Fizyo Yaşam Yönetim Kurulu Başkanı Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Semiha Vurgun, editörlerimizden Berivan Sürgit'in sorularını yanıtladı.. İşte o röportaj

Fizyo Yaşam Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi kaç yılında kuruldu?

Merkezimiz 2009 yılında hizmet vermeye başladı. 2005 yılında 23 yıllık Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon muayenehanemi kapatarak 2002’de kurulmuş Özel Yaşam Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezimin başına geçtim. 2009’dan beri Fizyo Yaşam Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezini yönetiyorum. FTR Uzmanı doktor arkadaşlarım Dr. Elif Esra Döm ve Dr. Müne Koybaşı ile birlikte hastalarımıza canla başla hizmet ediyor, onları tedavi etmek için çalışıyoruz.

Fizyo Yaşam’ın verdiği hizmetler hakkında bilgi verir misiniz?

Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon doktorlarının çalışma alanı kas-iskelet sistemidir. Karın ağrısı hariç her türlü ağrıyla ilgileniriz. Hastaya bütünsel yaklaşırız. Örneğin; hastanın Posturu (yer çekimine karşı duruş şekli) çok önemlidir. Bel ve boyun fıtıklarının en önemli nedeni postur bozukluğudur. Öncelikle hastanın posturundaki bozuklukları tespit edip düzeltiriz. Bel ve boyun fıtıkları, her türlü romatizmal hastalıklar, eklem ağrıları, eklem kireçlenmeleri, felçler, doğum öncesi ve doğum sonrası oluşmuş fiziksel engellilik durumları, ortopedik kazalar ve ameliyat sonu rehabilitasyon, osteoporoz, lenfödem bizim hizmet verdiğimiz hastalık gruplarıdır. Rehabilitasyon; çeşitli hastalıklar, kazalar sonu vücutta oluşmuş fiziksel engelliliği gidererek hastaya kaybettiği iş gücünü yeniden kazandırma programıdır. Ortopedik Rehabilitasyon, Nörolojik Rehabilitasyon, Pediatrik Rehabilitasyon esas çalışma alanlarımızdır. 
Ayrıca hastalarımıza gerektiği durumda tamamlayıcı tıp uygulamalarımız da vardır. Ozonterapi, Nöralterapi, Manuelterapi, CGF( kök hücre) ve PRP, Kuru iğneleme, Kinezyotape gibi.

Söylediğiniz tedavi teknikleri nedir ve ne amaçla kullanılır?

Ozonterapi; Vücuda çeşitli yollarla (kan, bağırsak, deri) oksijen vererek bağışıklık sistemini ve antioksidan sistemi güçlendirmek ve hücre yenilenmesini sağlamak amacıyla kullanılır.

Nöralterapi; lokalanestezik madde kullanılarak Otonomik Sinir Sistemine etki edip  vücudun iç dengesine kavuşmasını sağlayan lokal (bölgesel) regülasyon (düzenleyici) bir enjeksiyon yöntemidir. Hastalıklarımızın ve geçmeyen ağrılarımızın temelinde Otonomik Sinir Sisteminde biriken hasarlar yer almaktadır. Nöralterapi bu bozuklukları giderdiği için tüm hastalıklarda kalıcı ve etkili bir tedavi tekniğidir.

Manuel terapi ise omurgamızda ve eklemlerimizde oluşan yapışıklıklar ve blokajlar onların hareketine engel olur, kas spazmına ve ağrıya yol açarlar. Manuelterapi postural denge içinde kas- iskelet sisteminin maximal ve ağrısız hareketini sağlamak amacıyla manevra ve talimatlar ile hastanın tedavisinde elleri kullanma yöntemi.

CGF(kök hücre) ve PRP; hasarlı ve yaralanmış dokuyu tamir amacıyla kullanılır. Eklem bağlarının yırtılmasında, kıkırdak doku harabiyetinde, kollojen doku restorasyonunda oldukça etkilidir. Hastanın kendi kanı alınır, santrifüje edilir, biriken CGF ve PRP ilgili bölgeye enjekte edilir. İçinde hiçbir katkı maddesi yoktur. Hastanın kendi iyileştirici gücü kullanılmış olur.

Kinezyoteyp (bantlama) dediğimiz yöntem ise ağrılı ve sorunlu bölgeye özel teknikle, özel üretilmiş bantları yapıştırarak, hareketlerin doğru yapılmasını, kan ve lenf drenajını artırmak ve ağrıyı azaltmak amacıyla kullanılır. Bantlar ağrılı bölgede bir hafta kalabilir.

Fizyo Yaşam’da kullanılan cihazlar ve kullandığınız  teknoloji hakkında bilgi verir misiniz.?

Fizik Tedavi yüzeysel ve derin ısıtıcılar ve çeşitli elektrik akımları kullanılarak hasta dokuda fiziksel kimyasal veya mekanik etki yaratarak onarma ve tedavi etme tekniğidir. Elektroterapiyi taçlandıran rehabilitasyon programıdır. Elektroterapi sonu yapılan egzersiz programı ve programın devamlılığı hastanın iyilik halinin devamı için çok önemlidir. Hastanın zayıflamış kas kuvvetini yerine koymazsak elektroterapinin etkisi bir süre sonra geçer.


Okuyucularımıza yaz ayları ile ilgili sağlık önerileriniz nelerdir?

Bizler doğanın bir parçasıyız. Doğadaki bütün hareketli canlılar gibi sağlığımızı korumak için sürekli hareket etmeliyiz. İnsanlar bilgisayar ve televizyon bağımlısı oldular. Arabalardan inmiyorlar.Toprağa basmıyorlar. Ülkemizde maalesef D vitamini eksikliği çok fazla karşılaştığımız bir durum. Sahil şehrinde yaşadığımızdan dolayı şanslı olduğumuzu düşünüyorum. Deniz ve güneş büyük bir nimet, yararlanmalıyız.  Spor ve doğa yürüyüşleri yapmalı ve elimizden geldiği kadar doğayla iç içe olmalıyız.

Fizyo Yaşam’a en çok hangi hastalıkla ilgili tedaviye geliniyor? Bu hastalığı önlemek için Mersinlilerin nelere dikkat etmesi gerekiyor?

Bel fıtığı, boyun fıtığı ve sonra diz problemi olan hastalar çok fazla. Çünkü, insanlar hareketsiz, kas kuvvetleri çok kötü. Hem kadınlarımız hem de erkeklerimiz spor yapmıyor. İnsanların bedenlerini kullanma hataları var. Kontrolsüz aniden yük kaldırıyor veya omurgasını zorluyor. Kas kuvveti yetmediği için omurgalar arasındaki disk dediğimiz yastığı yırtılıyor. Fıtık meydana geliyor. Önerim hareket, hareket, hareket. Ağırlık kaldırırken dikkatli ve kontrollü davranarak omurgaya aşırı yük vermekten kaçınmak gerekir.

Mersin’deki sağlık yatırımlarını nasıl değerlendiriyorsunuz?

Hem kamu da hem de özel sağlık kuruluşlarında oldukça özveri ile çalışan, son derece bilgili ve yetkin doktor arkadaşlarımız var. Büyük bir özveri ile hastalara hizmet etmeye çalışıyorlar. Üniversite Hastanesi'nin ve iki tane Devlet Hastanesi'nin yeşil kartlı hastalar ve Suriyeli sığınmacılardan dolayı hasta yükü çok artmış durumda. Mersin işçi ve emekli şehri, insanların ekonomik sıkıntıları var. Tedavi edici hekimlik en pahalı hekimlik hizmetidir. SGK’nın ödeme gücü yeterli olmadığı için özel sağlık kuruluşlarında hastadan fark ücreti alınıyor. Bu da insanları sıkıntıya sokuyor. Hastaların özel sağlık kuruluşlarından yararlanma oranı genel nüfusa göre düşük.

Fizyo Yaşam Danışma Hattı: 0.324 231 61 99

Editör: Barış Köksal