Röportaj: Gülnaz KIZILDAĞ ÇELİK

Mersin her yönden artıları olan bir şehir ancak yatırımcıyı çekme noktasında bazı eksiklikleri var, bu konuyla ilgili bize neler söylemek istersiniz?

Mersin'in tarihine bakacak olursak normalde bir balıkçı köyüdür. Fakat daha sonra göç almasıyla birlikte büyümüş ama plansız ve programsız bir büyüme gerçekleştirmiştir. O büyüme olurken bizler gerekli imarı ve yapılaşmayı sağlayamamışız. Altyapı oluşmamış geçmişteki yerel yönetimler ve protokol dediğimiz devlet kademesinin birlikte hareket etmeyerek dağınık çalışması şehrin gelişmesine olumsuz yönde bir katkı sunmuştur. 

Bugün en büyük eksikliklerimizin başında metro ya da hızlı tren ulaşımı geliyor. Adana’dan Taşucu’na kadar böyle bir proje geliştirilseydi çok daha iyi olurdu. Kentin yapısı buna müsait. Limanımız büyük ama özelleştirme sonrası fiyatlar konusunda ciddi anlamda şikayetler var. Ayrıca liman bölgesinin dar olduğunu ve büyütülmesi gerektiğini daha önce de belirtmiştik. Akdeniz Bölge Komutanlığı’nın Taşucu’ndaki limana taşınması gerektiğine inanıyorum. Böylelikle liman genişler ve işlem hacmi de büyür. Bu doğrultuda Serbest Bölge'nin büyümesi ve 3. Organize sanayinin oluşturulması gerekir. Tüm bu gelişmeler kentin dinamiklerini hayata geçirir ve ekonomiyi olumlu yönde etkiler.

MERSİN ÖDEDİĞİ VERGİ KADAR YATIRIMI GERİ ALAMIYOR

Biz birlikte hareket edemiyoruz. Basını da yanımıza alarak Ankara’yı kendimize yol etmemiz lazım. Hani bir deyim vardır; 'Ağlamayana mama yok' diye. Bizde tüm kuruluşlar birlikte bir şeyler yapmak istiyorsak Ankara’yı yol etmemiz gerek. 
Mutlaka yeni yatırımların ve yatırımcıların acilen Mersin'e çekilmesi gerekir. Yarım kalan tüm projelerin bitirilmesi gerekir.

Kazanlı Projesi önemli; biz MESİAD olarak gittik gezdik cennetten bir köşe adeta. Orman ve kumsalı görseniz doğal güzellikleriyle harika bir bölge. MESİAD olarak tanıtım videosu çekip yayınlamalıyız. Yatırımcıları bu cennet köşesi için ikna edebiliriz.

Kentin şanssızlığından ve bitmeyen projelerden bahsettik. Önümüzde seçim süreci var; sizce Mersin önümüzdeki seçimlerden sonra bu yanlışlıkları düzeltebilecek mi.?

Biz hakkımızı arayamıyoruz. Seçimlerden sonra mevcut hükümetin Mersin'den oy alamadığı için bu projeleri durduğu yönünde bir görüş hakim. Eğer böyle bir düşünce ile hareket ediliyorsa bu yanlış. Projelerin bir an önce bitmesini diliyoruz. Ve karayolunun Konya’ya kadar birleştirilmesi gerekir. Yatırımları bitirirse bence hükümet o zaman daha çok destek alır. Antalya –Mersin Karayolunu'nda ivedilikle bitirilmesi lazım. Ayrıca hızlı tren çalışmasının da Mersin, Adana ve tüm Çukurova’ya bağlanması gerekir. Karboğazı projesinin de gerekli  yatırımlar yapılarak hayata geçirilmesi gerektiğini düşünüyorum. Yaz ve kış turizmi için insanların sağa sola gitmesine gerek kalmaz ve kente turizm açısından da katkı sağlamış olur.


Önünüzdeki hedefler noktasında bize bilgiler verebilir misiniz?

Ekonomik anlamda önümüzde bir belirsizlik var, ne zaman ne olacağını kestiremiyorsunuz. Mersin'deki kurulan STK'lar, Mersin Ekonomi Platformu ile ortak hareket etmemiz gerekiyor. MESİAD, MTSO ve MEP ile birlikte hareket etmeliyiz.

MESİAD Başkanım Sayın Mehmet Deniz’i ve yönetim kurulu üyeleri ve eğer gelirlerse MEP üyelerini de yanımıza alarak Ankara’ya gitmeliyiz. Hep birlikte ortak hareket ederek bu bitmeyen projelerin akıbeti ve sonuçlandırılması için elimizden geleni yapacağız. Çünkü bu projeleri geliştirdiysek sahip çıkmalıyız. Önceliklerimiz bu; yarım kalan ve ödenek alamayan projeleri tamamlamak için girişimde bulunmak.

Editör: Barış Köksal