Sağlıklı beslenmenin, insanların yaşam kalitesini artırarak, kendilerine olan güvenlerini kazanmaları yolunda büyük bir adım olduğunun altını çizen Dr. Serhan Antalyalı, sağlıklı beslenme kuralları ile ilgili sorularımızı yanıtladı. New Life Sağlıklı yaşam Merkezi ile öncelikle obezite hastalığının önüne geçilmesi hususunda insanları yönlendirdiklerini belirten Antalyalı, kilo vermenin kolay yönlerini de anlattı.

İşte Dr. Serhan Antalyalı ile yaptığımız o röportaj;

New Life'ın kuruluş amacından ve hizmetlerinden bize biraz bahseder misiniz?

Obezite günümüzde en çok araştırılan ve maalesef çözümü bulunamayan bir hastalıklardan birisidir. New Life öncelikli olarak Obezite rahatsızlığının doğru beslenme yoluyla önüne geçilmesi amacı ile kurulan bir merkezdir. Günümüzde bir çok hastalık ya doğrudan, ya da dolaylı olarak şişmanlıkla ilişkilendirilmektedir. Diabet, kalp hastalıkları, felç, Alzheimer gibi hastalıkların nedenleri arasında hep yanlış beslenme yer almaktadır.

Sağlıklı beslenme, aslında sadece şişmanların sorunu olmayıp, fit görünümlü kişilerinde ihtiyaç konusudur. İnsanların sağlıklı beslenmeleri ve yaşantılarını kaliteli kılmaları adına önerileri sunduğumuz, Mersin'de örneği olmayan merkezimizde, obezite konusunda bütüncül olarak yaklaşılmakta ve diyet programları, detoks programları, yoga ve pilates, yaşam koçluğu ve masaj hizmetleri verilmektedir. 

Kötü beslenmenin habercileri nelerdir?

Sabahları yorgun kalkmak, halsizlik, eklem ağrıları, unutkanlık, bel ve boyunda yağlanma, erkeklerde ereksiyon sorunları, gaz, şişkinlik ve kabızlık olarak sıralayabiliriz. 

Sağlıklı beslenme deyince ne anlıyoruz?

İnsanlar hayata iki zar atarak başlıyorlar. Bu zarlardan ilki biz dünyaya gelmeden önce atılan genetik zardır ve bunu değiştirme imkanımız yok. İkinci zarı ise biz kendimiz atıyoruz. Bu zarında bir tanesi yaşam şeklimiz bir tanesi de beslenme şeklimizdir. Yaşam şeklimiz dediğimiz zaman, uyku düzenimiz, yaptığımız spor ve egzersizler,stres, kaygı, endişe gibi ruhsal durumlarımız zarın bir tanesini belirliyor. Diğeri ise beslenme... Özellikle hayvansal gıdalarla beslenen kişilerde, kalp, tansiyon, şeker, kanser gibi hastalıklar yüzde 25-30 oranında artış gösteriyor. Biz o nedenle hayatımızdaki besinlerin yüzde 75'ini bitkisel yağlardan, yüzde 25'ini ise hayvansal yağlardan karşılanmasını istiyoruz. Bunun yanında da çok fazla sıvı tüketmemiz gerekiyor. 

Kilo vermenin altın kuralları nelerdir?

Kilo vermenin altın kuralları deyince, tabiki öncelikli olarak bitkisel ağırlıklı sağlıklı beslenme birinci sırada yer alır. Günlük yarım saat egzersiz ve bunu mümkünse akşam yemeğinden önce yapmamız faydalı olacaktır. Yaşamınızda sizlere mutsuzluk veren kişilerden uzak durmak, stresten kaçınmak mümkün olduğunca önemli. Geçmişten kaçınıp geleceğe fazla yoğunlaşmadan anı yaşamayı öneriyoruz. Yine uyku düzeni çok önemli ve altın kuralların başında geliyor.

Detoks nedir ve faydaları nelerdir?


Biz yıllardır gerek beslenme şeklimiz, gerekse yaşam şeklimizle vücudumuzda bir takım toksinler biriktiriyoruz. Buna biz serbest redikaller diyoruz. Bu serbest radikaller, vücudumuzdaki organlarımızda bulunan elektronları alarak vücudumuza zarar veriyor. bu nedenle biz detoks yaparak vücudumuzdaki serbest radikallerden arınmamız gerekiyor. Bu aslında sadece aşırı kilolu insanların sorunu olmayıp, sağlıklı fit görünümlü insanlarında mutlaka detoxa ihtiyacı vardır. Detoksla atılan serbest radikallerle vücudumuzdaki antioksidanların etkinliğni artırıyoruz. Dolayısıyla vücudumuz daha sağlıklı bir forma kavuşuyor. 

Detoksun faydaları saymakla bitmiyor. Detoks sayesinde vücudumuzdaki zararlı atıklardan kurtuluyoruz, vücudumuzun enerjisi artıyor, kolaylıkla kilo verebiliyoruz, vücudumuz sağlıklı ve parlak bir görüntüye kavuşuyor, bağışıklık sistemimizin güçlenmesine yardımcı oluyor, zihnmiz berraklaşıyor, saçlarımız güçleniyor, gaz şişkinlik gibi şikayetlerimiz de ortadan kalkıyor. 

Alkali diyet nedir?

Artık daha çok kalori hesabı yapmıyoruz. Biz kanımızın alkali hale gelmesini istiyoruz. Çünkü, bizim vücudumuzdaki kan asitse vücut buna tepki olarak yağ hücresi depoluyor. Kanımızı ne kadar alkali yaparsak vücudumuzdan o kadar yağ yakıyoruz. Dolayısıyla kanı alkali yapan besinlerle dost olmamız gerekiyor. Alkali yapan besinler, sebze ve meyveler, bakliyat çeşitleri ve tahıllar gibi besinlerdir. hayvansal besinler ise (bunlara süt, yoğurt, peynir gibi ürünlerde dahil) kanımızı asit yapan besinlerdir. Yine çikolata, kuru pasta, bisküvi, alkol, çay, kahve, gazlı içecekler de kanımızı aside çevirerek yağ hücresi depolamamıza neden olan besinler arasındadır. 

Doğru yoga nasıl yapılır? yoganın faydaları nelerdir?

Daha önce söylediğim gibi egzersiz kilo kontrolünde son derece önemlidir. Ama biz daha çok eskiden olduğu gibi ağır egzersizler önermiyoruz. Yürüyüş, pilates, yoga gibi sporları öneriyoruz. Bunlardan en önemlisi ise yogadır. Çünkü yoga, ruhla vücudun birleşmesi anlamını taşıyor ve ruhsal detoksla da bireri etkili olan bir yöntemdir. Yoganın faydaları, depresyon, stres, uyku bozuklukları, konsantrasyon bozuklukları, baş ağrısı, sırt ağrısı, sindirim ve beslenme bozuklukları gibi çeşitli sıkıntılarımzdan yoga yaparak kurtulabiliyoruz. Bunun yanında aldığımız doğru nefes yöntemleri ile zihinsel berraklığımızı artırıyor. Tabiki de yoga yaparken uygulanması gerek kurallar ve kullanılması gereken malzemeler vardır. Öncelikle sessiz, loş bir ortamda gerekli malzemeler eşliğinde yapılmalıdır. Yoga eğitmenler eşliğinde yapıldığı takdirde olumlu sonuçlar verir. 




 
Editör: Barış Köksal