Mersinli sanayicinin bu isteği Türkiye'de ilk kez konuşuluyor.

Mersin - Tarsus Organize Sanayi Bölgesi Müteşebbis Heyet eski Üyelerinden, Sanayici İşadamı Cenk Cenkcimenoğlu, iş yerlerinde nasıl iş hekimi bulunuyorsa, aynı şekilde iş hakimi atanmasını teklif etti. Cenk Cenkcimenoğlu, günümüzde hemen hemen her işletmenin İş Mahkemeleri'nde zaman kaybettiğini ifade ederek, 'Sanayiciler olarak bizler üretim yaparak ihracata, istihdama, ülke ekonomisine katkıda bulunmaya çalışıyoruz. Fakat biz bu gayret içerisindeyken zaman zaman yaşanan olaylar hepimizi yıpratıyor. Özellikle İş Mahkemeleri'nde görülen davalarda işçiler ile yaşadığımız sorunlar tüm sanayicilerimizi üzüyor ve aynı zamanda iş gücünden düşürüyor' dedi.

HAKLARIMIZ KORUNSUN

5521 Sayılı İş Mahkemeleri Kanunu'nda işverenleri de koruyucu maddeler eklenmesini isteyen Cenk Cenkcimenoğlu, 'Sanayiciler olarak işçilerimizin haklarının korunması bizleri de mutlu ediyor; fakat biz işverenlerin haklarının da korunmasını istiyoruz. Sanayici ile işçi arasında çıkabilecek herhangi bir problemin tarafsızca çözümü açısından, kararı veren kişinin mutlaka iş yerinin fiziki şartlarını, yaşam alanlarını, giriş çıkış saatlerini görmesi sonra karar vermesi gerekiyor. İş yeri ile ilgili en ufak bir bilgisi bulunmayan kişinin sadece tanık ifadelerine başvurarak doğru karar vermesi mümkün değildir' dedi.

GEREKİRSE PARASINI SANAYİCİ ÖDESİN

5521 Sayılı İş Mahkemeleri Kanunu'nda yapılacak küçük bir değişiklik ile belirli bir sayıda istihdamı geçmiş olan işletmelerde, sürekli olarak ya da haftanın belli günlerinde istenilen saatlerde iş yerini ziyarete gelecek gözlemci bir iş yeri hakimi olmasını öneren Cenk Cenkcimenoğlu, 'Böylelikle herhangi bir iş davasında hakim iş yerinin tüm şartlarını bilerek karar verecektir. Bu şartlar altında verilecek olan her karara sanayici de saygı duyar. Bizler sanayiciler olarak çalışanlarımızın hakkını yemekten yana değiliz; sadece gözlemci hakim ile daha doğru kararlar verileceğine inanıyoruz. Gerekirse gözlemci hakimin ücreti sanayicilerden tahsil edilsin; tıpkı iş yeri hekiminde olduğu gibi' dedi.

FIKRA GİBİ ÖRNEK

Mersin'de bir işveren ile işçisi arasında gerçekleşen davayı örnek veren Cenk Cenkcimenoğlu, 'Davaya konu olan işletmenin belli mesai saatleri var; zaman zaman ise işçiler mesaiye kalıyorlar ve karşılığında ücretlerini alıyorlar. Gün geliyor iş yerindeki bir çalışan işletmeden ayrılmaya karar veriyor ve mahkemelik oluyorlar. Mahkemeye çalışan kişinin iş bittikten sonra gittiği restoranın garsonu şahit olarak gösteriliyor. Garson ifadesinde 'Evet, bu kişi mesai saatinden daha geç bir saatte bizim restoranımıza gelir ve yanındakilere 'Bugün de çok geç saatte çıktık' derdi' diyince mahkeme işçiden yana karar vererek mahkemeyi sonuçlandırıyor. Oysa iş yeri hakimi olduğu sürece bu tür sıkıntılar yaşanmayacaktır. İş yeri hakimi zaten bu durumları gözlemleyecek, işçinin hakkını korurken işletmenin hakkını da koruyacaktır' dedi.

Şimdi sanayicilerin bu isteğinin gerekli makamlarda nasıl karşılanacağı merak ediliyor.

Editör: Barış Köksal