Fenerbahçe Spor Okulları’nın hizmet alanları nelerdir? Hangi dallarda eğitim veriyorsunuz?

Mersin Fenerbahçe Spor Okulu 2016’nın Haziran ayında kurdum. Fenerbahçe Spor Kulübü’nün alt yapı okulu olan Mersin Şubesi ülkemizde 5. Şubesidir. Yüzme branşı ile 3 senedir çalışmalara devam eden Mersin Fenerbahçe Spor Okulu geçen sene basketbol branşını da açarak Mersin’de hem yüzme hem de basketbol branşının gelişmesi adına çalışmaya devam etmektedir. Temel eğitim derslerinden, yetişkin kurslarına ve özel dersler dahil mersinde yüzme bilmeyen herkese yüzme öğretmenin yanı sıra, bünyesinde yaş gruplarında Türkiye finalleri yüzen başarılı sporcularda barındırmaktadır. Öncelikli hedefleri yaşam boyu sporu herkese aşılamak olan Fenerbahçe spor okulunun spor hayatını benimseyen ve sporcu disiplinini kazanan her sporcu içinde başarı odaklı bir çalışma sistemi vardır. Türkiye’nin en iyi alt yapı okulu olarak mükemmel bir 2013-2012-2011 yaş grubu oluşturan Fenerbahçe spor okulu doğru veli, doğru sporcu ve doğru antrenör kadrosuyla başarıya doğru gitmeye devam etmektedir.

Bünyesinde 2 Basketbol antrenörü, 4 Yüzme Antrenörü bulunduran Fenerbahçe spor okulu Daha önce ilimizdeki olimpik yüzme havuzunu kullanan mersin Fenerbahçe yüzme okulu geçen sene kasım ayından itibaren kendi tesislerini açarak mersinde bir ilke imza atmışlardır. Yazkış kullanılabilecek kendilerine ait yüzme havuzu olan tek kulüp olarak ilimizde bir ilk yapan Fenerbahçe spor okulu spor tesislerinde çocuklar için aynı zamanda basketbol ve cimnastik dersleri’ de verilmektedir. Son 1 senedir kendi tesisinde eğitimlerine devam eden Fenerbahçe spor okulu sporcuları pandemi süresince de antrenmanlara ara vermeden online olarak evde devam ettiler ,tesislerin açıldığı ilk günden itibaren de bakanlığın açıkladığı şartnamelere uygun şekilde antrenmanlara yeniden başladılar.

Mersin Fenerbahçe Yüzme ve Basketbol Okulu olarak hedefimiz Türkiye’nin en başarılı alt yapı kadrolarını oluşturmak, kulübümüze ve milli takımlara ülkemizi temsil edecek, Atatürk’ün de dediği gibi zeki, çevik ve ahlaklı sporcular yetiştirmektir.

Yüzme ve basketbolun çocukların gelişimindeki etkisi nelerdir?

Küçük yaştan itibaren sporun çocuklarımızın hayatının bir parçası olması gerektiği, herkes tarafından kabul edilmiş bir gerçek. Özellikle fiziksel ve psikolojik olarak sağladığı avantajlar nedeniyle uzmanlar tarafından önerilen sporların başında yüzme geliyor. Yüzmek, kollardan bacaklara kadar bütün vücudu eş zamanlı olarak çalıştırıyor ve güçlendiriyor. Su içinde çocuğunuzun sergileyeceği bütün hareketler çok sayıda kasın aynı anda çalışmasını sağlıyor. Yüzmenin faydaları diğer kardiyovasküler egzersizlere kıyasla daha fazla. Çünkü su direnci nedeniyle daha çok çalışan kaslar uzuyor, güçleniyor ve gelişim çağındaki çocukların esneklik kazanmasını sağlıyor. Yüzme sporu yapılırken, eklemler ve bağlar, herhangi bir spora göre daha az zorlanıyor. Bu sebeple suda yapılan egzersizlerde sakatlanma ve yaralanma oranı karadaki egzersizlere oranla %90 daha az. Araştırmalar, spor amaçlı yüzmenin, çocukların kendilerine güvenen, konsantrasyonu ve adaptasyonu yüksek, disiplinli, programlı, aktif ve başarılı bireylere dönüşmesinde etkin rol oynadığını gösteriyor. Yüzme sporu da dahil olmak üzere yapılan düzenli fiziksel aktiviteler şeker hastalarının insülin duyarlılığını artırıyor, hastanın insüline duyduğu ihtiyacı azaltıyor. Ayrıca suya girdiğimizde hissettiğimiz rahatlama duygusu egzersiz sonrasında salgılanan endorfin hormonu ile birleşince, yaşayacağımız psikolojik ve sinirsel rahatlama, bize başka bir egzersizin veremeyeceği hissiyatı yaşatıyor. Yüzmenin faydaları saymakla bitmiyor. 

Editör: Barış Köksal