Altın, Orta Doğu'daki gerilimin güvenli varlık olarak nitelendirilen altına talebi artırması ile 1,200 doların üzerine yükseldi.

Altının gramı, jeopolitik gerginlik ve TL'deki değer kaybıyla 102 lirayı aşarak son 2,5 yılın en yüksek seviyesine çıktı. Suudi Arabistan ve müttefiklerinin Yemen'deki hedefleri bombalamasının ardından güvenli varlık talebinin artması ile ons başına 1,200 doların üzerine yükseldi.

DIŞ PİYASA

Spot altın, yüzde 0.4 kadar artış göstererek ons başına 1,200.46 dolar ile 6 Mart'tan bu yana en yüksek seviyeye ulaştı ve Singapur saati ile 11.35'te 1,198.96 dolardan işlem gördü. Kıymetli metal yükselişi 7. güne taşıyarak Ağustos 2012'den bu yana en uzun süreli artış dönemini kaydetmeye ilerliyor.

İÇ PİYASA

Suudi Arabistan'ın Yemen'e hava operasyonu başlatmasının ardından güvenli liman alımlarının etkisiyle altının onsu yükselişe geçti. Ekim 2012'den bu yana en yüksek seviye olan 102,17 lirayı gördü. Çeyrek altın fiyatı 165 lirayı geçti.

ANALİZ

Suudi Arabistan'ın güney komşusu Yemen'deki isyancıları bombalaması dikkatleri tekrar Orta Doğu'daki gerilime çekti. Dünyanın en büyük petrol üreticisi bölgesinden yapılan petrol sevkiyatları tansiyonun yükselmesinden dolayı aksayabilir. Petrol New York'ta yüzde 5.6 kadar yükseldi. Spot altın fiyatları, Fed politik yapıcılarının borçlanma maliyetlerini yükseltmede acele etmeyecekleri sinyali vermelerinin ardından geçtiğimiz 6 seans için her gün artış kaydetti.

UZMAN GÖRÜŞÜ

Australia & New Zealand Banking Group Ltd. analistlerinden Victor Thianpiriya, "Altını 1,200 dolara çıkaran en son faktör Yemen'deki bombalamalar ile yükselen jeopolitik riskler oldu. Fed Başkanı Janet Yellen ABD ekonomisi ile ilgili biraz daha iyimser. Altın düşük seviyelerden kayda değer bir artış kaydetti" dedi.
Editör: Barış Köksal