Markalaşma, Akkuyu Nükleer Enerji, İşsizlik gibi konularda gazetemizin sorularını yanıtlayan Başkan Balkan, genç girişimcilerin cesaretli ve araştırmacı bir yol izlemesi gerektiğinin altını çizdi.

İşte editörümüz Barış Köksal’ın ÇUGİDER Yönetim Kurulu Başkanı mazlum Balkan ile gerçekleştirdiği o özel röportaj;

Mersin’de yıllardan bu yana söz konusu olan markalaşmanın bir türlü faal duruma geçirilememesinin nedenleri nelerdir? Bunun için neler yapılabilir?

Öncelikle Mersin’in önde gelen iş insanları, STK’lar ve Mersin’i temsil eden devlet büyüklerinin güç birliği oluşturması gerekiyor.  Önceliğimiz bu olursa Mersin daha güzel ve istediğimiz yerlere gelecektir. Maalesef Mersin’de bu birlik ve beraberlik olgusu henüz oturmamış. Bireysel olarak küçük çaplı projeler üretip hayata geçirmektense, Mersin’in dinamikleri bir araya gelerek büyük projelere imza atması gerektiğini savunanlardanım. Mersin bakir bir kent ve henüz keşfedilmemiş birçok özelliğe sahip. Bu keşfedilmemiş özelliklerin gün yüzüne çıkartılması gerekiyor.

Bakıldığında aslında Mersin’in en büyük problemi yapı ve denetimdir. Turizmi hareketlendirecek yerlerde ciddi bir eksiklik yaşanıyor. Bu eksikliklerin fark edilip, yatırımcıları o bölgelere teşvik etmemiz gerekiyor.

Akkuyu Nükleer Enerji hakkında ne düşünüyorsunuz?

Nükleer Enerjiye karşı değiliz fakat, önlemleri ile ilgili bazı şüphelerimiz var.  Geçmişte bazı illerimizde de görüldüğü gibi nükleer enerjinin yaymış olduğu hastalıklar ve ciddi hasarlar söz konusu olunca ister istemez içimizi tedirginlik kaplıyor. Bu gerçekten şakası olmayan bir konudur. Bunun için gerekli önlemlerin titizlikle alınıp işlemlerin en zararsız biçimde yürütülmesi gerekiyor.

Size göre Mersin’de işsizlik var mı?

Mersin kozmopolitik ve geniş kapsamlı iş olanaklarının olduğu bir şehirdir. Mersin, Buna bağlı olarak, son dönemlerde Güneydoğu Anadolu bölgesinde yaşanan terör olayları ve Suriye' deki malum durumdan kaynaklı olarak ciddi bir göç aldı. Mersin, Türkiye’de büyük bir hacme sahip bir şehirdir. Fakat maalesef bu değerlendirilemiyor. Turizm, liman, Organize Sanayi Bölgesi, Havaalanı gibi ciddi yatırım oluşturulabilecek ve istihdama katkı sağlayabilecek alanlar doğru bir şekilde işlenemiyor. Bu eksiklikler çözüldüğü zaman Mersin gerçekten bir marka kent değeri kazanacak ve tam bir cazibe merkezi haline gelecektir.

Biz ÇUGİDER olarak bu tarz sorunların çözümünü desteklemek adına varız. Biz Mersin’e ne kadar katkı sağlayabiliriz? Ticari anlamda Mersin’e ne kazandırabiliriz? Bunun peşindeyiz. Şuanda ciddi anlamda gerek STK’larla birlikte gerekse üniversitelerimizle birlikte hayata geçirmeyi planladığımız projelerimiz var.



Genç girişimcilere önerileriniz nelerdir?

Günümüz çağında risk almadan büyüyemezsiniz.. bu bir gerçek. Hangi işe başlarsanız başlayın öncelikle cesaretli olmanız gerekiyor. Bu cesaret insanlarda varsa, cesaret kadar da araştırmacı ve iyi bir gözlemleyici olmanız gerekiyor. Yapacağınız işi en ince ayrıntılarına ve püf noktalarına kadar araştırıp, o doğrultuda ilerlemeniz gerekiyor.

Genç girişimcilere şu önerim olabilir, derneğimize gelsinler, bizimle tanışsınlar ve bu dernekle birlikte sermayeleri ortak payda alacak şekilde ciddi yatırım planlamaları yapalım. Bu anlamda alt yapımız mevcut. Biz genç girişimcilerimizin her zaman arkasındayız.
Editör: Barış Köksal