Röportaj: Yağmur İĞRET

Yağmur İğret: Tırmıl Sanayi Sitesi’ndeki şuanki çalışmalardan bahseder misiniz? Karşılaştığınız varolan bir sorun var mı?

İlhan Çokgün: Tırmıl Sanayi Sitesi Mersin’in sanayi  anlamında yükünü çeken en büyük sitelerden bir tanesidir. Büyük, orta ve küçük işletmeler mevcut. 432 esnaf arkadaşımız burada Mersinliler'e hizmet ediyor. Çalışan personelleriyle birlikte 10.000 kadar istihdam sağlanmış durumda.  

Tırmıl Sanayi Sitesi olarak esnaflardan herhangi bir şikayetimiz ve sorunumuz yok. Tabi genel yönetimle yerel yönetimlerden TEDAŞ ile sıkıntı yaşıyoruz. Yerel yönetim olarak özellikle Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Burhanettin Kocamaz bize çok yardımcı oluyor. Genel anlamda yapılabilecek ne varsa Büyükşehir Belediye Başkanımız, sonuna kadar bize hizmetlerini sunuyor. 
Sanayi esnafı olarakta size çok teşekkür ediyorum. Burhanettin Kocamaz’ı da önümüzdeki günlerde esnaflarla buluşturmak istiyoruz. O zaman da esnafların sıkıntıları varsa kendileri birebir Büyükşehir Belediye Başkanımıza iletebilir.
Akdeniz Belediyesi sınırları içerisinde olduğumuz için onlarında bize yardımları oluyor. Park Bahçe Müdürlüğü anlamında Fazıl Türk Bey’de bize desteklerini sunuyor. Kendi ile birebir görüşmelerimizde de her türlü imkanı sağlıyor.


Yönetim olarak size gelen  esnafların en çok yaşadığı sıkıntılar nelerdir?

Ulaşım sorunumuz var. Bununla ilgili bir çalışma yapılıyor. Aracı olmayan insanların daha rahat ve zaman kaybetmeden buraya gelebilmeleri için otobüs seferleri yapılacak.

Tırmıl Sanayi Sitesi’nde çalışmak için Suriyeli vatandaşlar başvuruda bulundu mu? Şuan sizde de Suriyeli çalışanlar var mı?

Suriyeliler'in Mersin’e geldiği ilk zamanlarda buraya talep çok fazlaydı. Elimden geldiğince Suriyeli değilde kendi işsizimizi çalıştırmaları yönünde esnafa bu konuda baskı yapıyorum. Suriyeliler'in zaten kaymakamlıktan bir gelirleri var. Bizim insanımız burada 1500 TL’ye çalışıp evini geçindiremezken onlar çok daha düşük maaşlarla çalışıp daha rahat bir hayat yaşıyorlar. Onlar sosyal imkanları bizim insanımızdan daha fazla kullanıyorlar. Sağlık hizmetlerini istedikleri gibi kullanıyorlar. Bizim insanımız bu imkanları daha zor şartlarda aldığı için sorun yaşıyorlar. Onlar düşük maaşlarla çalışıyorlar ama mağdur olan bir kesim var. Bizim insanımızın başka bir geliri yok. Suriyeliler bir gelirle başlıyorlar ve üzerine ne eklerlerse kâr oluyor. Bu mantıkla hareket ettikleri içinde buradaki esnafı bu konuda bilgilendiriyorum.

 
Sizce Mersin şehircilik açısından nasıl bir kent?

Mersin bu açıdan çok geri kaldı. Mersin’in 15 yılı heba oldu. İki yıl öncesinde de Sanayi Sitesi başkanıydım. O dönemlerde o zamanki belediye başkanımız Sayın Macit Özcan’la da görüşme talep etmiştim.  Ama bir türlü bizi kabul etmemişti. Sanırım bizi çok küçük bir esnaf olarak gördü. Küçük esnaflarda günü geldiğinde bunun hesabını soruyor. Geçen 15 yıl süre içerisinde Mersin’e hiç bir şey yapılmadı. Bizim göremediğimiz bir şey olduysa da biz bilmiyoruz.

Sizce Mersin’in en büyük sorunu nedir?

Mersin’in en büyük sorunlarından bir tanesi işsizliktir. Yeni iş alanları açılmıyor. Bu sorunlada ilgilenmek yerel yönetimin görevi. Yerel yönetimler yardımcı olup esnafın önünü açarsa bu konudaki sıkıntılar çözülür. Burhanettin Kocamaz ile görüşmelerimizde de bu konuyu konuştuk. İnanıyorum ki yeni sanayi siteleri, yeni iş alanları kazandırılırsa işsizlik sorunu büyük ölçüde çözülecektir. Biz de kendisine inanıyor ve güveniyoruz.

Mersin sanayi olarak mı turizm olarak mı daha ön planda?

İkisinde de ön planda olmadığını düşünüyorum. Sanayi de turizm de Mersin’de yok. Mersin bugüne kadar ne sanayi kenti kimliğine ne de turizm kenti kimliğine kavuşabildi. Bana göre Mersin kimlik arayışı içerisinde.

Kenti ya sanayi kenti olarak gösterip buna ağırlık vereceksiniz ya da turizm kenti olarak gösterip bu alanda çalışmalar yapacaksınız. Bir ucu Çamlıyayla bir ucu Anamur olan Mersin geniş bir coğrafyaya sahip. İkisinin birden olma olasılığı zor, bunu başımızdaki idarecilerin yapması lazım. Bu konuyla ilgili belediyelerin yapabileceği çok fazla bir şey yok. Hükümetin bu konuya el atması gerekiyor. Hükümetin Mersin’e bakış açısı çok önemli, Mersin’i gözden çıkarmış gibi görünüyorlar. Diğer büyükşehirler gelişme gösterdiklerinden işsizlik yok denilecek kadar az. 


Mersin'de insanlar iş bulma konusunda çok büyük sıkıntılar yaşıyor. Asgari ücretle çalışabilmek için belediyeye bir çok insan başvuruyor. Umarız iyi şeyler olur. Umutluyuz ve iyi şeylerin olacağına inanıyoruz. Yeni yönetimin Mersin’e kimlik kazandırma ve işsizlik sorunuyla ilgili bir öncülük yapacağına dair inancım tamdır.
 
Mersin’in son zamanlarda artan trafik yoğunluğu ve sorunu hakkında neler düşünüyorsunuz?

Mersin’in artık çok büyük bir trafik sorunu var. Tırmıl Sanayi Sitesin’deki esnafında büyük sorun yaşadığı Mersin Hal Kavşağı'nda hareket etmek için uzun süre bekliyorduk. Burhanettin Kocamaz o kavşağı düzenledikten sonra bu sorundan kurtulduk.
Mersin’de normal şartlarda 10 dakika olan mesafelere 45 dakikada gidiyoruz. Başkanımızda bu sorunu çözmek için projeler yapıyor. Birkaç yıl içerisinde Mersin'in kabuk değiştirerek çok daha yaşanabilir bir kent olacağına inanıyorum.

Editör: Barış Köksal