Futbol yıldızları 1 Eylül Dünya Barış Günü’nde Barış İçin Dinler Arası Diyalog Maçı için bir araya geldi. İtalya’nın Inter takımının başkan yardımcısı ve eski kaptanı Javier Zanetti’nin hayır vakfının düzenlediği maçı yaklaşık 20 bin kişi izledi.
Papa Francis, karşılaşmanın fikir babası olmasına rağmen Roma Olimpiyat Stadı’ndaki maça gelmedi. Ancak maç başlamadan önce yayımlanan video mesajıyla bu akşamki maçtan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.
Papa’nın konuşmasının ardından saha kenarında hazırlanan saksıya Papa’nın din adamlarına verdiği zeytin ağacı dikildi. Barışın simgesi olan zeytin ağacının saksıya ekimi sırasında İtalya’da bulunan 3 semavi din ve diğer dinlerin temsilcileri saksıya toprak attı. Temsilciler daha sonra el ele vererek diktikleri ağacın önünde poz verdi.
50 oyuncunun forma giydiği maçta Arjantinli Diego Maradona ve Diego Simeone, İtalyan Roberto Baggio, Kolombiyalı Carlos Valderrama, Ukraynalı Andriy Shevchenko, Galatasaray’ın Uruguaylı kalecisi Fernando Muslera ve Türk milli futbolcu Emre Belözoğlu da yer aldı. Arjantin Milli Takım Teknik Direktörü Gerardo Martino PUPI takımının, İngiliz takımlarından Arsenal’i çalıştıran Arsene Wenger ise Scholas takımının teknik direktörlüğünü üstlendi.
Mücadeleyi PUPI takımı 6-3 kazandı. PUPI takımına gümüş rengindeki zeytin ağacı kupası verildi.
Maradona'dan Icardi'ye tepki
Karşılaşmada tribünlerden en yoğun ilgiyi gören ve yaptığı her hareketi alkış alan Arjantinli efsane Diego Maradona da hayır maçında takımı ilk yarıyı 2-0 önde kapatsa da maçı 6-3 kaybetmesinde katkısı olan karşı takımda forma giyen vatandaşı Mauro Icardi’ye tepki gösterdi.
“Maçı biz kazandık” diyen ünlü futbolcu, maçta üç gol atarak yıldızlaşan vatandaşına yönelik; “Icardi, futbol ailesinin bir parçası değil” ifadelerini kullandı ve hayır maçında skordaki farkı açmasından dolayı eleştirdi.
Galatasaray’ın Uruguaylı kalecisi Fernando Muslera, maçtan sonra, futbolun birleştirici özelliğinden hareketle düzenlenen hayır maçında forma giymenin nasıl bir duygu olduğu sorusuna, “Dünya için böylesine anlamlı maçta olmak çok önemli” diye yanıt verdi.
Karşılaşmadan önce Papa'nın kabul ettiği isimlerden Fenerbahçe'nin milli futbolcusu Emre Belözoğlu ise, "Bizim için burada olmak büyük bir onur. Ülkemizi temsilen buradayız. Elimizden geldiğince burada dünyadaki barış adına bir şeyler yapmaya çalışacağız" diye konuştu.
Kaynak: AA ve DHA
Editör: Barış Köksal