Okul çağına gelmiş bir çocuğun okula gitmek istememesi gibi durumlarda da anne ve babaya düşen görevleri anlatan İlgi, çocukların en büyük rol modelinin anne ve baba olduğunun altını çizdi.

İşte Profesyonel Aile ve Öğrenci Koçu Seda İlgi ile yaptığımız özel röportaj;

Bize kendinizden ve mesleğinizden bahseder misiniz?

Ankara Gazi üniversitesi İ.İ.B.F mezunuyum. Kişisel gelişime olan ilgim ile yıllarca eğitim, seminer ve atölyelere katıldım. Daha sonra profesyonel olarak bu işi yapmak için kişisel gelişim ve koçluk eğitimi, bütünsel yaşam koçluğu, profesyonel öğrenci koçluğu, iyi düşün iyi hisset, hedef ve motivasyon, ergen ve çocuklarda bilinçsel eğitimler, çözüm odaklı eğitimler aldım. Bu yıl da Mersin üniversitesi pedagojik formasyonu bitirdim. 3 yıldır Profesyonel koçluk yapıyorum. Ac onaylı sertifikalı bütünsel yaşam ve öğrenci- aile koçuyum. İnsanların dönüşüm süreçlerinde yol arkadaşlığı yapıyorum. Kimlerle çalışıyorum: Yetişkin, ergen ve öğrencilerle çalışıyorum.  Öğrenci ve ergenler ile sınav kaygısı, motivasyon, arkadaş ilişkileri, aile iletişimi, ders çalışma yöntemler, nasıl daha verimli çalışırım, kariyer hedefi, meslek seçimi, vizyon belirleme konularında çalışıyorum. Bu bağlamda aile ve okul üçgeni içinde birlikte çalışıyoruz. Teog, lys ve ygs öğrencileriyle aktif çalışıyorum. Okullarda ve kurumlarda seminerler veriyorum. 
 
Çocuk eğitiminde anne ve babanın rolü nedir?

Çocuğun ilk eğitimi yuvada başlar, bu da anne babayla mümkün olur. Çocuğun özgüvenini inşa etmek, ihtiyacı olduğu anda yanında olmak kendine olan inancını arttırır. Kendine inancı olan çocuk, kendine değer verir.  Böylece kendi hakkında olumlu düşünceler içinde olur ve olumlu bir şekilde harekete geçer.   Çocuğumuzun kendi kararlarına saygı duyarak karar alma durumunu geliştirmemiz gerekir. Çocuklarımız söylemlerden çok davranışlara bakarlar. Davranışlarımızın izini süren çocuklarımıza hareketlerimizle örnek oluruz. Örneğin biz kola içerken ona içme diyorsak bu kola içilebilir bir içecek aslında demektir. Ya da biz işlerimizi hep erteliyorsak ve ona zamanında işlerimizi halletmeliyiz, bu bizi başarılı kılar diyorsak ÇOK İNANDIRICI olmaz.

Okula gitmek istemeyen öğrenciye eğitim ve öğretim nasıl sevdirilir?

Çocuğun öncelikle okula gitmeme sebebi araştırılmalıdır. Okuldan mı kaynaklı, anneden ayrılamama mı? Ya da çocuğun özel bir durumu ile mi ilgili? Bunlar tam olarak saptanırsa daha iyi bir sonuç alınır.  Çocuğun okula karşı merakı uyandırılmalıdır. Çocuğumuzun güçlü yönlerini teşvik ederek başarı duygusunu pekiştirmek öğrenmeye istek uyandırır. Öğrenmeye istekli çocuk okula gitmek ister.

Teknoloji tuzağının çocuklar üzerinde etkisi nedir? Burada anne baba nasıl bir yol izlemelidir?

Teknolojinin doğru kullanılması durumunda çocuklar üzerinde olumlu etkisi vardır. Daha hızlı bilgi alınır, daha ekonomiktir ve aynı anda birçok bilgeye ulaşılır.  Teknolojik araçların kullanımı doğru olmazsa ne olur?  Bağımlılık yapar, sağlık sorunları yaratır normal yaşamdan kopmaya yol açar. Özellikle sosyal medyada zamansız ve sınırsız dolaşmak tüm karakterleri ve davranışları üzerinde etkilidir. Anne ve babaların sınırları iyi belirleyerek takipçi olmaları gereklidir.  Çocuklarıyla daha fazla zaman geçiren ailelerde teknoloji bağımlılığı sınırlanmış olur.


 
Editör: Barış Köksal