Uzun yıllar süren vizyonlu eğitim hayatının ardından girişimcilik ruhu ile iş hayatına atılan Hakan Ercan, inşaat sektöründeki hedeflerini gazetemize anlattı. İnşaat sektöründe düzeltilmesi geren olgular olduğunu vurgulayan Ercan, ileriye dönük projelerini anlattı. 

İşte genç girişimci Hakan Ercan ile gerçekleştirdiğimiz o röportaj;

Hakan Ercan Kimdir?

1988 yılında Mersin'de doğdum. Karadeniz ve Malatya kökenli bir ailenin mensubuyum. Eğitim hayatım uzun vadeli geçti. Gazi Üniversitesi metalurji ve malzeme mühendisliğini yarım bırakarak Sakarya Üniversitesi'nde bilgisayar üzerine 4 yıl eğitimimi tamamladım ve akabinde Anadolu Üniversitesi işletme bölümünü yine aynı şekilde 4 yıllık olarak tamamladım. Sonrasında Anadolu Üniversitesi Adalet bölümünü bitirdim. Yani iki fakülte ve bir yüksekokul mezunuyum. Şuanda da Süleyman Demirel Üniversitesi işletme yönetimi master öğrencisiyim. 

Eğitim hayatım bittikten sonra bir süre eğitim sektöründe çalıştım. Çeşitli arayışlar sonrasında Ümit Yıldız İnşaat'ta şirket müdürü olarak çalışmaya devam ediyorum. Bu başlangıç Ümit Yıldız'ın desteği ile birlikte bende bir bakış açısı yarattı ve inşaat sektöründe var olabilecek bir şirketi de kurabileceğimin gücünü hissettim. 13 yıllık Ümit Yıldız İnşaat'ın bünyesinde müdür olarak çalışmak çevremi olumlu yönde etkiledi ve beni güçlü hissettirdi. İnşaat sektörüne kurduğum şirketin Mersin'de etkili olabileceğine inanarak girdim. 

Mersin'deki inşaat sektörünü değerlendirir misiniz?  Bu sektörü tercih etmenizin sebepleri nelerdir?

İnsanlar var olduğu sürece yemek, içmek, sağlık ve barınma ihtiyaçları devam edecektir düşüncesi ile bu sektöre yöneldim. Son zamanlarda inşaat sektörünün ne kadar sekteye uğradığını görsem de aklımdaki projeler doğrultusunda bunun üstesinden gelebileceğimi hissettim. Devlet olarak serbest piyasadan ziyade karma ekonomiye sahip bir devletiz, dolayısıyla devletimiz istediği anda ekonomiye müdahalede bulunup düzeltmeler yapabiliyor. Her ne kadar inşaat sektöründeki piyasalar durgun olsa da bu sizin yapabileceğiniz herhangi bir hamle veya düzenleme ile aşılabileceğine inanıyorum. Bu yüzden de bu sektöre sıcak baktım ve bunun üstesinden geleceğimi düşünüyorum.

'MERSİN'DEKİ İNŞAAT SEKTÖRÜNDE DÜZELTİLMESİ GEREKEN OLGULAR VAR'

İnşaat sektörü birçok ekonomik kritere bağlı olması açısından piyasanın durgun olmasından hemen etkilenebiliyor. Ancak bu etki sadece ekonomik ve ya bürokratik engellere dayalı değil, sektörün içinde bulunan vasıfsız kişilerle de alakalı olabiliyor. Bu tarz etkenlerin önüne geçebilmek adına ve bu sorunların çözümüne ilişkin fayda sağlayabileceğimi düşündüğüm içinde bu sektörde yer almak istedim.

İnşaat sektöründeki hedefleriniz nelerdir?

Bu sektördeki herkes farklı yapılar inşaa etmek ister. Bende bunlardan birisiyim, fakat bunu yaparken insanların ihtiyaçları doğrultusunda projeler üreterek sadece görsel bazda değil kullanım açısından da insan hayatını olumlu yönde etkileyecek yapılara imza atmak istiyorum. Satışı kolaylaştırmak adına dışarıdan bakıldığında eşsiz bir mimariye sahip bir projenin içi boş olursa o proje kesinlikle başarıyı elde etmemiştir. Hem görsel hem de çok fonksiyonel bir yapı inşaa etmek başarıyı getirir. Ben üst üste projeler inşaa etmektense yavaş yavaş ilerleyerek insanların ihtiyaçları doğrultusunda üretim yapmayı hedefliyorum. Mersin'in genel yapısına baktığımız zaman yapıların çoğu üst düzey gelire sahip kişilere hitap eden yapılardır. Ülkemizin gelir düzeyi orta seviyelerde yaşam sürdüren insanlardan oluşmaktadır. Orta gelir düzeyinde yaşayan insanlar üst segmentte mülk sahibi olamıyor ve yapılan projelerin çoğu askıda kalıyor bu da para sirkülasyonunu olumsuz yönde etkiliyor. Bu açıdan bakıldığında orta gelir düzeyine sahip insanlara hitap eden yapılar inşaa edilirse para sirkülasyonu daha akıcı hale gelecektir. Şuanda inşaat sektörü piyasaların canlanmasında en etkili olabilecek sektörlerden birisidir. Bu açıdan her kesime hitap eden yapılar üreterek hem kentin ekonomik canlanmasına hem de insanların ihtiyaçları doğrultusunda mülk sahibi olmalarına etken olmayı hedefliyorum.

Genç bir girişimci olarak iş hayatına atılmak isteyen gençlere önerileriniz ne olur?

Öncelikle eğitimin ülkemizde ne kadar önemli bir faktör olduğunu vurgulamak istiyorum. İnsanlara bir şeyler katabilmenin tek yolu sağlam bir eğitimden geçmekle olacağını düşünüyorum. Güçlü bir eğitim sonrasında iş hayatına atılmaları onları daha vizyonlu daha geniş açıdan bakabilmelerini sağlayacaktır. Kurdukları iş ne olursa olsun sektörle ilgili analizlerin ve AR-GE çalışmalarının üst düzeyde yapılması gerekiyor. En önemlisi de iş sekteye uğrasa da çeşitli sıkıntılar yaşansa da asla pes etmemeleri gerekiyor. Genç olmanın dezavantajları da var avantajları da var. O yüzden avantajlarını iyi kullanarak tecrübeli kişilerden sürekli feyz almaları gerekiyor. Zorluktan asla kaçınmadan zorluk sonrasındaki başarıyı düşünerek hırsla hareket etmeleri gerekiyor. Şayet bunlar uygulandığı takdirde hayatlarının her alanında başarılı bir birey olacaklarını düşünüyorum.

Editör: Barış Köksal