GAP Yeşil İnovasyon 2019 proje yarışması final sergisi ve ödül törenine Şanlıurfa Piazza Alışveriş ve Yaşam Merkezi ev sahipliği yapacak.

GAP Bölge Kalkınma İdaresi, Şanlıurfa İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Şanlıurfa STEM ve Bilim Merkezi işbirliğinde yürütülen "Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde Yenilenebilir Enerji Kaynaklarının Kullanımı ve Enerji Verimliliğinin Artırılması Projesi" kapsamında, GAP Yeşil İnovasyon Projesi final ve ödül töreni 8-10 Mayıs tarihleri arasında Piazza Alışveriş ve Yaşam Merkezi’nde gerçekleşecek.

GAP Bölge Kalkınma İdaresi, Şanlıurfa İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Şanlıurfa STEM ve Bilim Merkezi işbirliğinde yürütülen "Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde Yenilenebilir Enerji Kaynaklarının Kullanımı ve Enerji Verimliliğinin Artırılması Projesi" kapsamında, binlerce kişi AVM’nin konuğu olacak.

Bu yıl 3’ncüsü gerçekleşiyor

Hızla değişen ve gelişen gezegenimizde enerji her zaman olduğu gibi bugünde toplumlar ve ülkeler için önemi tartışılmaz. Yeterli enerjiyi elde etmek kadar bu enerjinin temiz olması, maliyetinin düşük olması ve ekolojiye zarar vermemesi de kaçınılmaz bir zorunluluk. İşte bu amaçlara erişebilmek, özellikle GAP bölgesinde var olan doğal potansiyelleri kullanmak ve başta öğrenciler olmak üzere toplumda bu konuya eğilimi ve ilgiyi arttırmak amacıyla, GAP Yeşil İnovasyon 2019Proje Yarışması düzenleniyor. İlki 2016 yılında ve ikincisi 2018 yılında düzenlenen yarışmanın bu sene üçüncüsü gerçekleştiriliyor.

Bin 232 başvuru yapıldı

Yarışma başvuruları 4 Şubat -7 Nisan 2019 tarihleri arasında alındı. Bu süreçte 9 GAP ilindeki ortaokul - lise öğrenci ve öğretmenlere Şanlıurfa STEM ve Bilim Merkezi tarafından, illere yapılan ziyaretlerle STEM, Proje Oluşturma ve Yazma, Yenilenebilir Enerji Kaynakları başlıklarında teorik ve uygulamalı eğitimler verildi. Böylece öğrenciler ve öğretmenler yarışmaya başvurmak için ihtiyaç duyduğu bilgi ve becerileri iki günlük eğitimlerle edindiler. Ortaokul ve lise çağındaki öğrencilerin başvurusuna açık olan yarışmaya tüm GAP illerinden toplamda 1232 başvuru yapıldı.

60 proje finale davet edildi

Adıyaman, Batman, Diyarbakır, Gaziantep, Kilis, Mardin, Siirt, Şanlıurfa ve Şırnak illerinden gelen başvuruların yüzde 69,4`ü ortaokul, yüzde 30,6`sı ise lise öğrencilerine ait. Başvuruların ardından tüm illerden gelen çok çeşitli projeler titizlikle değerlendirildi ve 60 proje finale davet edildi.

Sürdürülebilir Ekoloji ve Çevre ile Yenilenebilir Enerji ve Enerji verimliliği kategorilerinde finale kalan ortaokul ve lise öğrencileri AVM’de, 08-10 Mayıs tarihlerinde yapılacak final sergisinde katılacaklar. Final sergisi sonunda derece alan öğrencilere bilimsel ve kültürel aktivitelerin yer aldığı, önemli merkezlerin ziyaret edildiği yurtiçi ve yurtdışı gezilerine katılacaklar. Final sergisi herkese açık olacak. Kapanış ve ödül törenine Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’un da katılımı bekleniyor.
Kaynak: iha