Uyguladıkları eğitim modeli ile dünyada birçok okul ile istişare halinde olarak bünyesinde bulunan öğrencilerine dünya kültürünü tanıma fırsatı ve inovasyon ışığında eğitim veren Değişim Okulları, 12 farklı okulu ile bölgede eğitim devi olma yolunda ilerliyor. Değişim Okulları'nda uygulanan eğitim sistemini ve ileriye dönük hedeflerini gazetemize anlatan Yalçın Balcı, ileriye dönük hedefleri arasında Tarsus'ta Sağlık ve Havacılık Yüksekolu kurulması için çalışmalarını başlattıklarını ifade ederek Mersin'in Türkiye'ye açılan markası olma yolunda istikrarlı bir şekilde ilerlediklerini belirtti.

İşte Değişim Okulları Kurucusu Yalçın Balcı ile yaptığımız özel röportaj;

Yalçın Balcı Kimdir?

1969 Kahramanmaraş Göksun doğumluyum. 1993 yılında Çukurova Üniversitesi Matematik bölümünü bitirdim. 1993 yılı itibari ile de özel sektörde görev almaya başladım. 2003 yılına kadar özel sektörde değişik kurumlarda görev aldıktan sonra 2003 yılında Onay Dersanesi adı altında butik bir dersane ile iş hayatına başladım. 2008 yılında Çözüm Dersaneleri olarak iki farklı şube ile faaliyetlerimizi sürdürdük.  2012 yılında Özel Onay Sağlık Koleji adı altında Mersin'de Türkiye'nin en büyük sağlık okulu olan Sağlık Meslek Lisesini ülkemize kazandırmış olduk. Meslek Lisesinin ülkemizin geleceği olduğu bilinci ile hareket ettik. 2013 yılında Erdemli ve Tarsus'ta Onay Sağlık Okulları'nı açarak üç farklı okul ve iki dershane ile hizmet vermeye devam ettik. Devletimizin dersanelerle ilgili kapanma kararının alınması ile birlikte 2012 yılında dersanelerimizden birini Değişim Temel Lisesi, diğerini de Değişim Ortaokul olarak dönüşüme uğratarak okul sayısını beşe çıkarmış olduk. En son bu süreçte değişim markasını Mersin gündemine aldıktan sonra Tarsus'ta Değişim Anadolu Lisesi, Değişim Fen Lisesi, İlköğretim, anaokulu, Mersin Toroslarda anaokulu, ilkokul ve ortaokul kampüs okulu açıldı. Erdemli'de yine aynı şekilde anaokul, ilkokul ve ortaokul olmak üzere bir kampüs okulu daha açtık. Silifke'de yine aynı şekilde, fen lisesi, anadolu lisesi, kampüs okulları ve kurs merkezleri açtık. Dolayısıyla 12 farklı alanda 12 farklı okul ve kurs merkezleri ile bölgeye hizmet vermeye devam ediyoruz. Toplamda 517 öğretmen arkadaşımız ve 4 bin civarında öğrenciye şuanda hizmet veriyoruz. 

Değişim Okulları'nın hedefleri nelerdir?

Bizim hedefimiz Anadolu'dan Türkiye'ye açılan bir marka olmak. Türkiye'ye açılan markaların çoğunluğu İstanbul merkezli oluyor. Biz Değişim Okulları markası ile Anadolu'dan Türkiye'ye yayılma hedefi ile yolumuza istikrarlı bir şekilde devam edeceğiz. Dil eğitimine ağırlık veren bir okul olma statüsüne sahip olmak istiyoruz ve bunun çalışmalarını da ara vermeden sürdürüyoruz. Silifke'de çok farklı bir misyonla hareket etmek istiyoruz. Orada kurulan nükleer santralin varlığı sonrası dil derslerimize Rusçayı da ekledik. Erdemli'de İspanyolca eğitimine ağırlık vermek istiyoruz. İspanyolca dünyanın 143 ülkesinde kullanılan bir dil. Kısacası öğrencileri sınavlara hazırlamanın yanı sıra bir dünya insanı yetiştirmek istiyoruz ve bunun içinde elimizden gelen hizmetin en iyisini vermeye gayret gösteriyoruz. 

Bir diyer hedefimiz ise Yüksekokul hedefi. Tarsus bölgesine bir Havacılık Yüksekokulu kurmak istiyoruz. Bununla ilgili de çalışmalarımız devam ediyor.

 

TÜRKİYE'NİN KÜLTÜRÜNÜ DÜNYAYA TANITIYORUZ

Dünyanın birçok ülkesinden okullar ile sürekli istişare halinde olarak kardeş okul oluyoruz. Dünyanın çeşitli okullarına öğrenci göndererek Türkiye'nin kültürünü dünyaya tanıtıyoruz. O okullardan bizim okulumuza gelen öğrenciler ise dünyanın çeşitli kültürlerini öğrencilerimize anlatarak kültür alışverişi sağlanmış oluyor. Bu sayede öğrencilerimiz dünyanın çeşitli ülkeleri hakkında bilgi sahibi oluyorlar. 

Mersin'deki eğitim sektörünü nasıl değerlendiriyorsunuz?

Mersin'de geçen yıl itibari ile 37 adet özel okul kuruldu. bu okulların birçoğu apartman dairesinden bozma okullar. Bu işletmeler hem Mersin'e hemde eğitime zarar veriyor. Devletimizden beklentimiz Türkiye genelindeki okulların standartlarını yükseltmeleridir. Standartlar ne kadar yükseltilirse öğrencinin aldığı hizmet o kadar kaliteli olur. Mersin'in eğitim sektöründeki kalite çıtası maalesef her geçen gün aşağı çekiliyor ve bu durum biz eğitimcileri derinden üzüyor. 

Türkiye genelinde bakacak olarak eğitim anlayışımız diğer ülkelerden çok çok geride kaldı. Eğitim modelimiz kapsamında birçok gencimizi yanlış sistemlerle yedik bitirdik. Sınav endeksli eğitimlerle birçok öğrencimizi hayata hazırlayamadık. Herkesin üniversitesi okuması gerektiğine inandık ve aslında herkesin üniversitesi okuması gerekmiyordu. İnsanları Mesleklere yönlendirip, mesleklerden de hayatını geçindirebileceğini bilmeleri gerekiyordu. Meslek Liseleri Türkiuye'de en vasat öğrencilerin gittiği okullar olarak tanımlandı ve bu liselere devlet yatırım yapmadığı için herkes üniversite kapılarını zorladı. Şuan işsiz veya asgari ücretle çalışabilecek bir yığın insan doğdu. Bu da ülkemiz için ciddi bir zarardır.

Yeni sınav sistemi öğrenciler üzerinde nasıl bir etki yarattı?

ÖSS Sınav sistemi ve TEOG öğrenciler üzerinde ciddi olumsuzluklar getiriyor. Sınav sistemi yanlış bir sistem. Sınavı kaldırmak istiyorsanız, devlet okullarının kalitesini artıracaksınız, rekabet içerisinde olan bir öğretmen kitlesi oluşturmanız gerekiyor. Bunları sağladığınız takdirde zaten eğitim sisteminde belirli bir düzen ve kalite sağlanmış olacaktır. 

Eğitim sektörü ile ilgili velilere önerileriniz nelerdir?

Özel sektöre güvensinler. Özel sektör kaliteyi ve başarıyı artırabilmek için elinden geleni yapıyor. Fiyat politikası düşün yerlerde eğitimin olamayacağını velilerimiz bilmelidir. Çok düşük ücret öneren işletmelere çocuklarını emanet etmesinler bu çocuklarının tamamen zararına olacak bir hamle olur. Apartmandan bozulmuş yerlerden kesinlikle uzak durmaları gerekiyor. Diğer bir konu ise gönderdikleri okulun sahibinin mutlaka eğitimci olmasına özen göstersinler. Çünkü gönderdikleri okulun sahibinin o binada ikamet ettiğini görmeleri gerekiyor, sahibi olmayan okul yetimdir. 


 

Editör: Barış Köksal