Altının ons fiyatı, dünkü hızlı yükselişini bugüne de taşıdı ve üç haftanın zirvesini gördü.

BELİRSİZLİKLER ALTIN TALEBİNİ ARTIRDI

ABD'de dün açıklanan ISM İmalat Dışı Endeksin sert düşüşü dolar varlıklara satış getirirken, ABD Merkez Bankası (Fed) ve ekonomik aktiviteye ilişkin belirsizlikler altın talebini artırdı. ISM İmalat Dışı Endeksi, ağustosta 51,4'e gerileyerek Şubat 2010'dan bu yana en düşük seviyesini kaydetti.

EYLÜL AYININ İLK GÜNÜNDEN BERİ YÜKSELİYORDU

Altının ons fiyatı, eylül ayının ilk gününden bu yana devam eden yükseliş eğilimini dün ISM verisinin ardından devam ettirerek günü yüzde 1,67 artışla 1.349,9 dolardan tamamlamıştı. Bugün Asya piyasalarında 1.352,8 dolar ile 19 Ağustos'tan bu yana en yüksek seviyesini gören ons altın, saat 11.00 itibarıyla 1.348,2 dolar seviyelerinde dengelendi.

ÇEYREK ALTIN 208 LİRA

Gram altın fiyatı da dün ons fiyatına bağlı olarak yükselse de dolar kurundaki düşüşün sınırlayıcı etki yaptığı görüldü. Dün günü yüzde 0,9 artışla 126,8 liradan tamamlayan altının gram fiyatı, şu dakikalarda yüzde 0,2 artışla 127,0 liradan işlem görüyor. Şu dakikalarda Kapalıçarşı'da çeyrek altın 208, Cumhuriyet altını 850 liradan satılıyor.

"FED'İN KARARSIZLIĞI SERT DALGALANMALARA NEDEN OLUYOR"

AA Finans Analisti İslam Memiş, Fed'in eylül ayı toplantısında faizler konusunda nasıl bir karar vereceğine ilişkin belirsizliğin piyasalarda sert dalgalanmalara neden olduğunu belirterek, "Küresel piyasalarda doların sert düşüşünün bunun bir göstergesi olduğunu söyleyebiliriz. Toplantı öncesi yatırımcıların altın talebi ons fiyatını 1.352 dolar seviyesine kadar yükseltti. Bugün ons fiyatı 1.350 dolar seviyesinin üzerinde tutunursa 1.365 dolar seviyesi gündeme gelebilir. Ancak bu seviyenin üzerinde kalıcı olamazsa 1.325 dolar seviyesine kadar tekrar gerileyebilir diye tahmin ediyoruz." ifadelerini kullandı.

Yurt içi piyasalarda dolar kurunun Kurban Bayramı öncesi düşük seviyelerde seyredebileceğini aktaran Memiş, altının gram fiyatının bugün 126,50-127,50 lira aralığında işlem görebileceğini kaydetti. Kaynak: Haberler
Editör: Barış Köksal