Röportaj: Yağmur İğret

Bilen Otomotiv Genel Müdürü Ercan Memiş gazetemiz Haber Müdürü Yağmur İğret'in sorularını yanıtladı.. Memiş, 'Avrupa’da sivil toplum kuruluşları etkili ama Türkiye’de bu kadar etkili olmak söz konusu değil' dedi..

Kentimizde kendi sektörünüzle ilgili yaşadığınız sorunlar nelerdir?

Sektörümüzde bu yıl yaklaşık yüzde 30 civarında bir daralma oluştu. Mersin’de sektörümüzden 20-25 kadar bayi var. Toplamda 2000’e yakın bir istihdam var. Bu yatırımlar çok ciddi yatırımlardır. Bu daralmış cirolarla zorlanma yaşıyoruz. Malum sektörümüzün üstünde çok büyük bir vergi yükü var. Zaman zaman ulusal derneğimiz OYDER’e ve gerekli kurumlara bu sorunu iletiyoruz. Özel Tüketim Vergisi oranımız Avrupa’ya göre çok yüksek.

Sektörümüzle alakalı diğer bir sıkıntı da müşterilerimizin bizden çekinmesi. Müşterilerimiz bizden çekinmesinler. Bizden araba almaları kadar önemli olan bir diğer konu da arabanın bakım ve tadilatı. Bizim uzman kadrolarımız ve orijinal yedek parça kullanıyor oluşumuz sebebiyle araçlarının hem ömrünün uzun olması hem de ikinci eldeki değerlerinin korunması konusunda bizi tercih etmeleri kendileri açısından çok büyük bir avantaj sağlar.
 
CHP belediyeciliğinden sonra MHP’den bir adayın büyükşehirde seçilmesini nasıl değerlendiriyorsunuz?

Macit Özcan 15 yıllık bir sürede buraya hizmet verdi. Ama Burhanettin Kocamaz’da çok tecrübeli ve kendisini kabul ettirmiş bir kişidir. Sonuçta yeni bir isim geldi. Değişiklik her zaman iyidir ve bu konuda çok iyi olacağından şüphem yok.
 
Mersin’deki sivil toplum kuruluşların çalışmalarını nasıl değerlendiyorsunuz?

Kendimde sivil toplum kuruluşlarından MEGİAD’a üyeyim. Bizler elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz. Sonuçta ülkeyi ve şehri biz yönetmiyoruz. Biz çoğu zaman yöneticilere, siyasilere görüşlerimizi, önerilerimizi ve projelerimizi anlatıyoruz. Ayrıca işimiz gereği çok geziyoruz. Yurt içi ve yurt dışında gördüklerimizi, tecrubelerimizi siyasi kişilerle paylaşıyoruz. Eğer görüşlerimizi dinlerlerse ne mutlu bize ama dinlemezlerse de yapacak bir şey yok. Sonuçta STK’ların etkisi bir yere kadar. Avrupa’da sivil toplum kuruluşları etkili ama Türkiye’de bu kadar etkili olmak söz konusu değil.

Türkiye’de çok aktif çalışan STK’lar elbette var. Fakat Mersin’de STK’ların çok büyük bir projede var olduğunu ve şehrin dinamiklerinde etkisi olduğunu düşünmüyorum.

 
Mersin’in sorunları nelerdir sizce?

Mersin’de bir işletmeci ve vatandaş olarak bazı sorumluluklarımız var. Geçtiğimiz aylarda yeni bir kan ve can geldi şehrimize. Yeni belediye başkanımıza da hayırlı uğurlu olsun diyorum.  Kendisinden çok büyük umutlarımız ve beklentilerimiz var. Şehrimizi hak ettiği yere taşıyacağı ile ilgili kuşkumuz yok. Umarız bundan sonraki günlerde de bunları göreceğiz.

Suriyelilerin Mersin’de sayısı çok fazla oldu. Hoş bir manzara yaşanmıyor. Hatta geçen  günlerde trafikte Suriye plakalı bir araç ile neredeyse çarpışıyorduk. Trafik kuralları konusunda daha dikkatli olmalılar. Bu insanlara tabiki üzülüyoruz. Trafikte kuralsızca araç kullanmaları bizleri rahatsız ediyor.  Yetkililer umarız bu konuya bir çözüm bulurlar. Bu insanların kullandıkları araçlar güvenli mi, freni tutuyor mu, muayeneleri yapılıyor mu bilmiyoruz. Bizim araçlarımız sürekli muayeneden geçiyor. Bizim araçlarımızın trafik sigortası, kaskosu var. Trafik sigortası olmayan araçlar trafiğe çıkamaz fakat Suriyelilerin araçlarında bunlar var mı?

Örneğin; bir Türk vatandaşı Suriye vatandaşına ait bir araçla bir kaza yaparsa bu maddi hasarlar nasıl karşılanır. Bunlar çok muallak konulardır. İnşallah yetkililer bu konulara bir çözüm getirir ve  bu insanlarda düzenli hayatına geri döner.
Mersin çok büyük dinamikleri olan bir şehir. Doğası,iklimi güzel olan bir kente sahibiz. Narenciyemiz, limanımız ve bunun gibi bir çok artısı olan  ekonomik açıdan da iyi olan bir kentiz. 

Bir an önce bu dinamiklerin, siyasilerin ve yöneticlerin çok hızlı bir şekilde harekete geçmeleri gerek. Mersin’e yakışan projeler yapmalarını, ekonomisini daha da iyi seviyelere taşımalarını diliyorum. Tabi bunlar olursa bizlerin de ekonomisi ona göre değişir, bizde işlerimizi ona göre büyütürüz. Şuanki istihdamıda yukarıya çekmiş oluruz.

Mersin İdman Yurdu’nun şampiyon olmasından dolayı çok sevinçliyiz. Önemli dinamikleri olan bir şehrin Süper Lig'de takımının olmayışı bir handikaptı. Bu şuan ortadan kalktı, tabi ümidimizde ligte kalması. Hem manevi hem de maddi olarak şehrimize çok faydası olacak.

Editör: Barış Köksal