Röportaj: Yağmur İğret

www.cukurovaexpres.com Haber Müdürü Yağmur İğret sordu, Nüve Tur Yönetim Kurulu Başkanı Gültekin Uğur cevapladı. Uğur röportajında Mersin turizmininin neden gelişmediği ile ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu.

Mersin’i turizm açısından nasıl değerlendiriyorsunuz?

Mersin’de etik bir turizmci yok. Biz yıllarca otel işletmecisi ve seyahat acentesi olarak hizmet verdik. Otele kapıdan gelen müşteri ile acenteden gelen kişiye verilen fiyatlar aynı olmamalıdır. Burada bir çok yakın arkadaşımın oteli var. Size verdikleri fiyatın aynısını bana özelmiş gibi veriyorlar. O zaman acentelerin bir farkı olmuyor. Satışlarını da kendileri yapsınlar, bir şey fark etmiyor.

Geçenlerde yeni açılan otellerden birini kendim için aradım. Önce normal fiyatlarını aldım sonra acenteden aradığımı söyledim ve müşterimi yönlendireceğimi belirttim. Acente fiyatlarını sorduğumda öyle bir fiyatlarının olmadığını söyledi. Bununla ilgili çalışma yapmadıklarını böyle bir şeyi hatırlattığım için bu konuyla ilgili çalışma yapacaklarını söylediler. 

Mersin’de bu anlayışa sahip otelci ne yapabilir ki. Parası olan otel açıyor. Gelen müşteriye, turiste hizmeti iyi vermedikten sonra otel açmanın bir anlamı yok. Antalya otelcilerin yatırımı ile gelişti. Oradaki otelciler müşterilerine ve personellerine değer veriyor.


Gezilecek yer anlamında tarihi zenginliğimiz Antalya’dan daha fazla. Maalesef turizmciler yüzünden bunlar gün yüzüne çıkarılmamış. Mersin’i kimse bilmiyor, tanıtım zayıf. Mersin Turizm Derneği yönetimindeyken gittiğim fuarlarda bunu gördüm.

Herkes kendi otelinin broşürünü dağıtıyordu, sanki oteli tanıtmak Mersin’i tanıtmakmış gibi davranıyorlardı. Biran önce broşürlerini dağıtıp oradan uzaklaşmak istiyorlardı. Bugün birçok turizmci bana kızacaktır fakat gerçek bu maalesef.


Mersin’i büyükşehir olarak değerlendirdiğinizde en çok hangi alanlarda gelişme gösterdiğini düşünüyorsunuz?

Mersin ne turizm kenti, ne lojistik, ne de sanayi kentidir. Mersin kimliğini bulamamış bir şehirdir. Yıllardır aynı şeyler konuşuluyor. Bizlerde burada yaşayan insanlar olarak aynı düşüncelere sahibiz. Mersin sahipsiz ve kimliksiz bir kent. 

Tarsus-Kazanlı projesi ile ilgili görüşleriniz nelerdir?

Gecikmiş bir proje. Birçok şey yapılmasına rağmen hâlâ tamamlanmıyor. Geçen gün yaptığınız bir haberde Mersin’in sahipsiz olduğunu söylemiştiniz, sanırım ondan yapılmıyor. Yoksa o projelerin şimdiye kadar başlatılıp tamamlanması gerekirdi.  Mersin’in yöneticileri ve STK’lar bu konu üzerinde yoğunlaşması lazım.

 
Mersin ve Antalya’yı turizm açısından kıyasladığınız zaman, Mersin’in eksik yönleri nelerdir? Gelişmesi için neler yapılmalı?

Antalya, Bodrum ve turizmde ilerlemiş birçok yerde Mersinli çalışanları görebilirsiniz. Fakat Mersin’de tesisin olmayışı, sezonun kısa oluşu ve turizm yatırımcılarının işin ehli olmamasından dolayı bu insanlar kaçıyor. İşin ehli insanlar bu işi yaptığı takdirde, bilgili, kaliteli personel potansiyelinin Mersin’e taşınacağını düşünüyorum. Kazanlı projesi gündeme geldiğinde, turizmcilerle konuşmalarımızda 10 yıl kadar bir sürede ilerleyeceğimizi düşünmüştük ama hâlâ olduğumuz yerde sayıyoruz.
 
Turizm ve otel işletmecisi olarak kaç yıldır bu sektörün içerisindesiniz?

2000 yılından bu yana bu sektörün içerisindeyim. MERADA’yı işletiyorduk, şuan devrettik. Kilis’te bir otelimiz var. İzmir’de otel projelerimiz devam etmekte.

 
Şuan turlara ve tatil kampanyalarınıza ilgi nasıl?

Şuan yoğun talep devam ediyor. Türkiye’nin sayı acentelerinden biri olan Jolly Tour’un Mersin temsilcisiyiz. Yurt dışı turlarımıza ilgi çok fazla oluyor. Yurt içinde Antalya’daki yerlere neredeyse yerimiz kalmadı. İnsanlar tercihlerini yapmış durumda şuan alternatifleri düşünüyorlür. Bu yıl yurt dışında Paris, gemi turlarında Yunan Adaları, yurt içinde de Antalya, Bodrum ve Fethiye bölgesi çok fazla tercih edildi.

Son aylarda kültür turlarımızı da başlattık. İnsanlar bu turlara da ilgi gösteriyor. 5 gece konaklamalı, Akdeniz-Ege turlarımız var. Ulaşım, çevre gezileri ve birçok artısıyla insanlar katılabilirler. 5 gece konaklamalı Mersin hareketli Karadeniz yaylalar ve Batum turu var. Adana’dan uçaklı Akdeniz-Ege turumuz var. Bunlar dışında birçok turumuz mevcut. Önemli olan tatile çıkacak kişinin ne istediği; biz Nüve Tur olarak onların isteği doğrultusunda bir çok seçenek sunabiliyoruz.

Bunun içinde insanlar Nüve Tour’u ziyaret edebilirler. Mezitli'den sonra, Palm City’de ikinci şubemizi açtık. İnsanlar artık buradan da bizlere ulaşabilirler.

Editör: Barış Köksal