Çocukların hazırlık ve gelişim süreçlerinde onlara birer aile ortamı oluşturarak, pozitif ve yenilikçi anlayış çizgisinden ödün vermeden yoluna devam eden İçel Koleji eğitimi farklı bir boyuta taşıyor. 

İçel Koleji’nin eğitim ve öğretim alanındaki hizmetlerini ve projelerini Çukurova Expres Gazetesine anlatan İçel Koleji Eğitim Koordinatörü Ufuk Akbıyık, ‘ Biz burada çocuklarımıza aile ortamı yaratıyoruz. Sıkıcı ve monoton ders yapısının aksine çocuklarımıza farklı ve eğlenceli projelerimiz sayesinde ders aşkını aşılıyoruz’ dedi.

İşte Çukurova Expres Gazetesi Editörlerimizden Barış Köksal’ın Ufuk Akbıyık ile yaptığı o özel röportaj;



İçel Koleji’nin eğitim alanındaki hizmetlerinden bize bahseder misiniz?

İçel Koleji eğitim ve öğretim alanında yıllardır faaliyet gösteren bir kuruluştur. Biz İçel Koleji’ni 2014 yılında devraldık. İçel Koleji’nin geçmişten gelen bir kültürü var ve bu kültürü yaşatmaya çalışıyoruz. Mersin’in ilk koleji olan İçel Koleji’nin şuanda inanılmaz bir potansiyeli var. Biz İçel Koleji olarak çocuklara biraz daha farklı uygulamalar sunuyoruz. Nedir bunlar? 

Öncelikle çocuklarımıza burada bir aile ortamı yaratıyoruz ve sıkıcı, klasik ders ortamından ziyade onlara daha eğlenceli yöntemlerle ders çalışmayı sevdiriyoruz. Türkiye’de ilk defa dershane ve kolej eğitimini birleştirip, 250 kişilik öğrenci sayısını bir yılda 600 öğrenciye kadar çıkarttık. Daha sonra Anaokulu kampüsümüzü açtık. Bunların yanında yine İçel Koleji bünyesinde Kids Otel’i açtık. Kids Otel yine Türkiye’de bir ilktir. Çocuklara yönelik, sadece çocuklarımızın hizmet alabileceği bir otel tasarlayarak Mersinimize Türkiye’de bir ilki kazandırdık. İçel Koleji’nin programı haftada 6 gündür. Cumartesi günleri çocuklarımız için özel kurslar hazırlanıyor ve akademik eğitimler veriliyor. Yabancı dil ağırlıklı aktiviteler ve sanatsal faaliyetlerimizle verdiğimiz eğitimi destekliyoruz. Alanında çok çok iyi hocalarımızla beraber çalışıyoruz. Biz bünyemize aldığımız öğrencileri seçerek alıyoruz. Bu seçim ise onların istekli olup olmadıkları ile alakalı. İstekli olan öğrencilerimizi yetiştiriyoruz ve onlara güzel bir gelecek hazırlama adına onlara ön ayak oluyoruz. Öğrencilerimizin kendi hayatlarını okulda geçirecekleri bir sistemle onları sıkıcı ve monoton olan hayattan arındırma yönünde programlar hazırlıyoruz. Buda onlara eğitim aşkını aşılıyor. 

İçel Koleji hizmet grupları olarak; 3-4-5 yaş aralığı Anaokulu, daha sonrada İlkokul-Ortaokul ve Lise eğitimi var. 

İçel Koleji’nin 2 yıllık başarılarından bahseder misiniz?

Bu yıl YGS sınavında yüzde 58’lik puan diliminde yüzde 33’lük artış, YGS5’de ise yüzde 37’lik bir artış yaparak, Mersin’de en fazla artış yapan okul olduk. Bunun yanı sıra, İçel Koleji bünyesinde yer alan Matematik Merkezimizde öğrenim gören öğrencilerimiz arasında Üniversite Sınavında 2. Ve 3.lük derecesi elde eden öğrencilerimiz çıktı. 

Gördüğümüz kadarıyla İçel Koleji eğitim alanında aktif bir kuruluş. Bu yenilikçi düşüncelerin devamında ne gibi projeler bekliyor?

Öncelikli projelerimiz arasında İçel Üniversitesi’ni Mersin’e kazandırmayı hedefliyoruz. Bunun için ciddi şekilde çalışıyoruz ve çok yakında bunun duyurusunu da yapacağız. Mersin Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi ve İçel Koleji iş birliğinde düzenleyeceğimiz bir proje var. İçel Koleji bünyesinde 10 öğrencimiz görsel sanatlar dalında 600 adet eser hazırladı. Bu eserler İçel Kültür Sanat Günü olarak belirlediğimiz proje ile birlikte Mersin halkı ile buluşacak.

 Mersin Matematik Merkezi’nin İçel Koleji ile birlikte yürüttüğü projemiz var. Çocuklar için Bilim Merkezi açacağız. Çocuklarımızın deneyler yapabildiği, robotlar tasarladığı, neden sonuç ilişkilerini güçlendirdiği, akıl oyunları ile birlikte zekalarını geliştirebildiği, çok özel bir merkez açacağız. Kısacası çocuklarımız bu merkez sayesinde yaptıkları deneylerle kendi parfümlerini bile kendileri üretebilecek. Bu projemizi yaklaşık 2 aylık bir süreç içerisinde faaliyete geçireceğiz. Bu proje yine Türkiye’de bir ilk olacak. Bu Bilim Merkezi sadece ilkokul seviyesindeki öğrencilerimize hitap edecektir. 

Başka bir projemiz daha var. Farklı dallardaki eğitimlerin kamplarını düzenleyeceğiz. Mersin’de bir bilim köyü oluşturmayı düşünüyoruz. Bu projemizin amacı ise; çocuklarımızın psikolojik anlamda ve bilim anlamında farkındalıklarını arttırmak olacaktır. Bu projemizde şuanda bitmek üzere ve en kısa zamanda İçel Koleji bünyesinde bu projeleri hayata geçirerek çocuklarımıza farkındalık yaratacak bir eğitim hizmeti sunacağız. 



Kolej eğitiminin ne gibi farklılıkları var?

Kolejcilik eğitimde farklı yerlere geldi. Kolej eğitimleri insanların dikkatini çekti. Mersin’de insanların gelir düzeyi arttı. Bunların yanında devletin destekleri sayesinde insanlar kolejlere yönelmeye başladı. Biz burada daha sağlıklı bir eğitim ve daha güvenilir bir ortam yaratıyoruz. Mersin’de şuanda özel okul sayısı temel liselerle beraber 3 katına çıktı. 

Bizim en başta kendini geliştiren öğretmenlerimiz var. Biliyorsunuz ki okulu ayakta tutan o okulun kurucusu değil, öğretmenlerimizdir. Çünkü gerçek eğitimi onlar veriyor. Eğitimin kalitesini ve şeklini öğretmenler belirlediği için alanında sürekli kendini geliştiren öğretmenlerle çalışıyoruz. Buda otomatikmen öğrencilerin farklı bir şekilde eğitim almalarını sağlıyor. Devlette okuyan ve kolejde okuyan bir öğrenciyi karşınıza aldığınızda, kolej öğrencisinin farklı bir özgüveni olduğunu göreceksiniz. Devletteki öğrenciler akademik olarak çok çok daha başarılı olabilir, fakat sadece akademik başarı hayat başarısını getirmiyor. Şuanda birçok şirketin başında olan kişiler geçmişinde kolej eğitimi alan kişilerdir. Bunun yanında bizler çocuklarımıza farklı yetiler kazandırıyoruz. Yabancı dil eğitimlerimiz, bir projenin nasıl oluştuğu, geliştiği ve sonuç odaklı eğitimlerle kişilik gelişimlerini ciddi oranda etkileyen bir sistemimiz var. Kolej sistemi şuanda Türkiye’de yüzde 8lik potansiyel gösteriyor. Birkaç yıl içerisinde bunun yüzde 20 yüzde 30 oranında artış göstereceğini düşünüyorum. Gelişmiş olan ülkelerde kolej sayısı daha fazla. Örneğin Amerika gibi bir ülkede kolej eğitimi yüzde 40 oranında bir potansiyele sahip. Japonya’da ise yüzde 60’ın üzerinde. 

Sizce iyi bir eğitim ve öğretim neye dayalıdır? Ailelere ve eğitimcilere önerileriniz nelerdir?

Eğitim dediğimiz olgu insanların hayatında sürekli devam eder. Bizler çocuklarımızı okula gönderiyoruz, okula gönderdikten sonra birde dershanelere ve özel kurslara gönderiyoruz. Sabah 8’de uyanan bir çocuk akşam 9’da eve geldiği zaman sadece ders üzerinde bir şeyler öğreniyor. Bunun yanında başka öğretilen hiçbir şey yok.  Bir çocuğun başarılı olmasını istiyorsanız yapacağınız tek şey, çocuklara sokak hayatını öğretmelisiniz. Çocuklar hırslı olmayı, kendini savunmayı, ayaklarının üzerinde durmayı, birlik ve beraberliği en net şekilde sokakta öğreniyor. Onun için çocuklarımızın öğretim hayatı okulda kalmalı. Eğitim hayatları zaten hayat boyu devam eden bir olgudur. Biz şuanda çocuklarımızı çok sıkmaya başladık. Önceden dershanelerin az olduğu zamanlarda öğrencilerimizin başarı dereceleri daha yüksekti. Şimdi baktığımızda okul, dershane, özel ders gibi kavramlarla yüklensek de Türkiye birincisi bile şuanda 7-8 yanlış yapıyor. Demek istediğim şey; bir çocuğu ne kadar sıkar, bunaltırsak başarı sayımız o kadar düşüyor. Biz İçel Koleji olarak, çocuklarımızı sınava hazırlık süreçlerinde, kurs dalında olan tüm hazırlıklarını okul süresi içerisinde yapıyoruz. 



 
Editör: Barış Köksal