SophiaTech Bilişim ve Güvenlik Sistemleri olarak adından sıkça söz ettiren Erkut Özyıldırım, sektörün sorunları ile ilgili çözüm önerilerinde bulundu. 

SophiaTech hakkında bilgi alabilir miyiz?

Erkut Özyıldırım: SophiaTech Bilişim ve Güvenlik Sistemleri firmamız 2003 yılında Mimsan Bilişim Teknolojileri olarak kuruldu. Markalaşma ve günümüz şartlarına uygun bir yapı için 2009 yılında SophiaTech firmamızı kurduk. Şirketimiz, zayıf akım sistemlerinde fiber altyapı, bilgi işlem odaları kurulumu, tüm sektörleri kapsayan ve profesyonel sivil kamera güvenlik sistemleri ve endüstriyel yangın algılama sistemleri sektöründe SophiaTech Bilişim ve Güvenlik Sistemleri markasıyla faaliyet göstermektedir. Ayrıca  inşaatın veya endüstriyel tesisin A'dan Z'ye bütün elektrik taahhüt işlerini yapabilmekteyiz. SophiaTech firması olarak hep hayalini kurduğumuz iş merkezi için 2015 yılında arsa alımını gerçekleştirdik, daha sonra ruhsat ve mimari projelerinin çıkması ile iş merkezi yatırımımız hızlandı, şu an yüzde 60 tamamlanmış durumda. Hedefimiz 2016 son çeyrekte iş merkezini tamamlamaktır. Buradaki amacımız müşterilerimize daha iyi hizmet sunmak için ürün teşhir alanları içinde bulunduran, akıllı ev-ofis sunum alanı olan, teknik servis, depolama alanı, idari yöneticilerin çalışma alanları ve toplantı alanları ile iş ve hizmet kalitemizi ileriye götürmektir. 



Sahip olduğunuz belgeler, sertifikalar nelerdir?

Firma olarak uluslararası birçok sertifikaya sahibiz. Bunlardan bazıları TSE belgesi, ISO 9001:2008 belgesi, bilişim ve güvenlik sertifikası, iş güvenliği ve sağlığı sertifikalarıdır. 

Projeleriniz / müşterileriniz hakkında bilgi verir misiniz?

SophiaTech firmamız 2003'de başlayan macerasına sayısız başarı öyküsü sığdırmıştır. Devam eden projelerimiz arasında özel sektörde birçok proje vardır ayrıca farklı bölgelerde sözleşmesi imzalanmış devlet İhalelerimiz bulunuyor. 2014-2015-2016 yıllarında başarı ile bitip teslim edilen çok sayıda projelerimiz başarı ile teslim edilmiştir.

Yurt dışı projeleriniz varsa bilgi verir misiniz?

SophiaTech olarak yurtdışı projelerinde zayıf akım ve orta gerilim projelerinde müşavirlik ve danışmanlık hizmetlerimizin yanı sıra malzeme temini konusunda da müşterilerimize hizmet vermekteyiz.

Çalıştığınız sektörün mevcut durumu, gelişimi hakkında bilgi verir misiniz? Sektöre sağladıklarınız, katkılarınız nelerdir?

Elektrik ve elektronik sektöründe teknoloji çok hızlı ilerlemekte. Bu noktada işverenler yaptıracağı işlerin teknoloji ve malzeme kalitelerinde zaman zaman yanılgılara düşebiliyor. İşte tam bu noktada biz firma olarak işverenlere işin başından malzeme seçimine ve uygulamasına kadar hizmet vermekteyiz. Sektörde en büyük avantajımız hem genç ve dinamik bir ekibe sahip olmamızdır. Elektrik ve elektronik konusunda tüm işleri kendi bünyemizde çözmemiz firmalara inovatif bir hareket kazandırmaya çalışmak adına sürekli Ar-Ge çalışmaları yapmamız sektöre sağlanan en büyük katkılardır.

İnşaat sektörünün gelişimi ve sektörünüze olan yansımalarını nasıl buluyorsunuz?

SophiaTech olarak işlerimiz tamamen inşaat sektörünün içinde bu nokta inşaat sektörünün hız kesmeden yatırım ve satışlarının devamlılığı bizler için çok önemlidir. Türkiye Cumhuriyeti büyük bir devlettir ve inşaat sektörünün her zaman önünü açmaktadır. Türkiye devletimiz ve iş adamlarımız önümüzdeki dönem küresel inşaat sektöründe en önde olacaktır. Bu konuda yatırımcılar olduğu sürece bizlerin de işleri artacaktır. Çünkü bizler inşaatların temelinden başlayıp tamamen bitirip şantiyeyi teslim ediyoruz.

Sektörünüzde eğitim konusu ve kalifiye eleman durumuyla ilgili değerlendirmelerinizi ve önerilerinizi paylaşır mısınız?

Biz işletme olarak kalifiye elemanlara çok önem veriyoruz ayrıca personellerimize farklı eğitimler ve kendini geliştirme imkanları sunuyoruz. Bu konuda devletimizin istihdam desteklerinden de faydalanıyoruz. Mersin İş-kur ile ciddi çalışmalar yapıp gelecekte istihdam sorunu yaşamamak için altyapı çalışmaları yapıyoruz, sektöre katkı sağlamaya çalışıyoruz.

Çalıştığınız sektörün en önemli sorunları ve çözüm önerileriniz nelerdir?

Sektörde en büyük sorunlardan biri vergi vermeden, personel sigorta ve iş güvenlik anlaşmaları olmadan iş yapmaya çalışan kişiler sektöre ve devlete ciddi zarar vermektedir. Bu konu ile ilgili denetimlerin ve gözetimlerin arttırılması lazım. En büyük çözüm ise iş verenlere düşüyor çünkü çok büyük yatırımları iş verilecek işletmeler ve kişilerin kontrol etmeden yapılabilir güvencesi ile verilmesi geri dönülmez sorunlar oluşturmaktadır.

2016 yılı firmanız ve sektör açısından nasıl geçmekte, yıl sonuna dair değerlendirmeleriniz nelerdir?

2016 yılında hem yatırımlarımız hem de sözleşmeli işlerimiz açısından çok yoğun geçmektedir. Yıl sonuna kadar Türkiye Cumhuriyeti devletimizin kaos ortamından çıkması durumunda, özellikle 2017'den çok umudumuz var. En büyük hedefimiz ise 2016 yılı içinde iş merkezimizi bitirmek ve elimizdeki işleri en iyi şekilde tamamlamaktır.

Son olarak kısa ve uzun vadeli hedefleriniz nelerdir?

SophiaTech olarak ülkemizin birlik ve düzeni bizlerin geleceği için en önemli konudur. Ayrıca piyasalarda istikrarın sürmesi ve devletimizin işletmeleri destekleyen imkanlar sunması gelişimlerimizin tamamlanması için uzun vadede çok önemlidir. Hedefimiz uluslararası arenada rekabet edebilmektir. Şirket olarak bizlerin gelecekte en önemli gelişim ve enerji ihtiyacımız alternatif enerji kaynaklarından solar panelleri ile ilgili çalışmalar yapmak ve bu sektörde dünya standartlarında çalışmalar yapıp rekabet edecek bir marka ile solar enerji sektörüne yatırım yapmak da uzun vadeli planlarımız içindedir. Kısa vadede sözleşmeli işlerimizi ve iş merkezimi bitirmek kurumsallaşma için gerekli çalışmaları yapmak en büyük hedefimizdir.

Eklemek istediğiniz birşey varmı?

Son zamanlarda artan iç ve dış terör olaylarında başta şehitlerimiz olmak üzere sivil  vatandaşlarımızı rahmet ile anıyor ailelerine ve Türk milletine sabır diliyorum.

Türkiye büyük bir devlettir, umarım kısa sürede bu terör olaylarına gerekli çözümler bulunacaktır. Bize düşen çok çalışmak, sabırlı olmak, hukuk ve adalet içinde mücadele etmek ve  halk olarak ayrım yapmadam birarada olmaktır.

Editör: Barış Köksal