İyi makam ve mevkilere gelmiş, ya da gelmese bile faydalı işler yapan birçok insanın anılarını, geçmişinde heyecanlanıp hiçbir soruyu cevaplayamadıkları sınav maceraları süsler. Korkmayın. Hiçbir sınav sizi, olduğunuzdan daha fazla biri yapamaz ya da daha az. Bunu ancak siz kendiniz yapabilirsiniz. https://etilalkol.me/
İnsan zihni nasıl çalışır? 
  Zihin, sürekli bilgi depolar, bilerek ya da bilmeyerek, farkında olarak ya da olmayarak hatta isteyerek ya da istemeyerek bu stok işlemini sürdürür. Zihin, bilgi stoğu yapar. Hani deriz ya,
-  ’’yemek yiyorum ama aklım başka yerdeydi, yemek yediğimin hiç farkında değilim.’’
Ya da ;
‘’Sen konuşuyorsun ama şu an seni duymuyorum, başka bir şey düşünüyordum.’’
İşte bunun sebebi zihnin hiç durmadan çalışması ve sürekli arayış içinde olmasıdır. Haliyle durum böyle olunca o an da yaptığımız işten ne zevk alırız ne de onu tam bir bütünlükle yapabiliriz. Çünkü bedenimiz orada olsa da aklımız başka yerdedir.
Sınav stresi denen şey de aslında zihnin, insana yaptığı bir oyundan başka bir şey değildir. Siz o kadar hazırlanmış olmanıza rağmen, büyük bir çaba sarf etmenize rağmen eğer zihniniz size ‘’çok zor bir sınav, ‘’başarılı olamayacağım’’, ‘’istediğim sonucu alamayacağım’’ diyorsa zihniniz sizinle oyun oynuyor ve sizin o anda yaptığınız işi tam anlamıyla yapmanıza engel oluyor demektir. Bir çok öğrencinin ‘’çok iyi hazırlanmıştım ama sınava girince tüm bildiklerimi unuttum’’ cümlesi artık efsane olmuştur. Bunun sebebi yukarıda bahsettiğim olumsuz düşünmedir. Zihnin oyununa kapıldınız !
  Değer nesnede değil, ona getirdiğiniz niteliktedir cümlesini çok severim. Evet sınavın önemli olduğunu bilin ama onun zor olduğu, asla başaramayacağınız gibi nitelikleri düşünmezseniz tüm bu olumsuz düşünceler değerini kaybeder ve yok olurlar. O zaman tam bir bütünlükle sınava girersiniz, önünüze gelen sorulara tam bir bütünlükle cevap verirsiniz. Aklınız sadece sorulara odaklandığı için bir bilgisayar gibi çalışmaya başlar ve soruyu gördüğünde harddiskten cevabı çıkarır ve getirir. Ama dediğim gibi akıl, bunu ancak üzerine olumsuz düşüncelerin yığıldığı bir yük olmadan yapabilir.Nasıl bir bilgisayar kapasitesinden fazla gereksiz ve yararsız birçok bilgiyle dolduğunda yavaşlar ve çökerse,insan aklıda aynıdır.
Uzmanlar neden sınavdan birkaç gün önce ya da sınav günü sınava dair bir şey düşünmeyin der hiç düşündünüz mü? Çünkü ne zaman aklınıza sınav gelse, onunla ilgili olumsuz düşüncelerde beraberinde gelir. Tedirginliğiniz artmaya başlar, soluk alışverişiniz bile hızlanır, elleriniz terler vs. İşte uzmanlar bunun için sınavı düşünmeyin der.Benim tavsiyem,sadece tüm bedeniniz ve zihninizle o an yapmakta olduğunuz işe yoğunlaşın.Arkadaşlarınızla eğleniyorsanız sadece eğlenin.Yemek yiyorsanız sadece yemek yiyin.Yürüyorsanız sadece yürüyün.Zihninizin sizden kaçıp gitmesine izin vermeyin.Kısacası farkındalık yaratın.Ne yaptığınızın farkında olun ve sınav günü ve saati geldiğinde dinlenmiş bir zihinle yani orada burada yorulmamış,sakin ve berrak bir zihinle neler yapabileceğinize siz bile şaşıracaksınız.
Unutmayın sınav stresi denen bir şey yok! onu var edende, yok edecek olanda sizsiniz. Bu sizin elinizde! Her şey kontrolünüz altında olsun demiyorum çünkü gerçekten her şey kontrolünüz altında!
Tüm öğrenci kardeşlerime başarılar dilerim.