www.cukurovaexpres.com / Özel Haber

Armada Duvar Kağıtları Yönetim Kurulu Başkanı olan ve aynı zamanda MTOSB Yönetim Kurulu Üyesi olan Sefa Işık ile hem sektörü hem de MTOSB üzerine konuştuk.

Armada Duvar Kağıtları olarak sektörde öncü bir konumdasınız. Armada olarak sektörde yenilikçi ve inovatif bir yaklaşım sergiliyorsunuz. Bu açıdan  baktığımızda başka yeni yatırımlar veya yeni ürün gamı düşünüyor musunuz?

Biz duvar kağıdında tam teşekküllü fabrika ile bir ilki oluşturduk. Gerek makina gerek insan kaynakları noktasında olsun tamamıyla yeni bir zemin oluşturduk. Ve bu işler çok meşakkatli ve emek isteyen işler. Bu nedenle ülkemiz geneline baktığımızda duvar kağıdında hedeflediğimiz noktada değiliz.

Hedefimiz 2025 yılına kadar duvar kağıdında yönümüzün yukarı bir ivme kazanmasını sağlamak. Bugün 50- 60 bin olan duvar kağıdı ithalatının  yerli üreticiler olmazsa 2025 yılına kadar 1 milyar dolar civarında olması bekleniyor.

Öngörümüz bugün yüzde  8 - yüzde 10 olan duvar kağıdı kullanımının önümüzdeki süreçte  yüzde 80'lere çıkacağıdır. Bu nedenle duvar kağıdına olan yatırımlarımız gelişerek sürecektir.
Armada olarak  ilk hedefimiz Türkiye pazarının yüzde 40 - yüzde 50'sine hitap etmektir. İkinci hedefimiz ise Avrupa'ya ihracat yapmaktır. Ve nihai hedefimiz İtalya'ya ihracat yapmaktır. Bu oldukça iddialı bir söylem; zira İtalya bu konuda dünyanın en iyisi. Ama biz yola çıkarken bu hedefler doğrultusunda hareket edeceğimizi söylemiştik.

Hedeflerimize çok uzak değiliz İspanya pazarına girmek üzereyiz. İnşallah bu hedeflerimizi gerçekleştirdikten sonra yeni yatırımlara bakabiliriz.

Duvar kağıdının yanında vinil, yıkanabilir ve  silinebilir duvar kağıtları üretmekteyiz. Önümüzdeki  dönemde tekstil tabanlı ve kumaş tabanlı duvar kağıdı üretmeyi de hedefliyoruz.

Bu tür sektörlerde kişiye özel yada kuruma özel tasarımlar yapılmakta. Armada olarak yönlendirmeler ve istekler doğrultusunda özel tasarımlarınız olacak mı?

Bizim kendi bünyemizde tasarımcılarımız var. Ancak duvar kağıdı tasarlamak ve üretmek dijital bir ortamda olmuyor. Bu iş emboslar ve kabartma ile çok ciddi ve emek isteyen bir iş. Mesela emboslar halen Türkiye'de üretilemiyor. Biz  Türkiye ve dünyanın en ünlü caddelerinden örnekler alarak hazırladığımız duvar kağıtlarını bir çok ülkeye ihraç ediyoruz.

Çok ciddi bir sipariş gelirse tabi ki biz istenilen tasarımı yaparız. Böyle bir ekibimiz mevcut.

Konuşmalarınızdan yatırıma ve yatırımcıya ayrı bir önem verdiğinizi görmekteyiz. Bu doğrultuda Mersin - Tarsus OSB Yönetim Kurulu'ndaki bir isim olarak 2015'te yatırımı ve yatırımcıyı destekleyen projeler var mı.?

Ben şahsen şuna inanan biriyim; ne kadar para sahibi olursanız olun, ne kadar büyük işyerleri, caddelerin,  otellerin  sahibi olursanız olun eğer üretmiyorsanız birilerine mahkum olursunuz.!

O nedenle biz Türkiye’nin hedeflerine varması için üretim önemli diyoruz. Üretebilen bir Türkiye işsizliği önler, ihracat yapar, büyüyebilir, ithalatı önler. Bizim OSB olarak yapabileceğimiz çok bir şey yok; biz hizmet için buradayız. Biz yine elimizden geldiğince yatırımcının önünü açacak çalışmalar yapmaktayız fakat bu iş daha çok devletimize düşüyor. Sanayici teşvik edilmeli, para vererek değil örneğin SSK yoluyla olur, enerji yoluyla olur ancak bunlar yapılarak dünya ekonomisine karşı  rekabet gücümüzü arttırabiliriz. Elimiz güçlenmiş olur.

2015' teki eylem planlarınızda neler var ve 2014 nasıl geçti.? Biraz değerlendirir misiniz?

2014'te biz çok iyi hazırlıklar ve çalışmalar yaptık. Zeminde bazı aksaklıklar vardı onları giderdik. Gerek Yönetim Kurulu Başkanımız Sabri Tekli olsun, gerek yönetimdeki diğer üyelerimiz olsun çok iyi bir ekibimiz var. Herkes işten anlıyor ve katkı sağlamaya çalışıyor. Bu nedenle biz çok iyi çalışmalar yaparak OSB'ye yeni firmalar kazandırdık.

2015'te bizim yapmak istediğimiz yeni projeler var. Mesela ben burada bir sergi salonu olsun istiyorum. Bütün sanayicilerin katılabileceği ve oldukça büyük bir sergi salonu olsun isterim. Bunun yanında içinde ustaların olduğu küçük bir sanayi sitesi yapmak istiyoruz. Petrol istasyonu ve restaurant kazandırmak istiyoruz.

Bu tür sosyal ve kültürel kompleksleri MTOSB'ye kazandırmak istiyoruz. MTOSB olarak bünyemizde bulunan ve masraflarını bizim karşıladığımız bir meslek lisemiz var. Burada mesela çok iyi hocalarımız ve öğrencilerimiz var. Önümüzdeki süreçte sanayiciye katkı sağlayacak çok önemli bir insan kaynağı potansiyelimiz oldu. Öğrencilerimizi evlerinden kendimiz alıp, evlerine kadar kendimiz bırakıyoruz. Öğrencilerimizde mutlu, yemek ve diğer ihtiyaçlarını da bizler sağlıyoruz. Bizler MTOSB olarak  Maliye Bakanlığı'nın desteğiyle bu eğitimlerin olmasına katkı sağlıyoruz. MTOSB olarak 2015 yılında da eğitime yatırımımız devam edecek.







Editör: Barış Köksal