Bilişim Hukuku Derneği'nin (BHD) internetteki sohbet odalarında yaptığı deney korkunç bir gerçeği ortaya çıkardı. 11 yaşındaki bir kız çocuğu profiliyle sohbet odalarına giren dernek yetkililerine 120 kişi mesaj yazdı, bu mesajlardan 65'ini ise cinsel içerikli mesajlar oluşturdu.

Bazı kullanıcılar ilişki karşılığında para teklif ederken sadece 10 kişi, çocuğu uyararak sohbet odalarında olmasının doğru olmadığını yazdı ve sohbet sitesinden uzaklaştırmaya çalıştı.

SAHTE HESAP YARATILDI

BHD, çocukların internette nasıl bir tehlikeyle karşı karşıya olduklarını ortaya koyabilmek için yaptığı deneyde 11 yaşında bir kız çocuğu profili oluşturuldu. Profile kullanıcı ismi olarak da 'Merve_11'nicki seçildi. Google'da herhangi bir çocuğun yapacağı şekilde 'sohbet ve chat' kelimeleri aratıldı ve çıkan sonuçlardan sohbet siteleri, temalarına göre rastgele seçildi. Sohbet odalarına girdikten sonra kimseye yazmadan, mesajlar gelmeye başladı. Konuşmaların başında ve belli noktalarında kullanıcı 'yaşının 11 olduğunu' özellikle belirtti.

Kullanıcı, karşı tarafa cinsel içerikli hiçbir şey yazmadığı gibi cinsel soru sohbet ve yönlendirme isteklerine, karşı tarafı daha da cesaretlendirecek ya da tahrik edebilecek herhangi bir şey de yazılmadı. 11 yaşındaki bir çocuğun sömestr tatilinden, karnesinden, hobilerinden bahsedildi. Buna rağmen alınan mesajlar cinsel içerikli oldu.

Kaynak: Sabah

Editör: Barış Köksal