www.cukurovaexpres.com / Özel Röportaj

Muhabir arkadaşımız Berivan Sürğit, Elegans Sigorta Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Tüncar'a 'Nasıl Bir Milletvekili İstiyorsunuz.?' diye sordu.. Aldığımız cevalar oldukça ilginçti;


İŞTE O RÖPORTAJ:


Berivan Sürğit: Türkiye yavaş yavaş genel seçim havasına giriyor.. Sizce bir milletvekilinde olması gereken özellikler nelerdir.?
 
Süleyman Tüncar: Kendine değil tabanına hitap edebilecek kişiler milletvekilliğine aday olmalı. Bu ben olurum veya diğer arkadaşlarımız olur. Ama mevcut milletvekilleri seçilene kadar tabanla beraber, ama meclisin kapısından içeriye girdikten sonra tabanını unutuyorlar. Mersin milletvekili seçilen arkadaşlarımın Mersin için hiç birşey yaptıklarını düşünmüyorum. Adı üstünde milletvekili yani milletin vekili; kente büyük katkılarda bulunmalı, çalışkan, vizyon sahibi, nerden gelip nereye gideceğini bilen bir insan olmalı. Maddi durumu oldukça iyi olan, halkın sorunlarından bihaber kişilerin milletvekili olmaması gerektiğini düşünüyorum.! Bir kişi sadece zengin diye vekil olamaz.

Mersin'in TBMM'de yeterince temsil edildiğini düşünüyor musunuz.?

Yeteri  kadar temsil edildiğini düşünmüyorum. Üyesi olduğum Milliyetçi Hareket Partisi'nden söz etmem gerekir ise sayın Mehmet Şandır ve Ali Öz abimiz var; Mersin için bir şey yaptıklarını düşünmüyorum. 

Ben bu arkadaşlarımızın seçim zamanlarında yaptıkları mahalle toplantılarında, basın toplantılarında bulundum. Seçildikten sonra bu arkadaşlarımızın toplantıları yapmaya devam edip etmedikleri konusunda hiç bir bilgim yok. Halkla konuşup onları dinleyip çözüm bulmuşlar mı.?

Gelelim Cumhuriyet Halk Partisi'ne; bir Vahap Şeçer ve Aytuğ Atıcı milletvekilimiz var. Nerede bir protesto, nerede bir basın açıklaması Aytuğ Atıcı vekilimiz orada. Zaman zaman çıkar basın açıklaması yapar, onun dışında milletvekillerimizin etkin olduklarını düşünmüyorum. 

Adalet ve Kalkınma Partisi'nin vekilleri ise kendi seçmenleri ve kendi yandaşları dışında kimseyi düşünmüyor, kente en ufak bir katkı sağlamıyorlar. 

Milletvekilleri listelerinde genellikle parti genel merkezlerinin kontenjan adayları olur.. Bunu nasıl değerlendiriyorsunuz.?

Kontejyan hep vardır partilerde. Ama beni bu konuda kendi partim alakadar ettiği için kendi partim adına söylüyorum; artık genç beyinlere yer verilsin. Yıllar boyunca milletvekili olunmaz. Bu ülkenin genç beyinlere ihtiyacı var. Kontenjan konusunda halkın ne düşündüğünü duymaya çalışın ya da yapılan anket sonuçlarına bakın. 

Genel merkezin önerdiği kişilere şans verilmesi gerekir kontenjan kaldırılmalı. Belirlenen kontenjan dışındaki arkadaşlar seçimlerde ellerinden geleni yapmak için gecelerini gündüz ediyorlar. Bu emeklerine saygı duyalım ve görmezden gelmeyelim. Yıllardır genel başkanlar değişse de milletvekilleri aynı kalmaya devam ediyor; sahaları gençlere bırakın. Kontenjan durumu eğer ki devam ederse yayın organlarında partimin bu davranışına tepki göstereceğim. 

Yerel seçim sonrasında yıllardır süregelen Mersin'deki CHP iktidarı yerini MHP iktidarına bıraktı; bu olay genel seçimleri nasıl etkiler.?

Etkisi olacağını düşünüyorum. Yerel seçimlerin yeni olması sebebiyle kendi partimin milletvekili sayısında 5'i rahatlıkla görebileceğine inanıyorum.

Bir milletvekilinin kentine neler katabileceğine inanıyorsunuz.? Ankara'da genel siyaset yapan bir kişi kentine fayda sunabilir mi.?

Bu ülkede bir iktidar partisi değilseniz ilinize çokta bir katkıda bulunamazsınız. Gerçekçi olmak lazım, çünkü Türkiye'nin siyaseti belli. Ancak muhalefet milletvekillerimiz de kanunlar izin verdiği sürece yardımcı olabilmeli çevresine, ama iktidar partisi değilseniz ilinize bi katkınızın olması çok zor. Sadece soru önrgeleri ile işlerin takipçisi olabilme şansınız var. Ve belli bir sinerji yaratarak, kentin çözüm beklyen sorunlarına dair projeler geliştirebilirsiniz.

TBMM'de grubu olan Genel Başkanları değerlendirebilir misiniz.?

Meclisteki genel başkanlık sistemi aynı pahişahlık sistemi gibi. Bu gün sayın Recep Tayip Erdoğan iktidar partisinden göstermelik bir şeçim yaparak yine kendi istediği kişiyi hem iktidar partisinin başkanı hem de başbakan seçti. 

Gelelim CHP'ye Baykal ve Kılıçdaroğlu partiyi zaten kolkola yönetiyorlardı. Bugün gelinen noktada ise Kılıçdaroğlu'nun karşısında da çok ciddi bir parti içi muhalefet var.

MHP'de ise rahmetli Alparslan Türkeş'ten sonra yine aynı dava içinde yetişen ve pişen sayın Devlet Bahçeli devam ediyor. Ve inanıyorum ki sayın Bahçeli ile MHP iktidara ulaşacaktır.



Editör: Barış Köksal