MEPİAD kaç yılında kuruldu.?

MEPİAD 1987 yılında Mersin Dayanıklı Tüketim Malları Satıcıları Derneği (MERSAD) olarak kuruldu. Uzun yıllardır sektörümüzün sorunlarını gidermek, birlikte ortak hareket etmek üzerine çalışmalarımız devam ediyor. Daha kredi kartı çıkmadığı dönemlerde kredili satışlardaki kara liste uygulaması ile dernek çalışmalarımız başladı. Şu anki bankaların uyguladığı sistemi 1987 yılında MERSAD olarak derneğimiz uygulamıştı. Yani sektörde birlik ve beraberlik üzerine kurulmuş bir derneğiz. Ta ki kredi kartı yaygınlaşana kadar, sadık müşteri dönemi ortadan kalkıp kredi kartı ile alışveriş yapılmaya başlandıktan sonra müşteri daha bağımsız ve daha özgür hale geldi. Bu aşamadan sonra dernek biraz daha pasifize oldu fakat Özcan Demir beyin başkanlığında tekrardan bir toparlanma süreci yaşıyoruz ve bizimle beraber de sadece beyaz eşya satıcılarından çıkıp daha çok bütün sektörle, perakende iş yapan sektörlere yaygınlaşıyor. Mersin’in en güçlü kuruluşlarından biri de bizim derneğimizdir.

MEPİAD’ın üyeleri kimlerdir.?

Bu derneğin içinde otomotivcisi de var, mobilyacısı da var, perdecisi, züccaciyesi, gelinlikçisi, çikolatacısı; yani perakende iş yapan bütün sektörlerin bir araya geldiği bir dernek olmuş durumundayız. Mersin’in elle tutulur bütün esnafları, önemli şahsiyetlerin insanları bizimde derneğimizin üyesi. Diğer derneklerde üyeler ama yaptıkları iş kolu sebebi ile bizim de derneğimize üyelikleri, ortak akıl noktasında katkıları var. MEPİAD olarak şuan aktif 88 üyemiz var.  Dernek olarak üyeleri seçerken belirlediğimiz kriterlere uygun olup olmadığı inceliyor, eğer uygunluğu tam olarak sağlamıyorsa askı üyelik dediğimiz bir sistemimiz var. Tekrar bir görüşme ile eksiklikleri tamamlandıktan sonra asıl üyeliği alıyor esnafımız zaten.

MEPİAD olarak projelerinizden bahseder misiniz.?

Perakendecinin sorunlarını gidermek adına beraber ortak hareket etmek adına projelerimiz var. Bu projeler 1 Eylül’den itibaren daha aktif olmaya başlayacak. Derneğimizde aktif personel eğitimi, satış elemanı ve diğer konularında uzman kişiler tarafından eğitimler verilecek. Hedefimiz mağazalara kalifiye elman yetiştirmek. Perakendecinin birlik olarak sorunlarını çözmesi adına bir takım çalışmalar yapılacak.  Örneğin; bir semtin sıkıntısı var; esnaf orada mağdur ediliyor ise biz ilk olarak bu semtte ne gibi değişiklikler yaparak esnafımızı bu mağduriyetten kurtarabilirizin çalışmasını yapacağız. Tabi ki bu tür çalışmalarımızı yerel yönetimler ile ortaklaşa yapmayı planlıyoruz. 

MERSİN'İN AÇIK ALAN EKSİKLİĞİ VAR

Mersin'de en fazla 1 ay kış var. Buna rağmen insanlar kapalı mekanlar üzerinden halka bir şeyler yapmak istiyor. Mersin'de açık alanların artması adına bazı projelerimiz var. Kapalı mekanların daha aza indirilip, insanların açık alanlara yönelmesi adına çalışmalar yürüteceğiz. Açık havada insanların rahatça oturacağı alanlar ve esnafın yüzünü güldürecek projeler hazırlıyoruz.

Perakendecilerin sorunları nelerdir.? En çok karşılaştığınız sorun nedir.?

Yüksek dükkan kiraları sıkıntının en başında geliyor. Aslına bakılırsa bu sorunun temeli yine bizimle aynı ekmeği bölüşen başka esnaf arkadaşlarımız. Bakıldığında esnafın, esnafa yaşattığı sıkıntılar var.  Yüksek dükkan kiraları işin içinden çıkılmaz hale getiriyor. Nasıl sıkıntı yaratıyor derseniz de, bir aylık cironuzu ve kiranızı hesapladığınızda hesabınız kafa kafaya gelebiliyor. Bir kazanç sağlayamıyorsunuz. İkinci sorun ise kalifiyeli eleman sıkıntısı, hangi perakendeciye giderseniz gidin bu sorunu dile getiriyor.

Perakendecilerin bu sorunlarını nasıl gidermeyi düşünüyorsunuz.?

Bu sorunları çözebilmek aslında birlikten geçiyor. MEPİAD olarak çok güzel bir yönetim kurulumuz var; birlik ve beraberlik içerisinde çalışmalarımızı yürütüyoruz. Yürütmekte olduğumuz projeler dahilinde sıkıntısı olan esnafa yardım sağlamayı hedefliyoruz. Esnafımızın kalifiyeli eleman sıkıntısını gidereceğiz. Bizler MEPİAD olarak esnafımızın her daim yanındayız ve olmaya devam edeceğiz.



Editör: Barış Köksal