Türkiye genelinde 19 istasyonun işletmeciliğini yapan Balkan Grup, üst düzey işletme mantığı hedefi ile belirledikleri yol haritasından çıkmadan emin adımlarla ilerlemeye devam ediyor. BPet istasyonlarına farklı bir işletmecilik getireceklerini belirten Balkan, müşterilerin bütün ihtiyaçlarının karşılandığı bir istasyon tesisi oluşturacaklarının altını çizdi. Mersin’in ekonomik yapısına ve proje eksikliğine de değinen Balkan, birlik ve beraberlik olgusunun Mersin’in önde gelen STK’larına ve iş adamlarına aşılanması gerektiğini vurguladı. 

İşte cukurovaexpres.com editörümüz Barış Köksal’ın İdris Balkan ile gerçekleştirdiği o özel röportaj;



BPet Dağıtım Şirketi’nden bize biraz bahseder misiniz?

BPet Dağıtım Şirketi’nin yaklaşık 400’ü aşkın istasyon bayilikleri var. Bu bayilikler Türkiye’de 77 ilde mevcut. BPet Dağıtım Şirketi vizyonunu genişleterek, bundan sonra artık işletmecilik mantığı ile üst düzey hizmet verme yoluna girdi. Bunun akabinde biz istasyonları devralıp kiralamaya ve ortak işler yapmaya başladık. Yani biz BPet çatısı altında şuanda 18 istasyonun işletmeciliğini yapıyoruz. 19. İstasyonumuzun da haftaya açılışını yapacağız. Bu 19 istasyonun 2 tanesi Mersin bölgesinde olmakla birlikte Ege, Karadeniz ve Doğu’nun birçok noktasında yer almaktadır. Bu ağ her geçen gün büyüyor, çünkü biz artık işletmecilik anlayışını bir üst noktaya taşımayı hedefliyoruz ve bunu da yaptığımızı düşünüyorum. Bu gün burada devraldığımız bu istasyon günde 100 aracın girdiği yeri, doğru hizmet anlayışımızla birlikte yaklaşık 2 aylık bir süreçte 600 aracın girmesini sağlayarak başarı çıtamızı yükselttik.  Bpet istasyonlarına yıkama, markette çeşitlilik, çay ikramı, sabahları istasyonumuza uğrayan araçlara gazete ikramı ve kent kart yükleme noktası gibi günümüzde temel ihtiyaçlar sayılabilecek birçok çeşitlilik getirdik.  Yani artık istasyon işletmeciliğini bir petrol tesisini sadece akaryakıt satışı olmamakla birlikte çok fonksiyonlu bir tesis haline getiriyoruz. Bunların dışında şuanda bulunduğumuz istasyonda akşamları köfte ve kokoreç gibi aperatif yiyeceklerin hizmetini vereceğiz. Gündüzleri de poaça, tost, hamburger, gözleme gibi ürünlerin sabah satışları da olacaktır. 

Petrol sektörünün sıkıntıları nelerdir?

Petrol 7/24 hizmet veren bir sektör olduğu için gece gündüz takip isteyen bir iştir. İçinde bulunan maddeden kaynaklı olarak oluşabilecek herhangi bir aksaklıkta patlama riski taşıyan bir işletmedir. Bu da zaten işletmenin en büyük zorluğudur. Bilinçlenmemiş bir çalışanın yaptığı bir hata birçok insanın hayatını tehlikeye atabilir ve bunun için de çalışanlarımıza özel olarak bilinçlendirme eğitimi veriyoruz. 

Bunların dışında genel anlamda değerlendirecek olursak; bir işletme var ve rekabet hat safada olduğundan, tavan fiyat belli olmadığından dolayı kar marjını indiren indirene… Hatta şuanda kar marjlarımız o kadar düşük ki, zarar etmesin kendini kurtarsın mücadelesini veriyoruz. Burada devletin bize destek çıkması gerekirken, keza sürekli yeni yasa çıkıyor. Bu da bizim sabit giderlerimizi artırıyor. Bunlar nedir?... LPG sorumlu müdür, akaryakıt sorumlu müdür, OSGB, TMGD , iş yeri hekimi, iş yeri sağlık uzmanı gibi … Bu etkenler bizim sürekli kar marjımızı en aza indirgiyor. 

Petrol sektörü Mersin ekonomisinin neresinde?

Mersin Akdeniz’in lokomotif şehridir. Mersin’in çok demografik bir yapısı var. Mersin bir liman şehri olduğundan dolayı özellikle Kazanlı beldesi Türkiye’deki 80 dağıtım şirketinin neredeyse yarısı Kazanlı’da mevcut. Mersin’de petrol dediğiniz zaman, Mersin’e yön veren sektörlerden birisidir. Çünkü Mersin’in önde gelen iş adamlarının mutlaka petrol sektörüyle bir bağı vardır diye düşünüyorum. 

Mersin GİAD üyesi olarak, Mersin’de yapılan projeleri yeterli buluyor musunuz? Mersin ekonomisini nasıl değerlendiriyorsunuz?

Mersin şuanda hangi sektör olursa olsun profesyonel projelere aç bir şehirdir. Mersin’de çok fazla göç olduğundan dolayı bir türlü düzgün kentleşme olmuyor. STK’ların fazlalaşması ve bu STK’ların hep birlikte tek yumruk olarak hareket etmesi gerekiyor. Bu olgu maalesef Mersin’de gerçekleştirilemiyor. Mersin’deki bütün STK başkanlarının in aktif olarak bir araya gelip sorun araştırma ve sorun çözümüne ilişkin ortak hareket etmeleri gerekiyor. Bana göre şehrin dinamiklerini harekete geçirmek STK’ların görevidir. Mersin GİAD’ın 1-0 önde olmasının sebebi… yeni seçilen başkan Mehmet İzol tarafından gerçekleştirilen komisyon birimlerinin çoğalması, bir STK’nın kendi içinde sektör sektör sorun aramasıdır. Bu bana göre çok olumlu bir araştırma yöntemidir. Bunun gibi birçok yöntemle Mersinimizi daha yaşanılabilir, daha aktif ve daha cazibeli hale getirebiliriz. Mersin’in cazibe merkezi haline gelmesi demek yabancı yatırımların burada yatırımlar yapıp kenti ayağa kaldırması demektir. Önemli olan birlik ve beraberlik olgusunu asla kaybetmeden tam bir Mersin sevdalısı olarak gönülden herkesin elini taşın altına koyması gerekiyor. Mersin’in ekonomik ve sosyal sorunları ancak bu şekilde çözülür. Tabi ki bu çözüm odaklarını sadece STK’lara yüklememek gerekiyor. Şehrin ileri gelen devlet büyüklerinin, Belediye Başkanlarının, Sayın Valimizin de bu kutlu yolda bürokrasi alanında desteklerini esirgememeleri gerekmektedir. 


 
Editör: Barış Köksal