Mersin Ekonomi Platformu’nun kuruluş amacı nedir.?

2011 yılında daha önce aktif halde olan MİKON işlevsel özelliğini yitirmesinden hemen sonra 2011 temmuzunda Mersin Ekonomi Platformu’nu kurduk.  Mersin’de her kafadan bir ses çıkmasın ortak bir hedefe kilitlenelim, ortak bir strateji belirleyelim ve bu hedefe hep beraber doğru stratejiyle koşalım buydu.  Tabi Mersin çok zor bir kent bu zor kentte farklı düşünceye sahip insanları aynı hedef aynı amaçta birleştirmek çokta kolay değildir. Fakat biz bunu başardık nedeni de doğru bir strateji ile yola çıktık. Mersin’in makro projelerini tek bir kuruluşun tek başına halletmesi mümkün sayılmaz bizlerde bunu bildiğimiz için hem birlik olup bu projeleri toplu bir şeklide bakı oluşturarak çözülmesine katkı sağlamak hem de yerel yönetimleri aşan boyutuyla proje var ise ki Mersin’de çok proje var o yüzden bu projeleri Ankara’da merkez yönetime baskı kurulu olmaya amaçladık.  Zaten sloganı da o yönde hazırlamıştık  ‘Güçlü Lobi, Güçlü Mersin’  anlamında bir slogan kullandık. Eğer biz bir araya gelirsek ve yumrumuzu aynı anda masaya vurursak bunun oluşturacağı şiddetle daha fazla etki yaratacağımızı özellikle Parlamenterin, Bakanların, Başbakan’ın ve hatta gerekirse Cumhurbaşkanı’nın dikkatini Mersin’e çekerek onların burada ki aksayan projelerin kısa sürede sağlamayı amaçlıyoruz.

Hangi STK’lar Mersin Ekonomi Platformu çatısı altında birleşti.?

Toplam 26 tane STK Mersin Ekonomi Platformu çatısı altında toplandı. Bunlar;

AGİP, AKİB, ASİAD, GİŞKAD, MADER, MEGAD, MERMAD, MEPİAD, MERGUMDER, MERSEMKOM, MERSİNGİAD, MERTİD, MERYAP, MESBAK, MESİAD, MİMDER, MODER, MORKSUD, MTSO, MÜSİAD, PERDER, TISİAD, TURAB, TURİYAD, TÜGİAD, TÜMSİAD.

Bu güne kadar MEP’te kimler başkanlık yaptı.?

Kurucu Başkan Ali Doğan, 2’inci dönem Yönetim Kurulu Başkanı Emin Ucuz, 3’üncü dönem Yönetim Kurulu Başkanı Servet Özkaya, 4’üncü dönem Yönetim Kurulu Başkanı Alper Gürsoy, 5’inci dönem Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Sağlam, 6’ıncı dönem Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Türker, 7’inci dönem Yönetim Kurulu Başkanı Ferudun Gündüz.

MEP olarak bu güne kadar gerçekleştirdiğiniz projeleri anlatabilir misiniz.?

MEP’in kuruluş amacından biri de kentteki bu heterojen farklı siyasi görüşlere ve farklı yaşan felsefesine sahip olan insanları öncelikle birinci aşamada bir masa etrafında toplamaktı bu Mersin gibi kentlerde oldukça zor biliyorsunuz ki Mersin göçle gelişen ve güzelleşen bir kent çok farklı kültürden insanlar var burada bu insanlar daha çok birbirlerine etkisi üzerine politika yapmaya çalışıyordu bir dönem ama bunun yanlış olduğunu bunun kimseye faydası olmayacağını birbirimizin ayağını çekerek bir yere gelemeyeceğimizi söyledik. Biz ilk olarak bunu başardık biz kentteki farklı siyasi ve yaşam felsefesine sahip insanları bir araya getirerek ilk projemizi gerçekleştirdik.  Ankara’ya gittik bu belli dönemlerde bakanlar ve vekillerle görüştük Mersin kentinin askıda kalan projelerinin gerçekleştirilmesi için ortaya bir irade koyduk bununla ilgili çabalarımız oldu. Mersin’de kentin sorunları ve çözüm önerileri başlıklı konferanslar gerçekleştirdik.  Mersin Ekonomi Platformu ilk olarak Mersin’deki farklı kuruluşların temsilcilerini bir araya getirdi. İlçelere yayılma politikamızı başlattık bu şuan devam ediyor. Kentimizin gelişimi ile alakalı üç temel ana sorun üzerinde yoğunlaştık bunlar tarım, turizm ve lojistik bunların üçü de kentin kalkınması için çok doğru adımlar.


Marka Kent Mersin çalıştayı fikri nerden çıktı.?

Kentin markalaşması konusu Mersin’de daha öncede başka kurumlar tarafından dile getirilmiş olan bir projedir. Kentin markalaşması konusunda çok fikirler ortaya atıldı farklı STK’lar tarafından ama bir şekilde maya tutmadı. Biz bu tutmayan mayayı bir kez daha denedik ve şehir dışından marka kent konusunda uzman arkadaşı davet ederek Mersin halkını bilgilendirdi ve çokta iyi sonuçlar alındı bu konferanstan. Belli bir süre üzerinden geçtikten sonra Mersin Marka Kent Çalıştayı’nın birincisini yaptık. Bu proje MEP’in proje olmuştur artık eğer bir patent alınacak ise bunu hak eden kuruluş MEP’tir.

Marka Kent Mersin çalıştayından nasıl sonuçlar elde ettiniz.?

Büyük tebrikler aldık sayın valimiz başta olmak üzere diğer sivil toplum kuruluşları temsilcilerinden çok olumlu sonuçlar elde ettik. Kendilerinin de bu projede yer almak istediklerini fark ettik. Aslına bakılırsa bir basın toplantısı ile  çalıştayın nasıl geçtiği konusunda yüzeysel bir açıklama yaptık. Derinlemesine bir açıklama yapmayı doğru bulmadık çünkü daha önümüzde iki çalıştay daha var ve bu çalıştayın sonuçları asılında önem taşıyandır.


MEP’in önümüzdeki dönemde yapacağı projeler hakkında bilgi alabilir miyiz.?

Biz yapılacak olan üç çalıştaydan sonra şehir dışından gelecek olan yabancı turistlere kentte nereleri beğeniyor nereleri beğenmiyor gibi bir anket çalışması da yapacağız. Bu konu çok önemli. Aynı zamanda yerli turistlere de Mersin’de neleri beğenip, beğenmediklerini soracağız. Tabi ki Mersin’de yaşayan yerli halkı unutmuş değiliz tabii ki onlara da Mersin’de neler istediklerini sorup görüşleri doğrultusunda ilerlemeyi planlıyoruz.

Eklemek istediğiniz farklı bir şey var mı.?

Biz Mersin’de yapılan etkinliklerin çakışmaması için bir çalışma başlattık buda Mersin Ajandam.com adında bir web site oluşturdu. Kentte bunun alt yapısını destekledik şuan herkes etkinliğini siteye atacak kendinden öncekinin etkinlik tarihine bakarak kendi etkinliğinin tarihini kolaylıkla belirleyecek ve başka etkinliklerle çakışmamasını sağlayarak sağlıklı bir etkinlik gerçekleştirmiş olacak. Bunu da ilk olarak cukurovaexpre.com’a söylemiş olalım. Bu uygulama Haziran ayında hayata geçecek. MEP’in kendi bünyesinde oluşturdu bir site bu hiçbir ücrete tabi tutulmaksızın gerek siyasi gerekse iş dünyasına büyük kolaylık sağlayacağını düşündüğümüz bir uygulama olacak. Tek şar karşılıklı olarak bir sözleşme uygulanacak her iki tarafında güveni açısından yapılacak bu sözleşme. Üyeli kabul eden üyeler bir şifre yöntemi ile siteye girip hangi tarihte kimin etkinliği olduğunu görebilecek ve kendi oluşturacağı etkinlik için de bir ön hazırlık sayıla bilecek bir kolaylığı Mersinliye sunuyoruz.

Editör: Barış Köksal