşmenin muhtevasında speküle edilen hususlar veya devam eden davalarla ilgili konuların bulunmadığını ifade etti.

27 NİSAN BİLDİRİSİ

Cevabında 27 Nisan 2007'de, TSK'nın internet sitesinde yayınlanan bildiri karşısındaki tavırlarının net ve kararlı olduğunu vurgulayan Erdoğan, şunları kaydetti:

''27 Nisan bildirisi sonrasında yaşananlar, Türkiye'de samimi ve kararlı bir sivil irade bulunması halinde, demokrasiye yönelik tehlikelerin demokratik sistemin kendi dinamikleri ile bertaraf edilebileceğini göstermiştir'' dedi.

"TÜRK MİLLETİ EN GÜZEL CEVABI VERDİ"

Başbakan Erdoğan, 28 Nisan günü AK Parti Hükümeti'nin, 22 Temmuz gecesi ise Türk milletinin bildiricilere ve vesayetten medet uman çevrelere en güzel cevabı verdiğini kaydetti.

Editör: Barış Köksal