Avukat Ömer Turhanlı, "Kesinlikle sayın başbakanımız dinlenilmemiştir, konuşmaları tape altına alınmamıştır. Bu soruşturmayı yürüten emniyet mensupları sayın başbakanımızın konuşmalarını tape haline getirmişlerdir" dedi.

22 Temmuz Operasyonu'nda gözaltına alınan polislerin avukatlarından Ömer Turhanlı, ve diğer müdafi avukatları, Sabah saatlerine doğru yeniden İstanbul Adalet Sarayı önünde basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.

"KESİNLİKLE BAŞBAKAN DİNLENMEMİŞTİR"

Dinleme olayıyla ilgili yanlış bilgilerin olduğunu belirten Ömer Turhanlı, "Yaratılan çok yanlış bir algı var. Bu algı da şudur. 'Sayın başbakanımızın usulsüz dinlendiği tape yapıldığı iddiası' Kesinlikle sayın başbakanımız dinlenilmemiştir, konuşmaları tape altına alınmamıştır. Bu soruşturmayı yürüten emniyet mensupları sayın başbakanımızın konuşmalarını tape haline getirmişlerdir. Eğer bu tape haline getirme suç ise ki suçtur, bu suçu işleyenler şu an bu soruşturmayı yürüten şahıslardır" dedi.

"SELAM TEHVİD ÖRGÜTÜ İLLEGAL BİR YAPIDIR"

Selam Tehvid Örgütü hakkında da konuşan Turhanlı, "Bu mevcut soruşturma Selam Tehvid, Kudüs Terör Örgütü soruşturmasıyla ilgili onun devamıyla alakalı bir soruşturmadır. Bu örgüt yerel mahkeme tarafından örgüt olarak kabul edilmiştir. Yargıtay tarafından da onanarak bu yapının illegal bir yapı olduğu onaylanmıştır; tescil edilmiştir. Bu örgüt üyeleri suçludur, kanun önünde cezalarını çekiyorlar. Tutuklular var tahliye olanlar var. Bunun devamında olan bir soruşturma; fakat bu soruşturma göz ardı ediliyor. Emniyetimizin güzide şahsiyetlerine kelepçe vuruluyor. Bu kelepçe emniyetçi arkadaşlara değil ülkemizin huzuruna, barışına vurulan bir kelepçedir. Biz bunu böyle değerlendiriyoruz" dedi.

"BÖYLE UYGULAMA CUMHURİYET TARİHİNDE YOK"

Müvekkillerinin 4 gündür gözaltına olduğunu söyleyen Avukat Ömer Turhanlı sözlerini şöyle sürdürdü: "Ciddi şekilde rahatsız oluyorlar. Terör Şube'de 75 kişi gözaltına alındı. Bu 75 kişiden 26 kişi serbest bırakıldı. Diğer 49 kişi tutuklanma istemiyle mahkemeye sevk edildi. Bunlarla ilgili mahkemeden henüz bir karar yok. Acilen adliyede bir toplantı düzenlenmesi lazım. Bununla ilgili Başsavcı'nın gelmesi lazım buraya. Biz bu hukuksuzluğu Adalet Bakanlığı'na, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne, HSYK'ya taşıyacağız. Bu zulümdür, böyle bir uygulama Türkiye Cumhuriyeti tarihinde yoktur." dedi.

"MAHKEMELERİN OBJEKTİFLİĞİNDEN ŞÜPHE EDİYORUZ"

Mahkemelerin objektifliğinden şüphe ettiklerini vurgulayan Turhanlı şöyle dedi: "Bir haftadır kurulmuş bir mahkeme var. Sanki, bu soruşturmayı yapsın da Bu mahkeme yaptığı zaman görevini yerine getirmiş oluyor. Özel yetkili mahkemeler ciddi tartışmalarla kaldırıldı fakat bu mahkemeleri aratacak çok özel statülü hakimler, süper hakimler. Bu Anayasa'da teminat altına alınan 'tabi hakimlik' ilkesine aykırıdır. Eğer siz yargıyı siyasallaştırırsanız, siyasete alet ederseniz bu bir gün sizin de karşınıza çıkar."

"GÖZALTI SÜRESİ DOLDU, POLİSLERİN SERBEST BIRAKILMASI LAZIM"

Ömer Turhanlı, gözaltı süresinin dolduğunu ancak henüz polislerle ilgili bir karar verilmediğine de vurgu yaparak bu durumun yasalara ve Anayasa'ya aykırı olduğunu söyledi. Adliye önünde açıklama yapan Turhanlı, en son gözaltı kararı 25.07.2014 saat 01.30'dan 26.07.2014 günü saat 01.30'a kadardır. CMK'ya göre 01.30'a kadar mevcut şüpheliler hakkında müsbet veya menfi bir karar verilmesi gerekiyor. Eğer verilmez ise 01.30'u bir dakika geçtiği zaman bu şahıslar hakkında derhal tahliye karar verilmesi lazım. Kanunun amir hükmü budur. Saat şu an 02.00. Biz bu durumu sayın savcıya izah ettik. Bütün arkadaşlar bu durumu tutanak altına aldık. Savcı beye tutanağımızı verdik ve bir an önce bu arkadaşlarla ilgili gözaltı kararının kaldırılmasını talep ettik." ifadelerini kullandı.

"Savcı beyden müspet veya menfi herhangi bir cevap gelmedi." diyen Turhanlı, açıklamasına şöyle devam etti: "En önemli hak özgürlüktür. Özgürlük bir dakika dahi olsa kısıtlanamaz. Bu yasanın Anayasa'nın amir hükmüdür. Savcı beyden karar çıkmayınca ikinci tutanağımızı verdik. Tahliyeye ilişkin Sulh Ceza Mahkemesi'ne de müracaat ettik. Şu an itibari ile müspet veya menfi bir karar verilmedi. Bize göre bu zulüm işkenceye dönüşmüştür. Bu dakikadan sonra arkadaşların bir saniye bile içeri kalmaması lazım. Tutulduğu taktirde suç işlenmiş olur. Bu durum ısrarla devam ettirilirse HSYK'ya hemen dilekçe faksılacağız. Yarın da aslıyla birlikte müracaatımızı sağlayacağız."

75 kişiden 20 kişinin serbest bırakıldığını belirten Turhanlı, "Kalan 55 kişiden daha 20'sinin ifadesine bile başvurulmamıştır. Bu arkadaşlar adliyeye getirileli 24 saati geçti. Bunların ifade ve sorgularının tamamlanması gerekirdi. İfadesi alınanlarla ilgili de müsbet veya menfi karar verilmedi." şeklinde konuştu.
Editör: Barış Köksal