Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Barack Obama'nın yaklaşık 40 dakika baş başa görüştüğü, Galler'de yapılan NATO zirvesi ile ilgili yeni ayrıntılar ortaya çıktı. Zirvede, ABD'li ve Türk diplomatlar, olası IŞİD operasyonunu tüm yönleriyle masaya yatırdı. Bu esnada, IŞİD'e yönelik operasyon ekibinde yer almak istemeyen Türkiye, aktif olarak operasyona katılmak yerine, Türkmenler için kamp kurmayı, istihbarat ve ikmal desteği sağlamayı önerdi. ABD'li diplomatlar ise IŞİD'in Musul ve Telafer'e saldırısı sırasında, buradan kaçan yüz binlerce Türkmen için, Duhok ve Zaho'da kamp kurmasını Ankara'dan talep ettiklerini ancak bu taleplerinin olumlu karşılanmadığını hatırlattı. ABD'li diplomat, Türk yetkililere, "Şimdi kamp kursanız dahi kalacak Türkmen bulamazsınız" dedi. Bu sözler Türk diplomatlar üzerinde adeta soğuk duş etkisi yaptı. NATO zirvesinde yaşanan "Türkmen dersinin" hikâyesi şöyle:

KONUYU ABD AÇTI

Erdoğan ve Obama'nın, diplomatik ve güvenlik ekipleri, NATO zirvesinde olası IŞİD operasyonunu masaya yatırdı. Bu esnada Türkmenlerin durumu da gündeme geldi. Konuyu ABD'li diplomatlar açtı. Irak'taki son durum hakkında detaylı bilgiler veren ABD'li diplomatlar Türkiye'nin Türkmenlere yardım götürmek konusunda geç kaldığını söyledi. Yine aynı diplomat, Türkiye'nin Türkmenler için kamp açmamasını da eleştirdi. Ankara'nın bu konuda söz verdiğini hatırlatan diplomat, artık kamplar açılsa bile bu kamplara yerleştirilecek Türkmen kalmadığını belirtti.

"KAMP KURMAKTA GEÇ KALDINIZ"

Bu esnada, Türk diplomatlar, Türkiye'nin Türkmenlere yaptığı yardımları anlattılar. Ve olası bir operasyon sırasında Türkiye'nin Türkmenler için kamp kurmasının ve kamplara sığınanlara destek olmasının daha doğru olacağına yönelik sözler sarfetti. ABD'li diplomatlar ise, IŞİD'in Musul ve Telafer'i ele geçirdiği dönemde buralardan kaçan Türkmenlerin Sincar'a (Şengal) sığınmak zorunda kaldığını hatırlattı. Ve bu dönemde Türkiye'den güvenli bölge olarak görülen Duhok ve Zaho'da kamp kurmasının talep edildiğini ancak bu talebin yerine getirilmediği vurgulandı. ABD'li diplomatlar, "Türkmen kampları o dönemde kurulmalıydı. Ve hızlı bir şekilde hareket edilmeliydi. Yüz bini aşkın Şii Türkmen Necef, Kerbela ve Bağdat gibi güneydeki şehirlere gitmek zorunda kaldı. Şimdi kurulacak kamplara Türkmen bulmakta zorlanabilirsiniz. Söz konusu bölgeden geriye dönüş daha riskli hale geldi" değerlendirmesinde bulundu. (Kaynak: Taraf)
Editör: Barış Köksal