Eğitimini başarılarla bitirdikten sonra Aile şirketi olan Bema Güvenliğin Genel Müdürü olarak iş hayatına atılan Esra Özgür eğitimindeki başarısını iş hayatında da sürdürmeye devam ediyor. 

İşte cukurovaexpres.com Editörü Barış Köksal’ın Mersin’deki iş kadınlarının konumu ve iş olanakları ile ilgili Esra Özgür ile yaptığı o özel röportaj;

Mersin’deki kadın girişimcileri nasıl değerlendiriyorsunuz?

Mersin henüz bakir bir kent olmakla birlikte, birçok alanda geri kaldığını görüyoruz. İstanbul, İzmir, Ankara gibi şehirlere baktığımızda gelişmişlik düzeyi, iş bitirme ve kalıplaşma anlamında bizden çok çok üstün konumdalar. Dediğim gibi Mersin bakir bir kent ve işlenmesi için usta ellere ihtiyacı var. Bu bağlamdan dolayı kadın erkek ayırt etmeksizin bu memlekete sahip çıkılması gerekiyor.

Bizim ülkemizde yıllardır kadın yapamaz, kadın beceremez, ve kadın güçsüzdür algısı oluşturuldu. Ben eğitim hayatımı başarılı bir şekilde tamamladıktan sonra birçok üst düzey şirketlerden iş teklifleri aldım. Aldığım teklifleri değerlendirmek istedim, ama oturup düşündüğümde kendimi ispatlamak açısından kendi işimi yapmam gerektiğini anladım. Ailemin de desteği ile birlikte kendi Aile şirketimiz olan Bema Güvenlik firmasında Genel Müdür olarak iş hayatına atıldım. 

Kadın erkek ayrımı yapmadan her insan ilk önce yaptığı işe saygı duyması gerekiyor. İş alanını iyi analiz edip ona göre projeler geliştirmeli ve sürekli yenilikçi bir yol izlemelidir. Bunlar doğru kullanıldığı zaman başarısız olmak gibi bir durum kesinlikle söz konusu olamaz. Mersin’in bu tarz iş insanlarına ihtiyacı var. Sadece kadınlar olarak değerlendirirsek biraz daha çoğalmamız ve yaygınlaşmamız gerekiyor. Kadınlar yaptığı her işte titiz varlıklar oldukları için ince eleyip sık dokuyabiliyorlar. Bu bağlamdan dolayı kadın yapamaz algısını kesinlikle kabul etmiyorum. Kadınlarımız dik durmayı sever ve bir işi başardıkları zaman devamı mutlaka gelir. Her işte mutlaka bir risk vardır. Doğru yolda ilerlediğinize inandığınız zaman aldığınız risk sizi hedefe götürebilir. Ben her zaman yenilikçi bir yol izledim ve sektörümde sadece kendi kalitemi yaratmayı hedefledim. Hedeflediğim bu çizgiden dışarı çıkmadan yoluma emin adımlarla devam ediyorum. Yürüdüğüm yolun her aşamasında belirli riskler aldım ve hala almaya devam ediyorum. 



KOSGEP desteği ile iş kurmak isteyenlere önerileriniz nedir?

Devlet desteği tabi ki de önemli. Fakat KOSGEP desteğini ben pek doğru bulmuyorum. Bazı insanlar sıfır bütçe ile iş yapmaya çalışıyor. Sıfır bütçe sadece KOSGEP desteği ile açılan bir iş bütçeden dolayı en fazla 2-3 ay ilerliyor. İnsanlar kendi işlerini kurmak istiyorlarsa KOSGEP desteğinin yanında belirli bir bütçe gücüne hakim olması gerekiyor. KOSGEP zaten paranın tamamını transfer etmiyor. Bu gibi devlet destekleri ile iş kurmak insanların bunun araştırmalarını iyi yapmaları gerekiyor ve önlerindeki 3-4 yılın planını iyi analiz etmeleri gerekiyor. Aksi takdirde açılan bir işletmenin ömrü beklenenden daha düşük oluyor. 



Son olarak Bema Güvenlik ile ilgili neler söylemek istersiniz?

Ben işime aşık bir insanım. Bema Güvenlik benim kendimi geliştirebileceğim bir kurumdur. Kendi ayaklarımın üzerinde durduğum ve kendime kazandırdığım üst düzey bir firma olduğu için aldığım eğitimleri pratikte de geliştirebileceğim bir ortam komundadır. Ticaret benim için her zaman hayatımda olacak ve Bema Güvenliğin ticaret ağı beni daha üst yerlere taşıyacaktır. Kaliteli hizmet anlayışından dışarı çıkmadığımız sürece benimle birlikte Bema Güvenlik’te gelişecektir.



Bema Güvenliğin değerlerinden ve kalitesinden bahseden Bema Güvenlik Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Özgür ise yönelttiğimiz sorulara şu cevapları verdi;

Mersin’deki iş olanaklarını nasıl değerlendiriyorsunuz? Bununla ilgili yaşadığınız sorunlardan bahseder misiniz?

Bu konu bütün piyasanın kanayan yarası haline geldi. Mersin’de nitelikli eleman eksikliğini çok yaşıyoruz. Eğitimini tamamlayan kişilerde şöyle bir bakış açısı var; Ben eğitimimi bitirdikten sonra en az 3 bin lira ile işe başlamam gerekiyor… Tabi bu miktarlar şehirlere göre değişiyor. Hiçbir iş geçmişi olmadan en üst kademelerden başlayan insanlar yanlış bir yol izliyorlar. İnsanların bir işte başarılı olmaları için öncelikle kendini kanıtlaması gerekiyor. Buraya iş için gelen ve eğitimini yeni tamamlamış, daha önce hiçbir işte çalışmamış olan insanlar en az 3 bin lira maaşla çalışmak istiyorlar. Eğitim ve pratik arasında çok ciddi bir fark vardır. İnsanların bu farkı iyi anlamalı gerekiyor ve yeni iş hayatına atılan insanların beklentileri biraz daha düşük olması gerekiyor. Üst kademeden işe başlamaktansa alt kademelerden aşama aşama yükseltmek onların her alanda başarılı olmalarını sağlayacaktır. İnsanlardaki haki gönüllülük olmadığı sürece işsizlik daha da fazla artacaktır. Benim nezdimde Mersin’de işsizlik yok aksine iş beğenmeyen insanlar var. İnsanların bu anlamda biraz daha sabırlı olup alt kademelerden başlayarak yükselme hedeflerinde olmaları gerekiyor. 


 


Bema Güvenliğin kuruluş aşamasından ve izlediği yol haritasından bize biraz bahseder misiniz?

MARKAMIZI EVLADIMIZ GİBİ GÖRÜYORUZ

Biz Güvenlik sektörüne 2005 yılında satışla başladık. Piyasaya ilk etapta 6 kalem ürünle girdik. Sonraki araştırmalarımıza insanların talepleri doğrultusunda devam ettik. Bu talepler doğrultusunda her geçen gün ürün portföyümüzü ve müşteri ağımızı genişlettik. Yenilikçi bir yol izledik ve ürünlerimizin modellerini son teknoloji ile birleştirdik. Biz insanlara hizmet vermeyi görev edindik. Biz burada sadece ürün satışı yapmıyoruz, biz sattığımız ürünün takibini yaparak oluşabilecek her türlü teknik sorunda vatandaşlarımızın mağdur olmaması için ürünümüzün arkasında duruyoruz. 

Biz burada mükemmel bir ekiple çalışıyoruz ve müşterilerimize en kaliteli hizmeti götürüyoruz. Bu da insanların bize olan güvenini daha güçlü hale getiriyor. Biz burada kalitesiz ürün barındırmıyoruz. Bizim markamız evladımız gibidir. Biz her şeyden önce mahcubiyet duygusunu tatmadan mesleğimizi icra etmeye çalışıyoruz. Şuanda çoğu firmadan üstün konumdayız. Bizim ürünlerimizin fiyatları piyasadaki diğer ürünlerden biraz daha üstte olmasının sebebi ise verdiğimiz hizmet ve ürünlerimizin kalitesidir. Biz şuanda sadece teknik servisimizde 5 eleman çalıştırıyoruz ve hepsi işinde uzman olmuş kişilerdir. Teknik servisimiz 24 saat boyunca müşterilerimize açık konumdadır. Bütün bunlarında bir maliyeti var. Kısacası yaptığımız işin kıymetini biliyoruz ve hizmet desteğimizi sonuna kadar veriyoruz. Bu yüzden dolayı da her zaman tercih edilen firma olarak ön sırada yerimizi alıyoruz. 

Mersin'in geleceğini nasıl değerlendiriyorsunuz?

Mersin şuanda istihdam alanında yeterli konuma sahip bir kent değil. İstihdam oranlarının artırılması için şuanda Kazanlı bölgesinde yapılacak olan Turizm tesisleri ve Yenicede yapılacak olan Havaalanı projesi aktif bir rol oynayacaktır. Burada birçok insana ekmek kapısı aralanacak. Bunların yanında Mersinimizin turizm ağının ve liman ağının kıymetini bilmemiz gerekiyor. Mersin’e sürekli yatırım desteği sağlanması gerekiyor. Bunun içinde biz iş adamlarına önemli görevler düşüyor. Mersin’in kalkınması adına herkesin elini taşın altına koyarak fedakarlık örneği göstermesi gerekiyor. Markalaşma alanında ciddi yatırımlar yapıldığı takdirde Mersin ülkemiz ve dünya ülkeleri için bulunmaz bir nimet haline gelecektir. 










 
Editör: Barış Köksal