5 yaş aralığındaki çocukların velileriyle birlikte eğitildiği Bilgi ve Kültür Evleri’nde 100 çocuk, 1 babaanne ve 97 anneye eğitim verildi.

Samsun Büyükşehir Belediyesi nin faaliyet raporunda yer alan Bili ve Kültür Evleri Projesi, sosyal sorumluluk anlamında birçok ile örnek oluyor. Proje ile İlkadım ilçesi Zeytinlik, Kadıköy ve Anadolu Mahallelerinde bireyi uyuşturucu ile tanışmadan madde kullanımından uzak tutmak amacıyla 3-5 yaş aralığında çocuğu olan ailelerin eğitilerek aile içi bağların güçlendirilmesini ve madde bağımlılığı konularında ailelerin bilinçlendirilerek korunması hedeflendi. 2017 ve 2018 yıllarında Zeytinlik Mahallesi’nde 1 ev, Kadıköy Mahallesi’nde 1, Anadolu Mahallesi’nde 2 olmak üzere toplam 4 adet Bilgi ve Kültür Evi, Büyükşehir Belediyesi tarafından kiralandı. Bu evlerde 3-5 yaş arası 100 çocuk, 1 babaanne ve 97 anne olmak üzere toplam 198 birey eğitim gördü.

Proje ile çocuklar için onların küçük yaşta doğru alışkanlıklar edinmelerini, temel toplum kurallarını öğrenebilmelerini, kendilerine ve topluma saygı duymalarını, kendilerini doğru bir şekilde ifade edebilmelerini, el becerilerini, hayal güçlerini, konuşabilme becerilerinin gelişmesini, ilköğretime hazırlanmalarını ve motor becerilerini geliştirebilmelerini sağlamak temel gaye olarak belirlendi.

Anneler için ise onların yaşamakta oldukları hayatın sıradanlığından uzaklaşmak, mesleki bilgi alarak aile bütçesine katkı sağlayacak beceri kazandırmak, sosyal bir çevre edinmelerini sağlamak, komşuluk ilişkilerini güçlendirmek, okuma-yazmanın önemini arttırmak ve sevdirmek, bilinçli bir ebeveyn haline gelmelerini sağlamak (ilk yardım, empati, çocuk psikolojisi) kendini rahat ifade edebilme yeteneğini geliştirmek ve özgüvenlerini güçlendirmek temel gaye olarak belirlendi.

Proje kapsamında gelir seviyesi düşük mahallelerde birçok eve gidilerek aileler bilgilendirildi.
Kaynak: iha