Editörlerimizden Berivan Sürgit sordu, Boranlar Otomotiv Yönetim Kurulu Başkanı Serdar Akyurt cevapladı. İşte o röportaj: 

Boranlar Otomotiv'den bize bahseder misiniz.?

Boranlar 1971’den bugüne Mersin’de otomotiv sektöründe hizmet vermeye devam etmektedir. FIAT ve Toyota bayiliğimiz var. Tarsus ve Mezitli’de FIAT plazalarımız var. Yine Mezitli'de bulunan Toyota plazamızla birlikte toplam üç plazamızda çalışan 110 personelimiz var.  Otomobil ve ticari araçların satış hizmetlerinin yanında servis ve yedek parça satışı, ikinci el araçların değerlendirilmesi ve sigortacılık hizmetleri de verilmektedir. Boranlar Otomotiv olarak 365 gün 24 saat, acil servis hizmetinden, otomotivle ilgili her türlü danışmanlık hizmetine kadar her zaman Mersinliler'in yanındayız.

Mersin’de otomotiv sektörünü nasıl değerlendiriyorsunuz.?

Mersin’de otomotiv sektörü oldukça gelişmiş durumda. Türkiye’de satılan otomobil ve ticari araçların ortalama yüzde 2’sini Mersin karşılıyor. Otomobil pazarından Mersin Türkiye genelinde oldukça iyi bir pay almakta ve bu hem bizleri hem de sektörü oldukça memnun etmekte. Ama Mersin, ticari yapısı ile 50 ila 100 adet gibi filo satışı gerçekleştirilen bir ilimiz olmadığından Boranlar Otomotiv olarak perakendeci bir bayi olarak müşterimize hizmet veriyoruz.

Otomotiv sektörünün sıkıntılarından bahseder misiniz.?

Sektörün en büyük sorunu bana göre yüksek vergilerdir. 1600 cc’ye kadar bir otomobilin yüzde 145 ÖTV,  yüzde 18’de KDV’si var. Yani 29 Bin TL civarında bir araç satmak istediğiniz zaman bu aracın müşteriye ÖTV ve KDV'li fiyatı 50 Bin TL oluyor. Bu tablo sektördeki vergi yükünün yüksekliğini ortaya koyuyor. Tabi trafik sıkışıklığı, yolların alt yapı durumu da ayrı bir sıkıntı. Yani bu araçlar ucuz olsa, vergi yükü az olsa bunu kaldıracak bir altyapı, yol ve park yerine ihtiyaç var. Bunlar uzun planlar gerektiren bir durum. Çok zevkli bir meslek ama ödenen vergiler ne yazık ki sektörü sıkıntılı hale getiriyor. Ama bizler yılların birikimi ile bu işi yapmaya devam ediyoruz ve İnşallah da yapmaya devam edeceğiz.

Müşterilerinizin sizden beklentileri neler.? Siz bu beklentileri nasıl karşılıyorsunuz.?

Müşterilerimiz elbette ilk olarak en iyi hizmeti almak ve güven duymak istiyor. Bizler öncelikle müşterilerimize bizimle iş birliği yapan tüm iş birlikçilerimizin firmamıza güven duymalarını sağlıyoruz. Bu da verdiğimiz hizmetle ortaya çıkıyor. Sosyal medyanın ortaya çıkmasının ardından insanlar kulaktan dolma bilgiler ile hareket etmeye başladı. Bunun çok sağlıklı bir durum olmadığını belirtmek isterim. Tüketicilerin kulaktan dolma değil gerçekten araştırarak karar vermeleri gerektiğini düşünüyorum. Biz Boranlar Otomotiv olarak sürdürülebilir müşteri memnuniyeti hedefinde ilerliyoruz. Sattığımız her aracın arkasında duruyoruz durmalıyız da çünkü arkamızda FIAT ve TOYOTA markaları var. Onlarda bizi, standartlarımızı ve süreçlerimizi devamlı denetliyor. Bizim iki tane sloganımız var; ‘ İyi günde, kötü günde hep beraberiz’ ve ‘Zorlaştırmayacağız, kolaylaştıracağız’ şeklinde.  Tabi biz bu sözler sadece müşterilerimiz için geçerli değil. Boranlar bünyesinde çalışan, hizmet veren ve alan, bize emek ve yüreğiyle destek olmuş tüm iş birlikçilerimiz içinde gideceğimiz yolun göstergesi yani pusulamız.

İkici el otomotiv sektörü, sıfır araç sektörünü sizce nasıl etkiliyor.?

Pazar olarak baktığımızda Türkiye’de 800, 900 bin civarında otomobil ve ticari araç satılırken bunun bir kaç misli de ikinci el pazarı mevcut. Bizde Mersin’de iki marka olarak ikici el takas araçlarımızın bakımlarını, onarımlarını yapıp eğer uygunsa ikinci el garantisi verip Mersinlilere, tüketicilere, ihtiyaç sahiplerine pazarlama gayreti gösteriyoruz. Tabi ikinci el daha değişik, daha renkli, her markanın içinde olduğu bir pazar. Her geçen gün hızla gelişen ve büyüyen bir pazar. Bizler de önümüzdeki günlerde ikinci elde farklı adımlar atmayı düşünüyoruz. 
Bu adımdan kısaca bahsedeyim size; ikinci elde garanti sağladığımız araçlara kredi finansmanı sağlamayı hedefliyoruz. Eylül veya ekim ayında bu projeyi hayata geçireceğiz.

Son olarak eklemek istediğiniz bir şey var mı.?

İnsan olarak herkesin beklentisi güven; güven üzerine bir ilişki kurulması lazım. Onun için her ne alırsak alalım fiyat olarak değil veya kulaktan dolma bilgiler ile değil güven odaklı alışveriş yapılması gerektiğini düşünüyorum. İster otomotiv veya başka alışverişlerde güven odaklı yapılan alımlarda bulunmamız gerekiyor.  Mersin çok güzel bir şehir, 80'lı yılların başında Güneyin ‘incisi’ diye anılan bir şehir burası. Mersin’de herkes kültürünü ayrı yarı yaşıyor ama halbuki hayat etkileşimdir. Mersin'in bu kozmopolit, barışçıl yapısını bir gökkuşağı misali tüm Türkiye’ye yansıtıp kardeşlik, barış, emniyet ve huzur içinde yaşanmalı diye düşünüyorum. Önümüzdeki yılların Mersin adına çok daha güzel geçeceği görüşündeyim.



Editör: Barış Köksal