Bize kendinizden bahseder misiniz?

İstanbul Üniversitesi Mühendislik Fakültesini Kimya bölümünü bitirdikten sonra Miami Üniversitesi ve son olarak ta İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi Uluslararası İlişkiler mezunuyum. Tamek Gıda’da ihracat uzmanı olarak başladığım ilk işimde, İhracat Şefi ve daha sonra da İhracat Müdürlüğü görevlerini yürüttüm. Yudum Gıda’ya İhracat Müdürü olarak başladığım görevimde, ihracat departmanı kurulması ve ihracatın büyütülmesi sürecince 5 yıl çalıştıktan sonra yine Yudum Gıda da bir 5 yılda iç piyasa yönetimi konusunda tecrübeler edindikten sonra Aves Enerji Yağ ve Gıda San. A.Ş. firmasına Satış ve Pazarlama Direktörü olarak devam etmekteyim.

Firmanızın kuruluşundan bugüne gelişim sürecinden bahsedebilir misiniz?

20 yılı aşkın bir süredir emtia ticareti yapan bir firmayız. Petrol alımı konusunda yıllık bir alım kontratı imzaladığımız firma ham Ayçiçek yağı tedariki de yapıyordu. Bu firmayla bir yıl kadar stratejik ortaklık kurarak Türkiye’ye Arjantin, Ukrayna ve Rusya’dan yağ tedariki yaptık. Bir süre sonra doğrudan Ukrayna ve Rusya’daki kırıcılardan alıma başladık ve 5 yıldan kısa bir sürede Türkiye’nin ithal ettiği ham Ayçiçek yağının yüzde 35’ini tedarik eder hale geldik. Böylece pazar lideri olduk ve Türkiye’de nerdeyse hammadde tedarik etmediğimiz bitkisel yağ fabrikası kalmadı. Bu arada petrol ve bitkisel yağ depolama terminalimizin yüzde 75 hissesini dünyanın en büyük bağımsız depolama firmalarından biri olan NuStar’a sattık. Daha sonra ham Ayçiçek yağı tedarikindeki gücümüzü göz önünde bulundurarak Mersin’de bir bitkisel yağ fabrikası kurma kararı aldık. 

Ürünleriniz ve hizmet verdiğiniz sektörler hakkında kısaca bilgi verebilir misiniz?

Ayçiçek yağı üretim kapasitemiz Türkiye tüketiminin yaklaşık yüzde 18’ine denk gelmektedir. Yem üretiminin yüzde 14’ünü, biyodizel tüketiminin ise yüzde 17’sini karşılayacak kapasitede bir tesise sahibiz.

Üretim kapasiteniz hakkında bize neler söyleyebilirsiniz?

Günlük çekirdek kırma kapasitemiz 500 ton, rafine 700 ton ve dolum kapasitemiz 800 tondur.  Biyodizel tesisimizde günlük üretim ise 150 tondur.

Yurt içi ve yurt dışı satış faaliyetlerinizden bahsedebilir misiniz?

Rafine yağ satışlarımız şu an için ağırlıklı olarak yurtdışındadır. Yurtiçinde birkaç noktada yer alıyoruz. Yaptığımız üretim planlamasına göre 2015 yılında Türkiye’de marka olmayı hedefliyoruz. Yurtdışında ağırlıklı olarak Irak başta olmak üzere Suriye ve  Kıbrıs’ta yer alıyoruz. Küspe satışlarında ise Türkiye ağırlıklı satış yapmakla birlikte bir miktar ihracatımız bulunmaktadır. 


Türkiye’deki bitkisel yağ sektörü hakkında neler söyleyebilirsiniz? Türkiye hangi konumda yer almaktadır? 

Türkiye de bitkisel yağ tüketiminde Ayçiçek yağı pazarın büyük bir bölümünü almaktadır. Zeytinyağı ise son yılların yükselen trendidir. Buna karşın mısır ve margarin pazarında küçülmeler mevcuttur. 

Piyasadaki ürünlerinizin uzun vadede varlığını sürdürebilmesi için ne gibi konulara önem veriyorsunuz? 

Biz piyasaya Safya markamızla çıkıyoruz.  Sıvı yağ piyasasındaki rekabet oldukça ciddi durumda. Burada hem üreticiler arasında hem de perakendecilerin kendi markaları ile sattıkları ürünler arasında çok ciddi rekabetler var. Gerek tüketicilerimizin gerekse de perakendeci müşterilerimizin bizim ürünler için farkındalığını anlatmaya çalışacağız. İstikrarlı bir politika ve karşılıklı güven ile başarı gelecektir.

Kalite politikanız ve vizyonunuz hakkında neler söyleyebilirsiniz?

Kalite birinci önceliğimiz ve bu rekabetçi ortamda dahi asla ödün vermeyeceğimiz ilkemizdir. Türkiye’de ve yurt dışında gerçekleştireceğimiz yeni yatırımlarla 2016’da bitkisel yağ üretiminde küresel oyuncular arasında yer almayı hedefliyoruz. Ülkemizin en büyük ham ayçiçekyağı ithalatçısı konumundayken geçen yıl Mersin’de faaliyete geçen entegre yağ tesisimizle birlikte üretime ve ihracata başladık. “Safya” markalı ürünlerimizle dış pazarda olduğu kadar iç pazarda da etkinliğimizi artırmak istiyoruz.   

Müşteri memnuniyetini sağlamak ve beklentilerini karşılamak adına ne tür hizmetleriniz var? Müşterilerinize satış sonrası hizmeti sunuyor musunuz? 

Aves olarak müşteri odaklı bir firmayız. Bizim için müşteri memnuniyeti birinci sırada geliyor. Bunun için öncelikle TÜKETİCİ DANIŞMA HATTIMIZ bulunmaktadır. Kalite güvence açısından buraya gelen bütün önerileri dikkate alıyoruz ve müşterimize dönüş yapıyoruz. Bu konuda müşterilerimizle yakın ilişkide olmak açısından ağırlıklı olarak sosyal medyayı kullanıyoruz.  Web sayfamız üzerinden de kendileriyle iletişime geçebiliyoruz. 


Çevreyi korumak ve iş güvenliği hassasiyetleri adına ne gibi faaliyetlerde bulunuyorsunuz?

 ‘’Doğaya saygı duyuyoruz, doğal olarak büyüyoruz’’ sloganıyla yola çıktık. Biz doğadan beslenen ürünleri işleyip pazarlıyoruz. Bunun bilinciyle doğaya karşı görevimizi firma olarak elimizden geldiğince yerine getirmeye gayret ediyoruz. Şirket içerisinde çevreyi koruma ve İSG eğitimleri veriyoruz. Ayrıca şirket içerisinde kullandığımız sarfiyat malzemelerin geri dönüşümlü olmasına ve uygun yerlerde istiflenmesinden tutun da imhasına kadar takip eden bir ekibimiz mevcut.

Uzun yıllar emtia ticareti yapan bir firma olarak gıda sektörüne yönelik geçmiş ile bugününü karşılaştırarak nasıl bir değerlendirme yapabilirsiniz?

 Her sektörde olduğu gibi, bu sektörde de oyunun kuralları her gün değişmektedir. Hızlı bir şekilde adaptasyon olamayan bir firma iseniz yok olmaya mahkûmsunuzdur. Sıvıyağ sektöründe özellikle 2008 krizi sonrası ve perakende tarafında büyük müşterilerin konsolidasyonu ile pazar her geçen gün zorlaşmaktadır. Bence, üreticiler ve markalar bazında da konsolidasyon olmaktadır ve olacaktır da. 

Son olarak eklemek istediğiniz bir şey var mı?

Sıvıyağ işi gerçek anlamda çok hızlı bir sektör olup, biz de bu hızlı sektör içinde daha hızla büyüyor olacağız.
Editör: Barış Köksal