Başkanım öncelikle kendinizi tanıtır mısınız?
 
Konya Selçuk Üniversitesi’nde yüksek öğrenimimi tamamladıktan sonra ülkemizin birçok şehrinde taahhüt işleri yaptım. İnşaat ve tarım sektörlerinde faaliyetlerime devam etmekteyim. 2012 yılında Mersin Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (MESİAD) üyeliği ile birlikte Yönetim Kurulu Üyeliği, ardından Yönetim Kurulu Başkan Yardımcılığı görevlerini icra ettikten sonra 2018 yılında MESİAD Yönetim Kurulu Başkanlığına seçildim. MESİAD başta olmak üzere, 2008 yılından bu güne  Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Meclis üyeliği, birçok STK’da görev alarak kentimize için katkı sunmaya çalışıyorum.
 
 
MESİAD’ın kuruluşundan bu yana gelinen noktayı anlatır mısınız?
 
MESİAD kurulduğu 1991 yılından bu yana kentsel, toplumsal ve bölgesel projelere katkı sunmaktadır. MESİAD; Mersin il merkezi ve ilçelerindeki iş insanları ve sanayicilerinden oluşan 200’e yakın üyesiyle, ilimiz ve ülkemiz ekonomisine katkı ve istihdam sağlamaktadır. MESİAD toplumu ilgilendiren sosyal, ekonomik ve kültürel sorunlar karşısında aktif tavır alarak kentimizin kalkınmasına katkı sunmaya çalışmaktadır.  MESİAD bugüne kadar onlarca projeye öncülük etmiş ve birçoğunun hayata geçirilmesini sağlamıştır.

Kentimizin bir bilim merkezi olma yolunda ilerlemesini sağlayan Mersin Üniversitesi’nin kurulması, 3000 hektarlık, 10 km uzunluğunda kıyı şeridi bulunan Tarsus Kıyı Kesimi Turizm Projesinde, Mersin-Tarsus Organize Sanayi Bölgesi’nin kurulması sürecinde yoğun çalışmalar yapmıştır. MESİAD, Nuh’un Gemisi Kültür Merkezi’nin hayata geçirilmesi için yoğun çaba sarf etmiştir, Mersin Üniversitesi Çiftlikköy Kampüsü’nde inşaası tamamlanarak hizmete sunulmuştur.  Yeni dönemde Mersin Nefes İstiyor Projesi ile Tevfik Sırrı Gür Stadı alanı, OYAK arazisi ve Aqua Park alanı Millet Bahçesi Projesine dönüştürülmüştür. 
  
Pamukluk Barajı, Çukurova Bölgesel Havalimanı ve OSB-Otoban bağlantı yolu çalışmalarının bir an önce tamamlanması için yerinde çeşitli inceleme ve girişimlerde bulundu. Ayrıca Karboğazı Kayak Turizmi ve Kış Sporları projesinin hayata geçirilmesi ve bu bölgenin turizme kazandırılması için yerel yönetimler ile temaslarını sürdürmektedir. Ayrıca Seka Limanı’nın aktif hale getirilerek kent ve bölge ekonomisine kazandırılması için yerinde inceleme ve çağrılarda bulunduk. Kentimizin kalkınması ve istenilen noktaya gelmesi için MESİAD, destek olmaya devam edecektir. 
 
Mersin’i değerlendirecek olursak, yapılan yatırımları ve gelecek planlamasını nasıl görüyorsunuz?
 
Mersin son zamanlarda sanayi, turizm, tarım ve lojistik alanlarında ülkemize katma değer sağlamaktadır. İş insanlarımızın çalışkanlığı ve kentimizin üretkenliği, Limanı ve lojistiği sayesinde Mersin ülkemizin ve Çukurova’nın üretim üslerinden biri olmuştur. Vergi verme sıralamasında 5’inci sırada yer almaktadır. Hazine ve Maliye Bakanımız Sayın Lütfi Elvan’ın destekleri ile hayata geçirilen projeler sayesinde kentimizin geleceğini değiştirecek yatırımlar hızlandırıldı. Çeşmeli-Taşucu Otoyolunun bir an önce ihale edilip yapılması, Çukurova Bölgesel Havalimanı’nın tamamlanması ile bölgemiz kalkınmada öne çıkacaktır. Gelecekte Çukurova Havzası, Marmara Havzasının alternatifi olacaktır.
 
PAMUKLUK BARAJI

Yıllık 282 milyon metreküp su depolama hacmine ve yıllık 128 milyon metreküp içme suyu kapasitesine sahip olacak Pamukluk Barajı'nın tamamlanması ile 184 bin dekar zirai araziye sulama suyu temin edilecek. Ayrıca baraj kapsamında Mersin ve Tarsus’un 2060 yılına kadar cazibeli ve ucuz içme suyu temini sağlanacaktır. Hem sulama hem içme suyu amaçlı yapılan Pamukluk Barajı'ndan yılda 68 milyon kilovat saat enerji üretilecek. Yerinde incelemeler yaptığımız barajın gövde dolgusu tamamlanmış durumda. Birçok imalatında son gelinmiş olup, ön yüzey beton çalışmaları devam etmektedir. Mart ayında yüzde yüzü tamamlanacaktır.  Akabinde Barajda su tutulmaya başlanacak. 
 
TURİZM

Son yıllarda ‘bacasız sanayi’ tanımı ile anılan turizm değer kazanmış, bölge ve ülkeler daha fazla turist almak için yarış haline girmişlerdir. Tarsus, Seyhan ve Tuzla sahip olduğu kıyı şeridi ve temiz denizi ile turizme kazandırılması gereken bir bölgedir. Tarımsal üretimde ön planda olan bölgenin tarım arazilerine zarar verilmeden bu bölge değerlendirilmelidir. Burada yapılacak tesisler ile her yıl binlerce yerli ve yabancı turist Mersin’i tercih edecektir. MESİAD olarak bölgenin tanıtılması ve yatırımların yapılması için çalışmalarımızı sürdüreceğiz.

Ayrıca 550 örenyerine sahip kentimizde tarih, kültür ve inanç turizminin gelişmesi için çok önemli yapılar yer almaktadır. Turizm konusunda kentimizin önemli potansiyele sahip olduğunu düşünüyorum.
 
Mersin'de Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan onaylı 8 turizm bölgesi ve merkezi bulunmaktadır. Karboğazı kış ve kayak turizm bölgesi, en önemli bölgelerden biridir. Burada topografik haritalar zaman zaman yapıldı. Burayla ilgili projeler hazırlandı,  Mersin Büyükşehir Belediyesi tarafından 1/5 binlik ve 1/1000’lik  imar planları tamamlandı. Kültür ve Turizm Bakanlığında onayda bekliyor. Onaylanır onaylanmaz, Mersin Büyükşehir ve tahsis durumunda tahsis sahipleri yatırımlarına başlayacaktır. 
 
6 kayak pisti bulunan, alp disiplinine uygun 21 bin hektar alana sahip bu bölgeye, yaklaşık olarak 11 kilometre yol, içme suyu, kanalizasyon ve meteoroloji ölçüm istasyonları acilen yapılmalıdır. Çukurova havzasına uygun bir bölgesel proje. Bu projenin Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından bir an önce onaylanıp, yatırımcılar tarafından hayata geçirilmesini bekliyoruz. Hem bölgemiz hem de ülkemiz adına önemli bir yatırım alanı. Kar kalınlığı, kar kalitesi ve kar erime süresi bakımından verimli bir alan. Projenin hayata geçirilmesi ile yaklaşık 10 bin kişi istihdam edilecek. Toroslar'da bir ilk olacak. Akdeniz, İç Anadolu ve Doğu Anadolu Bölgesi'ni buraya çekecek. Bölgenin cazibe merkezi  konumuna gelecektir.
  
ÇUKUROVA BÖLGESEL HAVALİMANI


Çukurova Bölgesi'nde üretilen gerek örtü altı tarım ürünleri, gerek kesme çiçek seracılığı gerekse de kargo taşımacılığı yönünden hem Ortadoğu, hem Avrupa, hem de Orta Asya'ya en yakın sürede ürünlerimizin ulaştırılması sağlanacak. Gelen turistlerin ulaşımı açısından çok daha verimli olacaktır.  Binlerce insan burada istihdam edilecek. Havaalanına yakın olan Tarsus Kıyı Kesimi Turizm Projesi’nde tahsis edilen sahalara yapılması planlanan otel inşaatlarının Havalimanı inşaatı ile paralel başlamasını istiyorduk ama mümkün olmadı. Havalimanı bitmeden tahsis sahiplerinin yatırımlara başlamasını istiyoruz. 


 
-Mersin sık sık kimlik tartışmaları ile gündeme geliyor, bu konudaki görüşleriniz nelerdir?
 
Mersin daha önce de söylediğim gibi, sanayi üretiminde Türkiye’nin öne çıkan ve büyüyen bir ilimizdir. 5 tarım ürününde ülke birincisi, 5 üründe ülke ikincisi konumundadır. Limanı ve lojistik altyapısı ile ülkemizin önemli katma değer kaynaklarındandır. Turizm alanında ise gerekli konaklama tesislerinin yapılması ile ülkemizin en önemli illerinden biri olabilir. Dağları, ovaları, denizi, güneşi ve tarihi yapıları ile öne çıkan kentlerimizden biridir. Dolayısı ile tek bir kimlik yerine birden fazla kimliğe sahip olmak zenginliktir. Mersin’i tek kimliğe indirgemeye çalışmak kentimize haksızlık olur.
 
-Mersin ekonomisini sektörler bazında değerlendirir misiniz?
 
Yılın 12 ayı 7/24 üretimi ile Mersin örtü altı ve açık tarım faaliyetleri, meyve ve sebze üretiminde ülkemizin ürün deposudur. Tarımda binlerce Mersinli istihdam edildiği gibi; binlerce mevsimlik işçi için de gelir kaynağıdır. Ayrıca kentimizde üretilen ürünler, Avrupa ve Ortadoğu ülkelerine ihraç edilerek döviz girdisi sağlanmaktadır.  
 
MESİAD’ın Müteşebbis Heyet Üyesi olduğu ve her gün büyümekte olan Mersin Tarsus Organize Sanayi Bölgemizde güçlü firmalarımızın ürettiği ürünler dünyanın birçok ülkesine gönderilmektedir. Turizm alanında istenilen noktada değiliz ama yine de yılda 200 binin üzerinde yerli ve yabancı turist ilimize geliyor. Mersin Limanı sayesinde ilimize gelen gemilerin getirdiği yükler bir çok noktaya dağıtılıyor. Lojistik alanında önemli kentlerden biriyiz ve bu sektörde binlerce insan istihdam edilmektedir. 
  
-Pandemi sürecini nasıl değerlendiriyorsunuz?


 Pandemi dönemindeki zorluklara, Döviz kurlarındaki dalgalanmalara rağmen sanayicilerimiz üretmeye ve ülkemize katma değer yaratmaya devam etti. Ülkemizin istenilen seviyeye gelmesi için çarkların durmadan dönmesi gerekmektedir. Ülkemizin can damarları sanayicilerimiz kalıcı olarak desteklenmeli ve sahiplenmelidir.
 
Covid-19 salgını etkisi ile başlayan zorlu süreci kısa zamanda atlatacağımıza inanıyorum. Bu süreçte işletmelerimiz birçok sorun ve sıkıntılar yaşasa da üstesinden gelmesini başardılar. Ülkemiz, gerek bu salgınla mücadelede gerekse de üretmek konusunda cesur davrandı. Bütün bu olumsuzlukların üstesinden gelme konusunda başarılı olduğumuzu düşünüyorum.
Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın altını çizdiği hukuksal reform ve yapısal değişimlerin hayata geçirilmesini uzun zamandır bekliyorduk. Yapılacak reform ve düzenlemelerin iş dünyasının önünü açarak ülkemizde üretim ve yatırımların artırmasını bekliyoruz. Ekonominin Sayın Lütfi Elvan Bakanımıza teslim edilmesi ile ekonomimizde yukarıya doğru değişimlerin olmasını, kendisinin de ekonomiyi yönetme konusunda başarılı olacağına inanıyoruz. Aşı sürecinin başarılı olması sonrasında daha da güçlü olacağız. 
 
Bu süreçte tüm özveri ile çalışan sağlık çalışanlarına minnettarız. Şehit olan tüm sağlık çalışanlarına ve hayatını kaybeden bütün vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, Covid 19’a yakalananlara sağlık ve şifalar diliyorum.

Editör: Barış Köksal