Çin aşırı çalışma salgınıyla karşı karşıya.

Geçtiğimiz hafta Çin'li bankacılık regülatörü Li Jianhua'nın fazla çalışmaktan ölümü, tüm dikkatleri bu noktaya topladı.

İşvereninin 26 yıldır Parti'nin ve halkın çıkarlarını kendi çıkarlarının önüne koyduğunu belirttiği 48 yaşındaki Juanhua, gün doğmadan bir raporu yetiştirmeye çalışırken kalp krizi geçirerek hayatını kaybetti.

China Youth Daily gazetesine göre Çin'de her yıl 600.000 kişi fazla çalışmaktan ölüyor. Devlet kontrolündeki China Radio International da her gün 1.600 insanın aynı nedenle yaşamını yitirdiğini belirtti.

ÖLÜMÜNE MESAİ

Sina Weibo adlı blog, 24 yaşındaki Ogilvy Public Relations Worldwide çalışanından, 25 yaşındaki PricewaterhouseCoopers denetçisine ve uçak savaşı tasarımcısına birçok insanın aşırı stresli hayatlarıyla ilgili şikayetlerle ve sanal sohbetlerle dolu. Patronunun işe daha çok vakit ayırmaları gerektiğini söylediği bir Weibo kullancısı şu soruyu soruyor: "Ölmek uğruna ek mesai yapmanın ne anlamı var?"

ÖLEN KAHRAMAN OLUYOR

Öte yandan devlet de aşırı çalışarak hayatını kaybedenleri tıpkı diğer Komünist Parti şehitleri gibi kahraman ilan ediyor. Li'nin patronu ise 10 Haziran'da onun tüm Parti üyeleri ve Çin Bankacılık Denetleme Kurumu'nun çalışanları için bir örnek olması gerektiğini belirttiği açıklamada şöyle dedi: "Yoldaş Li Juanhua'dan bir şeyler öğrenmek için onun gibi olmak gerek. Sağlam ideallere ve inançlara sahip, Parti'nin çıkarlarına her daim bağlı ve bu uğurda her şeyi feda etmeye hazır."

STRES ÖLDÜRÜYOR

Bu ölümlerin aşırı çalışmayla ilgili olduğunu kesin olarak kanıtlamak her zaman mümkün olmadığı için rakamlar yanıltıcı olabiliyor. Fazla çalışma kaynaklı ölüm kültürel bir fenomen olduğu kadar da tıbbi bir durum. Japonya ve Tayvan'da ise bu ölüm sebebi sigorta dahilinde.

Bu vakalarda fazla mesainin getirdiği stres, kalp krizi gibi birçok sorunu tetikliyor. Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri kalp krizini en yaygın ölüm nedeni olarak açıklamıştı. Araştırmalar fazla oturmanın erken ölüme yol açtığını ortaya koysa da ABD'de insanların aşırı çalışmaktan öldüğünü gösteren net bilgiye sahip değiliz. Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü'ne göre Amerika'lılar Japon'lardan ortalama 45 saat daha fazla çalışıyor.
Editör: Barış Köksal