Röportaj: Berivan SÜRĞİT

Muhabirimiz Berivan Sürğit, son yerel seçimlerde CHP Yenişehir Belediye Başkan A. Adayı olan Dr. Serhan Antalyalı'ya sordu; 'Nasıl Bir Milletvekili İstersiniz.?' 

İŞTE O RÖPORTAJ:

Berivan Sürğit: Türkiye yavaş yavaş genel seçim havasına giriyor.. Sizce bir milletvekilinde olması gereken özellikler nelerdir.?

Serhan Antalyalı: Öncelikle milletini ve ülkesini sevmeli, insan odaklı çalışmalar yapabilmeli, bunlardan daha önemlisi dürüst ve çalışkan olmalı.

Mersin'in TBMM'de yeterince temsil edildiğini düşünüyor musunuz.?

Mersin'in TBMM'de yeterince temsil edildiğini düşünmüyorum. Eğer öyle olsaydı Mersin bugünkü durumunda olmazdı. Bildiğiniz gibi Çukurova Havaalanı çalışmaları başladı ve öylece duruyor. Kazanlı Turizm Bölgesi ilan edildi tek bir çivi bile çakılmadı. Mersin her dönem gördüğü gibi bu dönemde de üvey evlat muamelesi görüyor. Yine Mersin - Antalya Karayolu, belki 20-30 senedir çalışmalar devam ediyor ve halen bitmiş değil. Mersin'in hiç bir şeyden yeterince nasibini aldığını düşünmüyorum. Ama ben CHP'li yada MHP'li milletvekillerinden ziyade AKP'li vekilleri suçlu buluyorum. Çünkü iktidar partilerine ait milletvekilinin yaptırım güçlerinin muhalefet partilerinden daha fazla olduğunu düşünüyorum. AKP'li vekillerin ülkenin genel sorunlarına daha fazla önem verip Mersin'in sorunlarıyla yeterince ilgilenmediğini düşünüyorum.

Milletvekilleri listelerinde genellikle parti genel merkezlerinin kontenjan adayları olur.. Bunu nasıl değerlendiriyorsunuz.?

Parti kontenjanlarını doğru buluyorum. Sonuçta parti genel başkanı beraber çalışmak için bir tane dahi olsa aday seçebilir. Kendi yönetim kadrolarını oluştururken bu yöntemi doğru buluyorum. Her partinin güçlü olduğu illerde bir kontenjan adayının olmasını doğru ve yerinde buluyorum.

Yerel seçim sonrasında yıllardır süregelen Mersin'deki CHP iktidarı yerini MHP iktidarına bıraktı; bu olay genel seçimleri nasıl etkiler.?

Yerel seçimlerin genel seçimleri etkileyeceğini düşünmüyorum. Çünkü adı her ne kadar yerel seçim olursa olsun son çıkan yasalar ile birlikte yerel seçimler de bir genel seçim havasında geçti. MHP'de yıllardır Mersin'de birinci parti konumunda, Büyüşükşehir'i kazanmalarısürpriz değildi. Olası bir durumdu. Tabi CHP'nin seçimi kaybetmesi hepimizi üzdü, derinden yaraladı.  Umarım bunlardan iyi bir ders çıkartarak genel seçimlerde daha iyi ve daha doğru bir yöntemle çalışacağız.

Bir milletvekilinin kentine neler katabileceğine inanıyorsunuz.? Ankara'da genel siyaset yapan bir kişi kentine fayda sunabilir mi.?

Nerede olursa olsun bir milletvekili seçildiği kente çok şey katabilir. Bunun örneklerini CHP olarak güçlü olduğumuz dönemlerde yaşadık. Örneğin Kültür Eski Bakanı Fikri Sağlar ve İstemihan Talay'ın Merin'e kattıklarını göz ardı edemeyiz. Ancak dediğim gibi, burada en büyük güç iktidar partisine ait milletvekilllerinde. İktidar partisi milletvekilleri şehir için bir şeyler yapabilirler. Hele de tek parti iktidarı olduğumuz şu dönemde muhalefet parti milletvekillerinin çok fazla bir yaptırım gücü olacağına inanmıyorum. CHP'li ve MHP'li milletvekillerinin de üzerlerine düşen görevleri yerine getirdiklerini de düşünmüyorum. Zaten AKP'li milletvekilleri hiç birşey yapmıyorlar, onlar sadece yerlerini koruma çabasındalar. Makamlarını muhafaza etmenin peşindeler. Bir Mersin'li olarak bu duruma çok üzüldüğümü ifade edebilirim.

Editör: Barış Köksal