Mersin’de yeterli istihdam alanlarının olduğunun altını çizen Kuru, ‘ Mersin’de işsizlik sorunu olduğuna inanmıyorum’ dedi.

Uzun süredir Mersin’de aktif bir hizmet veren Enka Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Güray Kuru Mersin’in ekonomik yapısıyla ilgili sorularımızı yanıtladı.

OLUMSUZLUKLARA RAĞMEN YATIRIMLAR ARTIRILMALI 

Mersin Ekonomisi günümüzde ciddi bir potansiyele sahiptir. Fakat, son dönemlerde yaşanan sorunlar ve üzücü olayların Mersin ekonomisini ciddi oranda altüst ettiğini görüyoruz. Özellikle Rusya ile yaşanan kriz narenciye ihracatını sekteye uğrattı. Tabi ki bu sadece narenciye ile sınırlı olmamakla birlikte, iş hacmi olarak diğer sektörleri de derinden sarstı. Bunlardan etkilenen sektörlerin başında turizm geliyor. Komşu ülkelerimiz ile olan anlaşmazlıklar ve ülke içinde terörün sebebiyet verdiği karışıklıklar yabancı ve yerli turistleri olumsuz anlamda etkiliyor. 

Mersin birçok sektör açısından gelişmeye açık bir şehirdir. Bizim yapmamız gereken tek şey bütün olumsuzları bir kenara bırakarak yatırımlarımızı artırmamız gerekiyor. Mersin iyi işlendiği takdirde Ortadoğu’nun vazgeçilmez kentlerinin başında yerini alacaktır. Bizim kentimizde Lojistik gibi bir nimet var ve lojistik alanlarımızı ne yazık ki aktif kullanamıyoruz. Mersindeki lojistik faaliyetlerinin artırılmasını sağlayacak alanların başında Mersin Limanı geliyor. Mersin Limanı aktif olarak kullanılıp ihracat ağının genişletilmesi yönünde çalışmalar yapılması gerekiyor. En büyük eksiklerimizden birisi de üretim. Mersin artık kendini kanıtlamış bir şehirdir. Fakat içimizde ciddi oranda üretim eksikliği söz konusudur. Artık Mersinimize yakışanı yapıp yatırım alanlarımızı fazlalaştırarak, ihracatta üstünlüğü elimize almamız gerekiyor. 

HAVALİMANI İHRACAT AÇIĞINI KAPATACAK

Mersin’de açılacak olan Çukurova Bölgesel Havalimanı Mersin’e yatırım desteği için ciddi bir etken olacaktır. Çukurova Bölgesel Havalimanı bir an önce tamamlandığı takdirde şehrimizde başta turizm olmak üzere lojistik ve tarım sektörünü doğrudan etkileyecektir. Şuanda 2015 yılına oranla 2016 yılının ilk çeyreğinde ihracatımızda yüzde 30’luk bir düşüş var. Çukurova Bölgesel Havalimanı faaliyet gösterdikten sonra bu açığın kapanacağına inanıyorum. Kentimiz için önemli bir proje ve yıllar önce yapılması gereken bir projeydi. 



MERSİN’DE İŞSİZLİK SORUNU YOK

Ben Mersin’de istihdam alanlarının yeterli olduğuna inanıyorum. Bu konu ile ilgili kendimden örnek vermek istiyorum. Yaklaşık 2 aydır personel arayışındayım ve henüz personel bulamadım. Buraya iş için gelen arkadaşlarımız maalesef iş beğenmiyorlar ve çalışmaya hevesli değiller. Bu bağlamdan dolayı Mersin’de işsizlik olduğuna inanmıyorum. Ben bu konu ile ilgili İŞKUR’dan destek almaya çalıştım. İŞKUR’un bize yönlendirdiği insanlar bile çalışmak istemiyor. Gerçekten işe ihtiyacı olan insanların iş seçmeden her işi yapabileceklerini düşünüyorum. İşsizlik konusunda Mersin, çoğu ilimizden çok daha üstün seviyede. 

BARTER SİSTEMİ SICAK PARA HAREKETİNİ ENGELLİYOR

Mersin’deki inşaat sektörünün sorunlarına değinecek olursak; Mersin’de son yıllarda maliyet oranları uçuk seviyelere geldi. Arsa fiyatları değerinin üstünde seyrediyor. Bu etkenler rekabeti doğrudan etkiliyor. Bizim en büyük sorunlarımız arasında, müteahhitlerin uygulamış olduğu barter sistemidir. Barter sistemi müteahhit için avantaj, bizim için dezavantaj oluyor. Barter sistemi sıcak para girişini ve bu paranın dönmesini engelliyor. Bu gibi nedenlerden dolayı bizde geri çekilmek zorunda kalıyoruz. Durum böyle olunca müteahhitler bizden ziyade barter sistemini kabul eden küçük işletmelere yöneliyor. Bizim gibi kurumsal hizmet alanları da olumsuz yönde etkilenmiş oluyor. 

 
Editör: Barış Köksal