GES KUR A.Ş – VDT A.Ş – BKY 2 Ltd. Şirketleri ile enerji sektörüne hızlı bir giriş yapan İpek, ‘ Ülke olarak zor günler geçirdiğimiz bu günlerde her şeye rağmen cesur bir yol izleyerek yatırımlarımıza devam ediyoruz. Bölgemizdeki iş adamlarının aynı hassasiyeti göstererek, yatırımlara devam etmeleri gerektiğini düşünüyorum. Bölgemiz güneş konusunda oldukça zengin bir hazinedir ve bu hazineyi yatırımlarla destekleyerek, ekonomiye katkıda bulunmak adına yatırım yapmaya davet ediyorum’ dedi.

İşte Çukurova Expres Gazetesi Editörlerimizden Barış Köksal’ın Mersin’de birçok yatırımlara imzasını atan Hasan Hüseyin İpek ile yaptığı o röportaj;

Güneş Enerji Sektöründen bize bahseder misiniz?

Bölgemiz şuanda güneş ışını konusunda en iyi bölgelerinin başında geliyor. Türkiye’de bir güneş haritası var. Türkiye’nin en fazla yağış alan bölgesi nasıl Karadeniz ise, en çok güneş alan bölgesi de Akdeniz ve Doğu Akdeniz çanağıdır. Dolayısıyla Güneş Enerji Santralleri ile bu güneşin çok iyi bir şekilde değerlendirilmesi gerekir. Bölgemiz açısından da enerji  turizm, tarım, lojistik gibi önemli bir sektör olduğuna inanıyoruz.

Bu sektörün önümüzdeki 10 yıl içerisinde çok büyük bir potansiyele sahip olduğunu hepimiz göreceğiz. Bölgemizin iş adamları açısından enerji sektörü çok doğru bir yatırımdır. Yaklaşık 1.5, 2 milyon dolar aralığında olan 1 Megawatt’luk bir Güneş Enerji sistemi yatırımı ekonomi için son derece faydalı bir yatırımdır. 1 Megawatt yatırımın geri dönüşüm amotismanı 7 yıldır.

Başka bir konu ise; Yatırımın yapıldığı bölgede arazinin kullanımı ekonomiye kazandırılıyor. Bu arazi, Güneş Enerjisi yapılırken hiçbir vasfı olmayan, tarıma elverişli olmayan, sulama alanı içinde olmayan, turizm ve sit alanı içerisinde olmayan bölgelere Güneş Enerji Santrallerinin kurulumu için müsaade ediliyor. Durum böyle olunca, bu bağlamdaki bir toprak yapısı hiçbir işe yaramayan, taşlık, dağlık, kayalık alanların, ekonomiye kazandırılması açısından son derece önemlidir. Yatırımcı o bölgelere giderek büyük zahmetlerle gerekli işlemleri yaptıktan sonra o bölgeye yatırım yapıyor. Yatırım yaptığı zaman enerji ihtiyacımıza katkıda bulunuyor, dışa bağlı dövizimiz konusunda katkıda bulunuyor ve bölgesel kalkınmayı sağlıyor. Oradaki köylünün hiç para etmeyen yeri, 3-4 kat daha fazla değerleniyor. Bütün bunların yanında istihdamı da arttırmış oluyor. 

Biz bütün bunlardan dolayı bu sektörde yatırım yapmayı doğru bulduk ve yatırımlarımızı gerçekleştiriyoruz. Bölgedeki bütün iş adamlarına da bu sektörde yatırım yapmalarını öneriyorum. 

Güneş Enerji Santrallerinin çevreye herhangi bir zararı var mı?

Güneş bizim için bulunmaz bir nimettir ve bize Allah’ın bir lütfudur. Güneşi sadece temel ihtiyaçlarımızı karşılamak için kullanmamamız gerekiyor. Güneş Enerji Santralleri ile enerji dönüşümünde kullanıldığı takdirde daha faydalı bir hal alacaktır.  Hidro Elektrik Santrallerinin suya dayanıklı olup kuruduğu, Termik Santrallerin kömüre dayalı olup yer altını boşalttığı, Rüzgar Santrallerinin ise zaman zaman kirliliklere yol açtığı düşünülecek olursa, Güneş Enerji Santrallerinin hiçbir zararının olmadığını görüyoruz. Bu bağlamda Güneş Enerji Santrallerine bütün çevreci kuruluşlarda yenilenebilir enerji kaynakları içerisinde en olumlu bakılan bir sektördür. Dolayısıyla herkesi bu sektöre yatırım yapmaya çağırıyorum.

Enerji Sektörüne yatırım yapanların karşılaşacakları avantajlar ve dezavantajlar nelerdir?

Bölgemiz açısından, dışardan veya yurt içinden yatırım yapmak isteyenlerin, önündeki en büyük engeller; yeterli miktarda trafo merkezleri ve alt yapının  kapasitenin olmaması birinci sırada geliyor. Trafo merkezlerinde kapasite yoksa siz elektrik yatırımı yapamazsınız. Bu elektriği ürettiğiniz zaman hangi trafo merkezine  vereceğinizi bilmeniz lazım. Dolayısıyla bunun müşterisi devlet olduğu için, devletin alacak kapasitesinin de olması gerekiyor. Şuanda yapılması gerekenler Trafo merkezlerinin yeterli miktara ulaştırılıp alt yapının düzenlenmesi gerekiyor. Eğer yetkililer bu sorunlara kulak verecek olursa, bölgemiz açısından enerji sektörünün üst düzey seviyelere geleceğini düşünüyorum. 

Ayrıca devletin bu yatırım karşısında 10 yıl satın alma garantisi var. Günümüz koşullarında ürettiğiniz bir ürünün müşterisinin hazır olması yatırım yapan için bir güvencedir. Bunun için bankalar kredilendirmeye sıcak bakmaktadır.

Bu sektörün bir diğer avantajı ise; enerji sektöründeki yatırımlar yaklaşık 7 yıl içerisinde kendini amorti edebiliyor. 7 yıl sonrasında tamamen kâra geçmiş oluyorsunuz. 

Zor günler geçirdiğimiz bu dönemlerde, bizlerin bu tarz yatırımlara açık olduğumuzun bilinmesi diğer yatırımcıları da heyecanlandırması gerekiyor. Ülkemizin yatırım yapan iş adamlarına ihtiyacı var. Hâlihazırda bizde her şeye rağmen yatırım diyerek ülkemiziçin cesur bir yol izliyoruz. 

Bu yatırımların daha sağlıklı yapılması için, enerji sektöründeki yetkililer ile yatırımcıların bir araya gelmelerini sağlamak gerekiyor. Eğer bu gerçekleştirilirse, yatırımcılarımız daha hızlı ve daha sağlıklı bir yol izleme olanağı elde etmiş olacaktır.
 
Enerji sektöründe kaç kişiye istihdam sağlıyorsunuz?

Enerji sektöründe şuanda yaklaşık 30 kişiye istihdam sağlıyoruz. Bu sayı zaman içerisinde ciddi oranda artacaktır. İşin yoğunluğuna göre ve kapasite artırımına göre bu sayı 2-3 katına çıkacaktır. Şuan başlangıçtayız, bir üst seviyeye geçtiğimizde Sadece Türkiye ve Doğu Akdeniz Çanağında değil, Kuzey Afrika’ya ve Ortadoğu’ya da genişleme sağlayacağız. Önümüzdeki dönem içerisinde güneş Enerji Santrallerinin yatırım alanlarını hızla genişleterek, hem ülke ekonomisine katkı, hem de istihdam oranlarının artmasını sağlayacağız.
Editör: Barış Köksal