Röportaj: Yağmur İğret

Çerikçioğlu İletişim Danışmanlığı Yönetim Kurulu Başkanı, İnşaat Mühendisi Mustafa Bülent Çerikçi, Mersin'in önündeki engellerin kaldırılması adına sivil toplum örgütleri ile üniversitenin iş birliği yapması gerektiğinin altını çizdi.

Yağmur İğret: Sizi biraz yakından tanıyabilir miyiz? Mustafa Bülent Çerikçi kimdir?

Mustafa Bülent Çerikçi:
1974 Adıyaman doğumluyum. İlköğretim ve lise eğitimimi İstanbul’da tamamladım. İnşaat mühendisliği bölümünü bitirdim. Mersin İnşaat Mühendisleri Odası’na kayıtlı bir mühendisim. Mersin Girişimci İş Adamları Derneği denetleme kurulunda görev yapıyorum. Türkiye Genç İş adamları Konfederasyonu genel kurul delegesiyim. Cumhuriyet Halk Partisi Mezitli ilçe örgütüne bağlıyım. Biz siyasetle uğraşırken sadece bir partiye bağlı kalarak siyaset yapmıyoruz. Çok farklı siyasi partilerde samimi olduğum ve birbirimize fikir alışverişinde bulunduğumuz çok değerli dostlarım var. Eğitim sorunu çözülürse farklı siyasi görüşlere sahip insanların bir arada güzel bir şekilde yaşayabilmelerini de çözeriz. Bu sayede hem ülkemize, hem de yaşadığımız şehre çok faydalı fikirler ortaya çıkabilir. Bu fikirleri de uygulayabiliriz.

Sizce kentimizin sorunları nelerdir?

Yaşam kalitesinin olmaması, trafik ve eğitimdir. Örneğin trafik sorunu için şehrin yetkili mercilerinin STK'lar ile bir araya gelerek, gerekli eğitimleri vermesi gerekiyor. Şehrin bir çok köşesinde bununla ilgili gerekli reklamların, tanıtımların yapılması lazım. Mersin'de yaşayan ve dışarıdan gelen insanlara, Mersin'in bir trafik düzeni olduğu belirtilmelidir. Mersin'de bir çok reklam panosu var ve insanlara doğrudan trafikte nasıl davranılması gerektiğiyle ilgili bilgiler ve uyarılar yapılabilir. İnsanlar bir uyarıyı uzun süre gördükten sonra tekrarlamazlar diye düşünüyorum.

Akademisyen arkadaşlarımın verdiği bilgiye göre, bu kadar farklı renkte otobüslerin olmasının nedeni okur yazar oranının düşük olmasından dolayıdır. Ne yazık ki, 'Kırmızı dolmuş beni şu adrese, mavi dolmuş ise şu mahalleye götürüyor' mantığı ile hareket eden insanlarımız var.

Kentte sanat, kültür, spor ve benzeri konularda yaşanabilir en iyi iller arasına girmek zorundayız.


Türkiye genelinde yapılan sınavlarda Mersin'in başarısı ele alınmalı. Mersin'deki eğitimlerin kalitesinin yükseltilmesi gerekiyor. Bu eğitimler ilkokul düzeyinden üniversiteye kadar olan dönem olarak ele alınabilir. Fakat okul dışı eğitimler, seminerler düzenlenmesi gerek. Burada bütün iş STK'lara ve Mersin'i yönetenlere düşüyor. Örneğin biz Mersin'de çalıştıracak kalifiye eleman sıkıntısı yaşıyoruz. Bununda en büyük nedeni; eğitim eksikliği. Ben kurumsal bir firmanın bayiliğini yapıyorum ve yılda 4-5 tane eleman değiştiriyorum. Çalışma hayatına mı alışamıyorlar bilmiyorum ama kalifiye eleman sıkıntısı en büyük sorunlarımızdan. 

Mersin Üniversitesi'ndeki değerli öğretim üyeleri STK'lar ile iş birliği yapmalı. Zaman zaman seminerler düzenlenmesi gerekiyor. STK'lardan kastım en büyüklerinden tutunda en küçük STK'lara kadar bir şekilde kendi alanlarında seminer ve eğitimler düzenlemeli. Mersin'de üniversite var ve bu üniversitede çok değerli öğretim üyeleri var. Bunları Mersin'de vizyona çıkarmak lazım. Bunu gerek siyasi partileri Mersin'i yönetenler kadrolarına alarak yapacak, gerekse STK'lar yapacak. 

İki tane kültür merkezimiz var;Yenişehir ve Büyükşehir Kültür Merkezi. Kültür merkezi yapmakla sorun çözülmüyor. Kültür merkezinde yaptığınız etkinlikler ve bu etkinlere ne kadar fazla katılım sağladığınız önemli. Yoksa bir bina yapıp başına kültür merkezi tabelası asmaktan kolay bir şey yok. 

Üniversite bitirmiş olmakla kültür seviyesi ölçülmez. Üniversite bir sosyal terbiye yeridir. Kişinin kendisini geliştirmesi için illa üniversiteli olmasına gerek yok. Kişi kendini geliştirmek için, interneti, sosyal medyayı doğru kullanarak, kütüphaneler ve bunun gibi bir çok alternatiflerden yararlanabilir. Öğrencilere kültür gezisi düzenlendiğinde illa bir sinemaya ya da tarihi bir yere götürmeleri yetmiyor. Bir opera, tiyatro ile bunu desteklemeleri gerekir. Sorun Türkiye’nin genel sorunu ama biz bunu Mersin’de nasıl çözebiliriz diye düşünmeliyiz.

Mersin’deki STK’ların çalışmalarını nasıl değerlendiriyorsunuz?

Kendi STK’mızda yani Mersin GİAD'da, Mersin Valiliği'nden de destek alarak bir eğitim düzenledik. Muhasebe üzerine 40 kişilik bir ekibe eğitimler vererek ihtiyacı olan firmalara yönlendiriyoruz. Mersin Üniversitesi’ndeki çok değerli öğretim üyelerimizden eğitimlerini aldırıyoruz. Bu sadece Mersin Girişimci İş Adamları Derneği’nde değil, bir çok STK’da olursa çok daha ileriye gideriz.  

Mersin’de işsizlik sorunu var gibi görünse de, çalışan eleman sorunu var. İş beğenmeme ve işi kabullenmeme sorunu var. Herkes çok daha kısa ve rahat bir şekilde para kazanmak istiyor. Bugün aktif çalışma hayatında değil ama daha pasif bir alanda olmak isteyen çok insan var. 

Bir derneğin başkanı olmak çok zor bir şey değil. Ama derneğin başkanı olduktan sonra o şehre, o derneğe neler verdiğine bakmak lazım.  Yoksa koltuklarda oturmak çok kolay. Bir gün gelir o koltuğa başkası oturur ve sizin döneminizle ilgili olumlu bir şey duyamazsınız. Güzel işler yaptığınız zaman hem sizin isminiz kalır hemde STK’dan beklenti artar. Mersin GİAD olarak her geçen gün çıtayı daha fazla yükselttiğimiz için beklenti de ona göre yükseliyor.

Mersin’i  kent olarak nasıl nitelendiriyorsunuz?

Mersin turizm kenti mi, sanayi kenti mi diye farklı görüşler var. Bu soruya cevap vermek benim haddime değil. Bu konuyla ilgili turizm alanında görev yapan arkadaşlarımız, turizm dernekleri, Mersin Turizm İl Müdürlüğü’ndeki yetkililer açıklama yapmalıdır.

Sanayi ile ilgili de Mersin Ticaret Sanayi Odası’ndan bu cevabı alabilirsiniz. Bizim gönlümüzde yatan tabi ki Mezitli’den sonra yazlık tarafların turizm ile ilgili gelişme göstermesi. Diğer tarafların da sanayi ve lojistik alanda yapılan çalışmaların artmasıdır. Mersin lojistik anlamda daha fazla geliştirilmelidir.

Tabi bu konuda yetkili kişilerin bu konuda açıklama yapması ve gerekli çalışmaları yapması gerekir.


Büyükşehir Belediyesi’nde uzun süre başkan olan Macit Özcan’dan sonra Sayın Burhanettin Kocamaz’ın seçilmesiyle ilgili görüşleriniz nelerdir?

Macit Özcan, benim hareket ettiğim siyasi partinin belediye başkanıydı. Macit Özcan, büyükşehirde 15 yılını geçirdi. Halkın takdiri bu sefer Milliyetçi Hareket  Partisi’nden yana oldu. Geçmişi eleştirmek yerine geleceğe neler yapabilirizin üzerinde durursa çok daha doğru adımlar atarlar. Geçmiş geçmişte kaldı. Sayın Macit Özcan’ı da çok fazla yadırgamamak lazım, elinden gelen herşeyi yaptı. Bu şehirde yapabileceklerini yaptı, yapmadıkları muhakkak vardır. Ama herkes dört dörtlük değildir. Burhanettin Kocamaz’dan beklenti çok büyük, bu beklentileri karşılaması gerektiğine inanıyorum. Bununla ilgilide kendisinin başarılı olacağına inanıyorum. Şimdiden kendisine başarılar diliyorum.
Editör: Barış Köksal