Mehmet Özgenç: ‘ Ülkemizin dışarıya yönelik sorunları çözülürse, Mersin Ortadoğu’nun Dubai’si olacaktır’ dedi.

İşte Çukurova Expres Gazetesi’nin Mehmet Özgenç ile yaptığı o özel röportaj;

Mersin’deki STK’ların Mersin’e katkılarını nasıl değerlendiriyorsunuz?

Mersin için şuanda Sivil Toplum Kuruluşları yeteri kadar faaliyet gösteremiyor. STK’ların şuandaki en önemli görevi Mersin’in lansmanını yaparak, Dünya’ya tanıtmasıdır. Maalesef STK’lar bunun için yetersiz konumda. Sivil Toplum Örgütlerinin kuruluş amacı topluma hizmet etmektir. STK’larımız şuanda Mersin için yetersiz konumda.


 
Mersin’deki iş dünyasını nasıl değerlendiriyorsunuz?

Mersin, Turgut Özal zamanında liman şehri olarak işaretlendi. Eskiden Ataş rafinerisi vardı, bunun dışında bir de narenciyemiz var.  Mersin’in ekonomisinin düzelmesi için Mersinli iş adamlarının Kürşat Tüzmen döneminden başlayıp, şuan Sayın Lütfi Elvan Bakanımıza kadar devam eden, Antalya – Mersin otoban yolunun açılması gerekiyor. Bu olmazsa olmazlar arasındadır. Sayın Bakanımız Lütfi Elvan Konya’ya hızlı trenle bağlanma projesi var ve inşallah onu da gerçekleştireceğiz. Bu gibi faaliyetler gelişirse Mersin’in çevresi değişir.
 
Mersin ekonomisinde sanayi yok, bir iki tane fabrikanın dışında hep ara imalatlar yapılıyor. Mersin’in iyi bir yatırımcıya ihtiyaç var. Özellikle sağlık sektöründe Mersin’de ciddi yatırımlar yapılması gerekiyor. Mersin’in gelişmesi için sağlık turizmi önemli bir etken olacaktır. 

Ortadoğu pazarına şuan ihracatımız olmadığı için dış ticaret durmuş durumda. Dış ticaret yapılamadığı müddetçe Mersin’in ekonomisi dibe vurur. Eğer ülkenin dışarıyla ilgili sorunları halledilirse Mersin tekrar şaha kalkacaktır. 

Mersin’de şuanda emlak fiyatları uçmuş durumda. Bunun nedeni ise arsaların olmaması. Piyasanın artmasında Suriyeli vatandaşların da büyük rolü var. Şuanda baktığınızda baktığımızda 350 bin Suriyeli varsa bunların 3 bini ekonomik olarak üste çıkmış görünüyor. Diğer geriye kalanlar Mersin ekonomisini dibe vuruyor.
 
Bu sorunların giderilmesi ve Mersin’in kalkınması adına neler yapılmalı?

Mersin, Sayın Başbakan Yardımcımız Lütfi Elvan’ın da söylediği gibi Mersin Ortadoğu’nun Dubai’si olacak. Büyükşehir ile el ele verip Mersin için yatırımlar yapılması gerekiyor. 1/ 5 binlik imar planın bir an önce açılması gerekiyor. Bunların dışında Mersin’de sanata ağırlık verilmesi gerekiyor. Bir şehrin sanatı gelişmemişse o şehir kesinlikle kalkınamaz. Sanat için yapılan etkinlikler Mersin’in dinamiklerini aktifleştirecektir. 

Editör: Barış Köksal