Bu uygulamanın nüfusun üçte ikisinin günde sadece 2 lira ile geçindiği ve 200 bin kişinin HIV pozitif olduğu Swaziland'da kadınlara önemli bir ek gelir sağlayacağı ve fuhuş yapmalarını engelleyeceği öne sürüldü.

“Bekâret maaşı” programının finansmanını Dünya Bankası'nın sağlayacağı belirtildi.

Güney Afrika haber sitesi IOL'e konuşan sağlık görevlisi Thabsile Dlamini, “Hükümet genç kızlara ihtiyaçlarını karşılamaları ve fuhuş yapmak zorunda kalmamaları için bu ödemeyi yapacak” dedi.

Ancak her yıl "Umhlanga" isimli törende ülkedeki bakirelerden kendine yeni bir eş seçen ve hali hazırda 15 karısı olan Swaziland Kralı 3'üncü Mswati'nin bu uygulamayı “sadece seçebileceği kadınların sayısını artırmak ve gelecekteki gelinlerinin hiçbir hastalığı olmadığından emin olmak” için kabul ettiği iddia edildi.

Bekâret maaşı almak isteyen kadınların ne sıklıkta bekâret kontrolünden geçirileceği ise açıklanmadı.

Svazilandlı kadınlar önerilen “bekâret maaşı”nın fuhuş yapmalarını engellemek için yeterli olmadığını söyledi.

İngiliz Daily Mail gazetesine konuşan 17 yaşındaki Thandi Tfwala, “Bir kadın 200 Rwanda Frankı'nı tek bir cinsel ilişki karşılığında kazanabilir. Swazilandlı kızlar eğer yeterince para almazlarsa şu anda yaptıklarını yapmaya devam edecekler. Kralımızın gelinlerini seçmek için Cape Town'a gitmesi gerekecek” dedi.

2011'deki törenlere katılan kızlar arasında Swaziland'da büyük tehdit altında yaşayan albino gençler de bulunuyordu. İyi şans getirdiğine inanılan uzuvları kesilerek büyücülere satılan Swazilandlı albinolar, maruz kaldıkları saldırıların ardından devletten yardım istemişti.

Editör: Barış Köksal