Uzun yıllardır sektörde olan Gita Tur, tecrübeli kadrosuyla seyahat acentesi faaliyetlerinin tüm alanları ile Mersin’de hizmet vermeye devam ediyor. Gita Tur Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Bayındır, www.cukurovaexpres.com Editörü Berivan Sürgit'in sorularını yanıtladı.

Gita Tur’un verdiği hizmetlerden biraz bahseder misiniz?

Acentemiz Türk Hava Yolları dahil olmak üzere bütün ulusal hava yollarının temsilcisidir. Aynı zamanda sektörümüzde bir dünya markası olan Coral Travel’ın da Mersin temsilciliğini yürütmektedir. Bu hizmetlerin dışında ulusal ve uluslararası kongre organizasyonları, bayi toplantıları, fuar organizasyonları, kişiye özel VIP hizmetleri, yurt dışı turları ve buna bağlı olarak vize işlemleri, gemi seyahatleri ve transfer hizmetleri ile müşterilerini en iyi şekilde memnun etmeyi misyon edinmiş bir kuruluştur.

Mersin’in ülke turizmi açısından bulunduğu konumu değerlendirir misiniz?

Bu konu ile ilgili olarak söylenecek çok şey var. Bizler Mersin'in turizm alanında barındırdığı potansiyeli her platformda dile getirmeye çalışıyoruz. Şu anda maalesef kentimiz bu pastadan hak ettiği payı alamıyor.  Mevcut potansiyelin açığa çıkarılması için hem yerel girişimler hem de kamu yatırımları önem arz ediyor. Turizmin diğer sektörlerden önemli farkı, kendisi ile birlikte 30'dan fazla sektörü beslemesidir. Sektörün bu önemli özelliğinden olsa gerek farklı sektörlerde faaliyet gösteren aktörlerin kendi alanları dışında değindikleri tek konunun turizm olduğu görülmektedir. Mersin’in turizm potansiyeli yıllar önce yapılan bir master planla ortaya çıkarılmıştır. Bu planda belirlenen hedeflere ulaşım şekli de mevcuttur. Bizlerin bu yol haritasına göre görevlerimizi yerine getirmemiz gerekmektedir. Aksi halde yapılmış olan bu master planın bir anlamı ve önemi kalmayacaktır. En önemli olan da bir şehrin turizm algısını yaratma çalışmalarında yapılacak yanlış söylemlerdir. Bunun için de bütün söylemler tek ağızdan çıkıyormuş gibi konulara hassasiyetle değinilmelidir. Mersin'de turizm ile ilgili birçok STK çalışmalar yapmakta, bunların yansıması olarak da birden fazla sonuç ortaya çıkmaktadır. Tüm bu sonuçlar da maalesef şehirde turizm ile ilgili olarak bir uğultuya sebebiyet vermekle beraber dışarıdaki algı çalışmalarımıza da zarar vermektedir. 


MERSİN BİR BARIŞ KENTİDİR

Ülkemizin diğer illeri ile kıyaslandığında şehrimizin turizm çeşitliliği konusunda artıları bulunmaktadır. Öncelikle bir barış kentidir; bir çok dini, dili ve ırkı bir arada bulacağınız ve tüm bunların huzur içinde yaşadığı ender şehirler arasındadır. İnanç Turizmi, Yayla Turizmi, Kruvaziyer Turizmi, Av Turizmi, Kültür Turizmi, Kum Deniz Güneş, Yat Turizmi, Rafting gibi çeşitliliğin yanı sıra son yıllarda yapılan kongre merkezleri ile artık bir kongre şehri olarak da ön plana çıkabilecek bir kenttir. Yine bunlara artı olarak şehrimizde gerçekleşmiş olan Akdeniz Oyunları kapsamında yapılan tesisleri kullanarak Spor Turizmini ön plana çıkaracak noktadayız. Konaklama tesislerimiz ise şu andaki talebe karşılık verebilmektedir. Ancak talebin artması durumunda yeni yatırımcılar şehrimize yatırım yapmaktan kaçınmayacaklardır.

Az önce bahsettiğiniz Mersin algısının hangi çalışmalarla yürütülmekte olduğunun bilgisini verir misiniz? 

Tabi ki bu algı operasyonunu yürüten bir çalışma grubu mevcuttur. Bu tanıtım faaliyetlerini Mersin Valiliğimiz bünyesinde çeşitli kamu kurumlarının desteği ile Mersin Turizm İşletmecileri Derneği ve Turizm Platformu olarak yürütmekteyiz. Tüm bu çalışmaların en büyük destekçisinin Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) olduğunu da vurgulamadan geçemeyeceğim. Bu çalışmalar kapsamında gerek yurt içinde gerekse yurt dışında her yıl toplamda 13 fuarda tanıtım çalışmaları yapılmaktadır.  Öte yandan bölgesel ve uluslararası organizasyonları kentimize çekmek için de var gücümüzle çalışıyoruz.  Mersin, Akdeniz Ticaret ve Sanayi Odaları Birliği (ASCAME) üyesi olan MTSO girişimleri ile önümüzdeki yıl Akdeniz Turizm Forumu-MEDITOUR'a ev sahipliği yapacak. Bu şu anlama geliyor; bizler Mersin'de 23 Akdeniz ülkesinden gelecek turizm sektörünün karar alıcıları ve temsilcilerini ağırlayacak, bir yandan belirlenen temalar çerçevesinde sektöre ilişkin konuları tartışırken bir yandan da kentimizi tanıtma fırsatı bulacağız.  Önümüzdeki yıl yedincisi düzenlenecek bu forumun geçen yıl Barselona'da, 2012 yılında da Marsilya'da düzenlediğini hatırlatmak isterim. 


Görevleriniz arasına bir yenisi daha eklendi, yeni yönetimiyle MERSİN GİAD’ ı bize değerlendirir misiniz?

Derneğimizi Mersin'in en dinamik STK’ sı olarak görüyoruz. Kurulduğu günden bugüne yaptığı projelerle hep ses getirmiştir. Kendi üyeleri arasında ticari ilişkinin dışında, sosyal sorumluluğun da bilincinde olan bir yapımız mevcuttur. Şu konuda kendimizi şanslı görüyoruz; kurulduğumuzdan bu yana çok değerli başkanlarımız ve yönetici arkadaşlarımız oldu. Hepsi sektörlerinde kendilerini kanıtlamış kişiler. Özellikle son dönem başkanımız Alper Gürsoy ve ekibinin katkıları ile yapılan başarılı projeler ile birlikte Mersin'de bir STK'nın nasıl önderlik yapabileceğini ispatlamıştır. Yeni dönemde ise avantajlarımızdan biri başkanımız Mehmet İzol Mersin GİAD’ın kurucu üyesi, yönetim kurulunda her kademede görev almış ve son iki dönemde de başkan vekilliği yapmış bir isim. Yani derneğimizin vizyonunu ve misyonunu bilen bir kişi, zaten buna göre bir yönetim kurulu listesi oluşturduğunu düşünüyorum. Mersin GİAD yönetim kurulu 13 kişiden oluşuyor ve bunların birçoğu farklı sektörlerde iştigal ediyorlar. İsimlerden de anlaşılacağı gibi hepsi kendi sektöründe başarılı kişiler. Bende yeni dönemde arkadaşlarımla beraber bilgi ve becerilerimi sunmaya çalışacağım.
 
Mersin GİAD olarak projelerinizden bize bahseder misiniz?

Projelerimiz ile ilgili olarak benim bir şeyler söylemem doğru olmaz, bu açıklamaları başkanımız veya genel sekreterimizin yapması daha doğru olur. Ama şunu söyleye bilirim ki çok yoğun çalışmalar içersindeyiz. Birçok projemiz var, kısa süre içinde bu projeleri sırasıyla sonuçlandırıp hem üyelerimizle hem de hemşerilerimizle paylaşacağız.


Editör: Barış Köksal