AK Parti Mayıs ayında kongreye gitme kararı aldı. CNN Türk Ankara Temsilcisi Hande Fırat, CNN Türk'te Ahmet Hakan'ın sunduğu Tarafsız Bölge programında son dakika bilgisi olarak AK Parti'nin kongreye gideceğini açıkladı.

"AK PARTİ MAYISTA KONGREYE GİDİYOR"

Hande Fırat, CNN Türk ekranlarında "Son dakika bilgisidir. İlk edindiğim bilgiler çercevesinde AK Parti kongreye gidiyor" dedi. Fırat, kongrenin mayısın son haftası olabileceğini duyurdu.

SELVİ: KONGRE RAMAZAN'DAN ÖNCE, DAVUTOĞLU ADAY OLMAYACAK

Tarafsız Bölge programında konuşan Hürriyet yazarı Abdülkadir Selvi de, Hande Fırat'ın iddiasına katılarak kendisine gelen bilgilerde de kongreye gidildiğini söyledi. Selvi, "Ramazan ayından önce kongreye gitme noktasında karar alındığı duyumlarım var. Başbakan Davutoğlu yarın açıklayacak ancak aday olmayacak. Bunu kendisi açıklayıncaya kadar bilemeyiz tabii ki ancak bu görüş ayrılığının kongreye gidilmeden çözülemeyeceğinin ortak kararına varılmış."

DAVUTOĞLU MKY'YI TOPLAYACAK, BASIN TOPLANTISI DÜZENLEYECEK

Cumhurbaşkanı Erdoğan'la Beştepe'de gerçekleştirdiği 1.5 saatlik zirve sonrası Başbakan Davutoğlu bugün saat 11:00'de AK Parti Genel Merkezi'nde gerçekleşecek MYK toplantısı sonrası bir basın toplantısı düzenleyecek.

BEŞTEPE'DE BAŞ BAŞA ZİRVE

Bugün Cumhurbaşkanı Erdoğan ile bir araya gelen Ahmet Davutoğlu, yaklaşık 1 saat 40 dakikalık bir görüşme gerçekleştirdi. Kritik olarak nitelendirilen görüşmenin ardından yazılı bir açıklama gelmezken Cumhurbaşkanlığı tarafından yapılan kısa bilgilendirmede görüşme 'olağan' olarak nitelendirildi ve bir açıklama yapılmayacağı belirtildi.

BAŞBAKAN 21 AYDIR GÖREVDE

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a yakın isimlerden olan Başbakan Ahmet Davutoğlu, 21 aydır görevde. Davutoğlu ve Erdoğan'ın Suriye, Mısır, paralel yapı konularında tam bir fikir birliği içinde oldukları biliniyordu. Hatta Erdoğan'ın Davutoğlu'nu Başbakan olarak seçmesinde bu fikir birliğinin de en önemli etken olduğu yorumları yapılmıştı.

BUGÜNE KADAR NELER YAŞANDI?

BÜYÜK KIRILMA: YETKİ DEVRİ

AK Parti'de 29 Nisan tarihinde gerçekleşen MKYK toplantısı ciddi bir kırılmaya neden oldu. Partinin en üst karar organı olan kurul, her büyük kongreden sonra teşkilâtlardan sorumlu genel başkan yardımcısına devrettiği il ve ilçe başkanlarını atama yetkisini geri aldı. Ancak bu aslında yetkinin Genel Başkan Davutoğlu'ndan alınması anlamına geliyordu. Davutoğlu ile birlikte 51 üyeli MKYK toplantısından önce 47 üyenin hazırladıkları bir dilekçe ile konuyu gündem yapması Davutoğlu'na muhtıra olarak yorumlandı. Çünkü bir süredir partinin il teşkilâtlarındaki görevden almalar ve atamalar rahatsızlık yaratıyordu.

"PELİKAN DOSYASI"

Bu olayın hemen ardından internette "Pelikan Dosyası" adıyla açılan bir blogda Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Davutoğlu arasındaki ilişkiyle ilgili iddialar yer aldı. Yazıda, Davutoğlu'nun Genel Başkanlık ve Başbakanlık görevine gelmesinden bu yana Erdoğan nezdinde yaptığı iddia edilen hatalar ve yanlışlar yer aldı. AK Parti'de bazı kişiler bloğun "Erdoğan taraftarları" tarafından kaleme alındığını, bazı isimler de "partiye zarar vermeyi amaçlayan üçüncü taraflar" olduğunu düşündü.

DAVUTOĞLU KISA AMA SERT KONUŞTU: NEFSİMİ AYAKLAR ALTINA ALIRIM

Davutoğlu tüm bu gelişmelerin ardından salı günü gerçekleşen grup toplantısında ilk kez parti grubunun karşısına çıktı. Bugüne kadarki en kısa grup toplantısı konuşmasını yapan Davutoğlu'nun sert bir ton ile sarf ettiği sözler kulisleri bir kez daha hareketlendirdi.

"Bugün herkes imtihandadır. İnandığımız doğrulardan, lekesiz ve temiz siyasetten geri durmayacağız. Bütün bu dava, bütün bu faaliyetler, bütün bu tüzükler, bütün bu kurallar sırât-ı müstakim (doğru yol) içindir."

"Nefsimi ayaklar altına alırım, bir fâninin terk etmeyeceği düşünülen her makamı elimin tersiyle iterim ama asla bu kutlu hareketteki hiçbir dava arkadaşımın kalbini kırmam." Davutoğlu'nun bu sözleri partililerin büyük kısmı tarafından mücadele sinyali olarak yorumlandı. Ancak bu sözleri istifa sinyali olarak değerlendirenler de oldu.

ERDOĞAN MUTARLAR TOPLANTISINDA MESAJ VERDİ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda, 25. Muhtarlar Toplantısı'nda konuştu. "Makamlar, insanlara hizmet için bir araçtır. Muhtar, belediye başkanı da olsanız milletvekili, başbakan, cumhurbaşkanı da olsanız kalbiniz ve zihniniz millete hizmet için çalışmalıdır. Kendi ideolojik saplantıları, kendi çıkarları için hizmet makamlarını işgal edenler Türkiye'nin birikimini arttırmak şöyle dursun mevcudu da heba etmişlerdir. Önemli olan bulunduğunuz yere nasıl geldiğinizi, orada ne yapmanız gerektiğini ve hedeflerinizin neler olduğunu unutmamanızdır." dedi.

OLAĞAN GÖRÜŞME

Görüşme öncesi Cumhurbaşkanlığı kaynaklarından bir açıklama geldi. Kaynaklar, "Cumhurbaşkanı - Başbakan görüşmesi olağan bir görüşme" açıklamasını yaptı. Kaynak: Haberler
Editör: Barış Köksal