Doğmuş; "Nükleer Santralin inşaat sürecine başlandı, artık karşı olmak çözüm değil. Bundan sonra takip eden, izleyen olmalıyız." dedi. 

Mersin'de yapımına başlanan Akkuyu Nükleer Santrali  daha inşası başlamadan,  özellikle çevreciler tarafından tepki görmüştü. Coşkun Doğmuş,  önümüzdeki yıllarda fosil yakıtların çevreye saldığı karbondioksit gazından dolayı yeni enerji kaynaklarına ihtiyaç duyulacağını ve Akkuyu Nükleer Santrali için bir izleme platformu kurulması gerektiğini belirtti.

"Karşı Olan Değil, Takip Eden Olmalıyız"

Doğmuş,  Nükleer Karşıtı Platformun kendini  Nükleer İzleme Platformuna dönüştürmesi gerektiğini belirterek, " Nükleer karşıtı platform artık kendini  nükleer izleme platformuna dönüştürmelidir. Çünkü artık Nükleer Santral inşası başlamıştır. Tüm dünyada bu işin duayenlerini  Mersin'e davet ederek Nükleer Santralin son teknolojiler kullanılarak yapımını sağlamalıyız. Karşı olmak yerine bundan sonra Nükleer İzleme Platformu oluşturulmalı ve dünyada bu konudaki bilim adamları ülkemize, ilimize davet edilerek emniyet açısından en üst seviyede yapılması sağlanmalıdır; karşı olmak bundan sonraki süreçte bir çözüm değildir.  Yapılacak işin en iyi ve en emniyetli şekilde yapılması sağlanmalıdır. Bu konuda kamuoyunu bilgilendirmek için bundan sonraki süreçte karşı olan değil; takip eden, izleyen olmalıyız. Zaten önümüzdeki 10 yıl içerisinde fosil yakıtların dünyaya yaydığı karbon salınımı çok fazla artacağından farklı  enerji kaynaklarına hepimizin ihtiyacı olacaktır. Enerji gittikçe artan bir ihtiyaçtır, bu yüzden karşı olmak bir şey ifade etmiyor. Geçmişte  Çernobil'de meydana gelen  kazada da ülkemiz zarar görmüştür.  Ama zaten Bulgaristan'da olandan, İsrail'de olandan, Ermenistan'da olan bir kazadan da zarar görecektir. Onların faydalandığı bir teknolojiden ülkemizin de önümüzdeki dönemde doğacak enerji ihtiyacını  karşılamak için faydalanması gerekiyor. Tabi bunun yanında daha çok yenilenebilir enerjiye yani rüzgar ve güneş enerjisine yönelmemiz gerekiyor. Ama ihtiyacımız olan enerjiyi bununla karşılamamız mümkün olmadığından  fosil yakıtların önümüzdeki dönemde kullanımının azalacağından -ki azalması gerektiğinden-... Çünkü  fosil yakıtları bu hızla kullanmaya devam edersek  dünyamızı yaşanmaz bir yer haline getireceğimizden emniyetli, kullanılabilir sistemler oluşturmamız gerekiyor. Elbette ki bazı şeylerin riski vardır. Ancak bu teknolojiyi biz ülke olarak kullanmak zorundayız.  Ama karşı olmak yerine en iyisinin yapılmasını sağlamak için bu işi izleme platformu kurulmalı ve en iyisinin yapılması sağlanmalıdır.  Ayrıca nükleerden elde edilecek enerjinin maliyeti yüksektir. Bunun düşürülmesi yönünde kamuoyu oluşturulmalıdır. Geçtiğimiz günlerde yapılan rüzgar enerjisi ihalesinde 3,5 centlere kadar düşen fiyat, nükleer enerjide 13 cent civarındadır. Bu yüksek fiyatın düşürülmesi gerekir.   " ifadelerini kullandı.

"Nükleer Santral Mersin'de İstihdam Sağlayacak"

Mersinli iş adamı Doğmuş,  Akkuyu Nükleer Santralinin Mersin'e ekonomik olarak fayda sağlayacağını belirterek şunları söyledi:  22 milyar dolarlık bir yatırım bu.  Mersin bundan belli oranda faydalanacaktır.  Ama global olarak ya da ülke geneli olarak düşünmek lazım.  Zaten üretilen enerjinin hatta verilmesi Kütahya ve Afyon'dan olacak, Mersin'den hatta verilmeyecek.  Ama buradan insanlar istihdam edilecek.  Kesin olarak bilemiyorum ama 3 bin ya da 3 bin 500 civarında bir istihdam sağlanacak. Bu bölgeden insanların istihdam edilmesi ön planda olacak.

Editör: Barış Köksal