Muhabirimiz Berivan Sürğit, Mersinli Mali Müşavir Mehmet Bahri Ademoğlu'na sordu; 'Nasıl Bir Milletvekili İstersiniz.?'

İŞTE O RÖPORTAJ:

Berivan Sürğit: Türkiye yavaş yavaş genel seçim havasına giriyor.. Sizce bir milletvekilinde olması gereken özellikler nelerdir.?

Mehmet Bahri Ademoğlu:  Yaklaşmakta olan genel seçimlerde seçilecek olan milletvekilimizin öncelikle bölgeyi temsil etmesi gerekir. Dışarıdan ithal milletvekili olmaması gerekiyor. Almış olduğu eğitim ile, sosyal hayatı ile, kültürel çevresi ile örnek bir insan ve o yöreye ait, yörenin sorunlarına hakim kişiler olması gerekir.  Milletvekili seçildikten sonra kentini unutmaması gerektiğini bilen, milleti temsil ettiğini, yöreyi temsil ettiğini her zaman  hatırlayan kişilerin vekil olarak meclise gitmesinden yanayım.

Mersin'in TBMM'de yeterince temsil edildiğini düşünüyor musunuz.?

Mersin 11 milletvekiline sahip. Mersin  milletvekili sayısı olarak bakacak olursak; evet temsil ediyor. Ancak hizmet olarak Mersin'e bir geri dönüşü olduğuna inanıyorum.

Milletvekilleri listelerinde genellikle parti genel merkezlerinin kontenjan adayları olur.. Bunu nasıl değerlendiriyorsunuz.?
Partilerin kontenjanlarını yöresel olarak değerlendirmesi gerektiğini yani Mersin veya Çukurova bölgesi olarak değerlendirilmesi gerektiğini düşünüyorum. Dışarıdan herhangi bir atamayla veya kontenjanla Mersin'den milletvekili  çıkarılmasını biz de istemiyoruz halkta istemiyor. Bizler bu durumdan rahatsız olduğumuz için aday adayı olacağımız partinin genel merkezlerine bunu bildireceğiz.

Yerel seçim sonrasında yıllardır süregelen Mersin'deki CHP iktidarı yerini MHP iktidarına bıraktı; bu olay genel seçimleri nasıl etkiler.?

Mutlaka etkiler; Mersin Büyükşehir Belediyesi  ve ilçe belediyeler başta olmak üzere 9 belediye Milliyetçi Hareket Partisi tarafından yönetiliyor. Mutlaka bu milletvekili seçimlerinde sandığa da yansıyacaktır; dolayısı ile bizim beklentimiz  ve öngörümüz kamuoyu yoklamalarına göre Genel Seçimlerde MHP'den 6 milletvekili  çıkabileceğini tahmin ediyoruz.

Bir milletvekilinin kentine neler katabileceğine inanıyorsunuz.? Ankara'da genel siyaset yapan bir kişi kentine fayda sunabilir mi.?

Milletvekilleri bazı işlerini Ankara'dan yapabilirler, ancak vekillerin bir elinin ve ayağının sürekli Mersin bölgesinde olması gerektiğine inanıyorum. Buradaki eksiklikleri , bürokrasi tıkanmalarını meclise taşıyıp merkez yönetimden de  hızlı bir şekilde çözüm arayışına girebileceğini düşünüyorum.

TBMM'de grubu olan Genel Başkanları değerlendirebilir misiniz.?
Adalet ve Kalkınma Partisinin Genel Başkanı ve Başkanımız olan sayın  Ahmet Davutoğlu  eski Dışişleri bakanımızdı. İzlediği bir dış politika vardı ve Türkiye'nin dış politikada geldiği durum belli. 

Diğer yandan Cumhuriyet Halk Partisi'nin yıllardır sergilediği bir tutum var. Bir türlü kendi içlerinde ki karışıklığı çözmüş değiller ve ana muhalefet partisi konumuna gelmiş değiller.

Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkanımız sayın Devlet Bahçeli'de ülkede sağ eğilimli bir parti olduğu için belli bir oy potansiyeline sahip. Tabi bu oy potansiyelini de arttırmak için belli çalışmalar yapması gerektiğine inanıyorum. Genel Başkanlar arasında fark yaratan politikalar üretebilen tek insan sayın Bahçeli.

Diğer yandan Halkların Demokratik Partisi var; onlarda kendi içlerinde bölümlere ayrılmışlar. 

Bizim tek dileğimiz  Haziran 2015'te yapılacak seçimlerde doğru kişilerin Mersin'i temsilen Büyük Millet Meclisi'ne gitmeleri ve ülkemize en faydalı olacak şekilde çalışmalarını sürdürmeleri.





Editör: Barış Köksal