Mersin'de uzun yıllardır inşaat sektöründe yer alan Kervan İnşaat, Mersin'in Mezitli bölgesinde yaptığı yapılar ile fark yaratıyor. Mezitli bölgesine onlarca proje kazandıran ve farklı mimaride yapılar inşaa eden Kervan İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Karataş, Mersin'deki inşaat sektörünün durma noktasına gelmesine rağmen proje üretmeye devam ettiklerinin altını çizdi.

İşte Kervan İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Karataş ile gerçekleştirdiğimiz özel röportaj;


Mersin'e birçok inşaat projesi kazandırdınız ve kazandırmaya devam ediyorsunuz. Bize bu projelerinizden bahseder misiniz?

Şuanda Soli civarında devam eden 4 projemiz var. Sektör durma noktasına gelmesine rağmen önceki yaptığımız projelerden çok güzel yorumlar aldık ve insanların bu yaklaşımları hoşumuza gittiği için projelerimize ara vermeden devam ediyoruz. 

Soli civarında inşası süren Viatores 5 dönüm arazi üzerinde tek blok olarak tasarlanmıştır. Civarın geniş caddelerinden biri olan Yaşar Doğu Caddesi üzerinde bulunan ve altı tamamen mağazalardan oluşan proje tek blok olup 22 katlıdır. Bölgenin en yüksek binalarından biri olan Viatores günün her saati deniz manzarası ile diğer projelerden ayrılmaktadır. Her katı 240 m²’lik 2 daireden oluşmaktadır. Projede tüm daireler tek tip 4+1’lerden oluşmaktadır.

Viatores’teki evleri inşa ederken hayatı kolaylaştıracak her detay için özen gösterdik. Projede merkezi ısıtma, özel yangın tertibatı, merkezi elektrik süpürgesi sistemi, bina güvenliği gibi ayrıntıların olmasına dikkat etmiştir. Ayrıca; projede ikinci bir kızartma mutfağının yanı sıra, sauna ve kış bahçesi de bulunmaktadır.

Bunun yanı sıra açık havuzu, açık ve kapalı çocuk oyun alanları, fitness alanı, kapalı sinema salonu, hobi odası ve spor alanları gibi sosyal alanlarla desteklenmiş proje Şubat 2017’de ev sahiplerine teslim edilecektir.

Bu proje dışında biten projelerimiz içerisinde Kervan Official var. Kervan Official insanların home ofis tarzında kullanabilecekleri oldukça farklı bir yapı. Kervan Official'i yaparken bütün detayları düşünerek iş hayatını kolaylaştırabilecek bir ofis ortamı sağladık. Kaliteli ürünler kullanarak sorunsuz bir ofis tasarladık. İçeriye girildiğinden itibaren farklı bir hava katıyor. Lokasyon olarak şuanda en revaşta olan bölgeler arasında olan Mezitli bölgesinde yer alan proje, birçok kişi tarafından büyük ilgi gördü. Buraya gelerek ofis sahibi olmak isteyen müşterilerimize karşı seçici davranıyoruz. Burayı inşaa ettik fakat burada kaliteli iş insanlarının olmasını sağlamak gerekiyor. Projemiz şuanda birçok iş insanı tarafından yoğun ilgi gördü. 

Kervan İnşaat olarak yaptığımız yatırımlarla ve projelerle ülkemize katkı sağlamaya devam edeceğiz. Mersin'i kalkındıran projeler yapıyoruz ve önümüze çıkan her türlü engellere rağmen proje üretmeye ve kentimize faydalı yapılar kazandırmaya devam edeceğiz.

Mersin'deki inşaat sektörünün sorunları nelerdir?

Öncelikli sorun olarak herkesin bildiği gibi 1/5 binlik imar planlarının açılması gerekiyor. Son dönemlerde 25 ve 30'luk yollarda kat sınırlamaları getirildi. Bu durum sonrasında arsa sahipleri ve müteahhitler mağdur durumdalar. 35'lik caddeye daha öncesinde 25 - 30 kat verilirken şuanda 5-6 kat veriliyor. Bu da Mersin'de çarpık kentleşmeye ve düzensiz bir görünüme neden oluyor. Bu sorunlar hakkında bir an evvel çözüm üretilmesi gerekiyor. Mersin'in inşaat sektörü çok acı bir durum içerisinde. Yeni düzenlemeler getirilerek bu sorunların çözüme ulaştırılması gerekiyor. 

Bilgisiz kişilerce yapılan bazı projeler bu kentin estetiğine ciddi zararlar veriyor. Yaptıkları işlere tamamen ticari bakarak inşaat yapan kişilere karşı sınırlamalar ve bazı şartlar getirilmesi gerekiyor. Herkes kendi bulunduğu sektörde ilerlerse Mersin daha yaşanabilir bir kent haline gelecektir. Kimsenin ekmeğiyle oynamak gibi bir düşüncemiz yok fakat, bir şehrin estetiğini bozacak, kötü yapılar ortaya çıkaran ve kente zarar veren inşaatlara karşı da ilgili yerlerin gerekli önlemleri alması gerekiyor. 

Kentsel dönüşüm Mersin'de olmalı mı?

hükümetimiz kentsel dönüşüme çok fazla destek vermesine rağmen Mezitli Belediyesi kentsel dönüşümde müteahhitlerin önünü açmadı. Yenişehir Belediyesi bu konuda daha duyarlı. Kentsel dönüşüm ile ilgili aldığımız arsalarda Mezitli Belediyesi bizim sıkıntılarımızı çözemedi. kentsel dönüşümün ilerlemesi için belediyelerin çözüm üretmesi gerekiyor. Hiçbir çözüm üretilmediği zaman ise Mezitli Müteahhitleri de kentsel dönüşüme sıcak bakmıyor. 

Editör: Barış Köksal