Şirketinizle ilgili bilgi verir misiniz? Ne zaman, kim tarafından kuruldu? Aves hangi sektörlerde faaliyet gösteriyor?

AVES, 1990'ların ortalarında Yönetim Kurulu Başkanımız Senan İdin tarafından kurulmuştur. Uluslararası emtia ticaretinde 20 yılı aşkın tecrübesi olan AVES, 2014 yılında Türk ham ayçiçeği yağı ithalatının toplam % 35’ini tedarik ederek ülkenin en büyük tedarikçisi olmuştur.

Mersin’deki açık deniz gemi yükleme/boşaltma platformu ve 220.000 m3 kapasiteye sahip terminali sayesinde, AVES’in rakiplerine kıyasla önemli bir lojistik maliyeti avantajı söz konusudur. 

768 milyon Türk Liralık yıllı cirosuyla AVES, FORTUNE 500 Türkiye 2013 listesinde Mersin’in birincisi ve Türkiye’nin en büyük 150. şirketi olmayı başarmıştır.  

Firma ayrıca uluslararası petrol ticaretiyle iştigal etmekte olup, son on yıl içerisinde Türk ve yabancı özel firmalara ve Irak Devletine bağlı Petrol Pazarlama Kamu Şirketi olan SOMO’ya milyonlarca ton petrol ürünü tedarik etmiştir. 

Firma, Türkiye ve Karadeniz bölgesinde birinci sınıf Orta Doğu bankaların ve aracı kurumlarındaki emtia finans kredilerinin desteğiyle güçlenmektedir. Bu saygın finansal kuruluşlarla olan uzun vadeli ortaklık ilişkisi ayrıca Firma’nın emtia ve para piyasalarındaki sürekli değişkenliğe karşı fiyat risklerini yönetmesine olanak sağlamaktadır.

AVES’in stratejisi Mersin Limanında kurduğu ve yalnız Türk & Irak pazarlarına değil, limanda olduğu için ayrıca küresel pazara da hizmet sunacak olan kırma ve rafine tesisine yatırım yaparak ayçiçeği yağı pazarındaki tedarik zincirini tamamlamaktır. Buradan hareketle, 80 milyon Euro değerindeki kırma ve rafine tesis yatırımı 2011 yılında başlamış 2013 yılında tamamlanmıştır. 
Aynı strateji doğrultusunda Firma, Irak pazarına hitaben ayçiçeği yağı üretimi için Erbil’de bir kırma, rafine ve dolum tesisi kurmaya karar vermiştir. Erbil tesisi 2015 yılın ilk yarısında faaliyete geçmek üzere planlanmıştır. 

Firmamız 2010 yılından beri Bitkisel Yağlar ve Yağlı Tohumlar Endüstrisinde lider kuruluş olan FOSFA’nın A1 Sınıf üyesidir.
  
Kaç kişi istihdam ediliyor?

Mevcut durumda 300 kişiye yakın. Yeni yatırımlarımla birlikte istihdam edeceğimiz personel sayısı 500'ü geçecektir.

Şirket olarak içinde bulunduğunuz durumu ve sektörde görünen tabloyu ekonomik açıdan nasıl değerlendirirsiniz?

Sektör temel gıda maddesi olan bitkisel yemeklik yağ sektörüdür.4.500.000.000 USD büyüklükte bir sektördür GSMYH içindeki payı yaklaşık % 1 dir. Aves sektörde entegrasyon olarak Ortadoğu ve Avrupa coğrafyasında tüm Yağlı tohumları işleyerek yemeklik yağ, biodizel ve karma yem sanayi için küspe üretebilen uluslararası rekabetçi modern bir tesistir.

Şu anda gündeminizdeki en önemli sorunlar neler?

Bunu maddeler halinde söylemek gerekirse;

İnsanlarımızın sağlıklı beslenmesi için daha fazla ve kaliteli bitkisel yağ tüketmesi,

Petrol ve petrol türevlerinden sonra ülkemizin en büyük ithalat kalemi olan yağ ve yağlı tohum ihtiyacının ülke içinden karşılanması,

Güven ve istikrar ortamında serbest rekabet şartlarında sektörün büyümesi ve ülkemiz ihtiyaçlarının karşılayacak hale gelmesidir.

Piyasada döviz kurundaki hareketlilik nedeniyle ne tür sıkıntılar yaşanıyor?

Her sektörde olduğu gibi döviz kurlarındaki dalgalanmalar sektörümüzü de etkileyerek istikrarsızlığa neden olmaktadır. Firma olarak bu noktada risk yönetimindeki gücümüzü ve deneyimimizi kullanarak bu tür durumları minimum seviyede atlabiliyoruz.

Önümüzdeki dönemde şirket olarak hedefleriniz neler?

Önümüzdeki dönemde Irak Erbil’ de bulunan tesisimizin üretime başlaması sektörel rakiplerimiz karşısında verimli teknolojimiz ile birlikte iç piyasaya düzenli ve kaliteli yemeklik yağımızı vererek Pazar payımızı istediğimiz hedefe ulaştırmak.
Yeni bir proje veya yeni yatırım yapmayı düşünüyor musunuz?

Aves Enerji Yağ ve Gıda Sanayi AŞ olarak, tarihimizde ilk defa üretim yapıyoruz ve bu bize ayrı bir heyecan veriyor. 6. Ay sonuna kadar olan kapasitemizin tamamını sattık ve bu üretimin tedariki için yurtiçi ve yurtdışından hatırı sayılır miktarlarda hammadde alımı yaptık. 2015 yılındaki hedefimiz ülkenin en büyük 250 imalatçı ve ilk 100 ihracatçısından biri olmak. Üretim ve ihracat faaliyetlerine başladığımız 2013 yılı son çeyreğindeki performansımıza bakarak bu hedefi rahatlıkla gerçekleştireceğimizi tahmin ediyoruz. Ayrıca Mersin’deki tesisimizde kapasite artırımı ve dolum/paketleme/depolama ile ilgili çalışmalarımız kısa süre sonra tamamlanacaktır. Buna ek olarak Erbil / Irak’ ta yatırımını yapmış olduğumuz rafine yemeklik yağ üretim tesisimizi ek yatırım ile yıllık 210.000 metrik ton kapasiteye ulaştırmak ve faaliyete geçmesini sağlamak, Trakya bölgesinde yeni kurulacak olan rafine yemeklik yağ üretim ve dolum tesisinin yatırımına önümüzdeki yıl içerisinde başlamak ve Silopi’de 60 ton/saat karma yem üretim tesisi kurmak, başlıca projelerimiz arasındadır.

Yurt dışında çalışmalarınız var mı veya ihracat yapıyor musunuz?

Ağırlıklı olarak Irak’a ihracat yapıyoruz. Irak’ın yıllık 450.000 ton tüketimi bulunmakta buna karşılık bu konuda kurulmuş bir sanayileri olmadığı için ihtiyacının tamamını ithal etmektedir. 30 tırdan oluşan filomuz ve dışarıdan aldığımız lojistik destekle Mersin’den Irak’a ihracat yapmaktayız. Bu ülke dışında Lübnan, KKTC, Suriye ve Arnavutluk’a ihracat yapmaktayız. Dubai’de kurulum aşamasında bir şirketimiz bulunmaktadır. Dubai DMCC şirketimiz vasıtasıyla Mersin’de tam entegre tesisimizde ürettiğimiz ürünleri Ortadoğu, Afrika ve hatta Uzakdoğu pazarına satışını hedeflemekteyiz.
Editör: Barış Köksal