Derneğiniz ne zaman kuruldu ve üye sayınız ne kadar?
İnsanların sivil toplum örgütlerini sevmesi, içinde yer alması ve toplumda bu sorumluluk üzerine hareket etmesinden, bu bilincin gelişmesinden dolayı 2003 yılında kurulan derneğimizin, 2009 yılında başkanlığını devraldık. Mehmet Karalar’ın kurucu başkanlığında kurulan derneğimiz, daha sonra Dr. Abbas Taşdemir ve Kasım Tanrıöver’in başkanlıkları ile çıtayı daha da yükseltti. 2009 yılından bu yana üye sayımız 500’e yaklaşmak üzere. Bu derneğin başkanı olduğum zaman, başkanlığımı devredene kadar 500 üyeye ulaştıracağımı söylediğimde, bazı insanlar 500 üye sayısının ulaşılmaz bir rakam  olduğu düşüncesindelerdi.  Türkiye nüfusunun yüzde 50’sinin yaş ortalaması 26 yaşın altında. MEGİAD olarak 40 yaş altındaki insanlara hitap ettiğimizi düşünecek olursak, Mersin’deki iş adamlarının yüzde 70’ine hitap eden bir derneğiz.  Mersin’de, bir işadamı derneğinin 1000 üyesi olabilme potansiyeli de var. Bu anlamda dernekte insanları nasıl beslediğiniz çok önemli.
Bu kadar çok sivil toplum örgütü varken iş adamlarının MEGİAD’ı seçme nedenleri nelerdir?
İnsanların sivil toplum örgütünü seçmesinin iki nedeni vardır; manevi ve maddi nedenlerdir.  Yapılan etkinlikler ile, eğitimlerle ve onlara sağladığınız olanaklarla manevi açıdan doyurmanız lazım. Diğer nedeni ele alacak olursak, bu derneği tercih eden kişiler kendi yaptığı işe nasıl katkı sağlayacaklarını düşünürler. İşadamları, derneğimiz sayesinde katıldığı etkinlerden olumlu sonuçlar alacaktır. Bu iki nedenede sahip olduktan sonra insanlar elbette sizi tercih eder.  

Dernek olarak yaptığınız faaliyetler nelerdir?
Üyeler arası tanışma kokteylleri düzenledik. Fuarları andıran bazı organizasyonlar yaptık.  Bir takım etkinliklerimizin ulusal basında yer almasını sağlayarak Mersin’in gelişmesine ve imajına da olumlu katkıda bulunmuş olduk.  Mersin’de bu kadar hızlı büyüyen bir dernek yok.  Siz ne kadar çok ekerseniz o kadar çok biçebilirsiniz. Girişimci iş adamları dernekleri arasında en fazla kadın üyeye sahip derneğiz.  Kadın üyelerimizden 6 ay giriş aidatı almayarak, ücretsiz bir şekilde derneğimize katılmalarını sağladık. Geçtiğimiz hafta yapılan genel kurul sonrasında Türkiye Genç İşadamları Konfederasyonu (TÜGİK) yönetim kurulunda başkan yardımcısı olarak MEGİAD Başkan Vekili Mehmet İzol yer aldı. Bense konfederasyon istişare başkan yardımcısı görevini aldım. Bu durum, Türkiye’de 80’e yakın dernek içerisinde aldığımız gücüde göstermiş oluyor.

“MEGİAD Buluşturuyor “ etkinliğimiz içerisinde Türkiye’ye mal olmuş birçok kişiyi Mersin’e getirerek onları üyelerimizle buluşturduk. Bu kişiler arasında; Saadettin Saran, Hamdi Akın, Kerem Alkin ve Rıfat Hisarcıklıoğlu gibi Türk iş dünyasının etkili isimleri var. MEGİAD olarak,  CNN, Habertürk gibi birçok ulusal televizyonda yer alan iş dünyasına yönelik programların Mersin’de yapılmasını sağladık.

Şimdi bölgede çok ses getirecek bir etkinlik daha düzenliyoruz. MEGİAD’ın üyelerinden 20 kişilik bir ekiple Avrupa Birliği’ni ziyaret edeceğiz.  Avrupa Birliği’ne Mersin’in önemini, Mersin’in Avrupa Birliği’nden nasıl göründüğü konusunu, Avrupa Birliği’ndeki Türk Parlamenterle fikirleri paylaşacağız. Brüksel veya Amsterdam’da da işadamları ile bir araya geleceğiz ve orada da Mersin’i anlatacağız. 


Avrupa ülkesi olmak istiyorsak, ülke standartlığının belli bir yere oturması için bizim Avrupa Birliği Standartları’na uymamız lazım. Avrupa Birliği’nin pazarı Amerika ile birlikte büyüyor.  Gelecekte Amerika Kıtası’nda yeni bir pazar oluşacak ve bu pazarda Türkiye’nin de yer alması lazım. Biz coğrafya olarak Ortadoğu’da yer alabiliriz ama işadamları olarak fikir açısından hepimiz Avrupa ülkesiyiz. Dolayısıyla bizimde Avrupa Birliği’ne üye olmamız lazım. Avrupa Birliği’ne giderek bu fikirlerimizi cezeryemizle birlikte (gülümsüyor) onlara götürerek kendimizi ifade edeceğiz.  Buradaki iş adamları da Avrupa Parlamentosu’nun nasıl çalıştığını yakından izleme fırsatı bulacağız. Buda kabına sığmayan bir sivil toplum örgütünün hangi pencereden baktığını da ortaya koyuyor. 


MEGİAD’ın bundan sonraki sürecini anlatır mısınız?
Bu sene dernekte son yılım. Tüzüğümüze göre bir başkan iki dönem başkanlık yapabiliyor. Ortalama 5 yılda bir başkan değişmesi gerekiyor.  8-9 ay içerisinde yapılacak seçimle bayrağımızı teslim edeceğiz.  500’e yakın üye olarak teslim edeceğim bu görevimi benden sonra gelecek başkanın da 1000 üye ile tamamlayacağını umuyorum. 


Megiad’ın başarılı olmasındaki en büyük özelliği hiçbir frekansa, siyasi kuruma bağlı olmaması. Başkanların ve yönetim kurulu üyelerinin politik görüşleri olabilir ama bir derneğin politik görüşünün olmaması gerekiyor. Dernek bütün partilere eşit mesafede olmalı ve bir politik görüşün sözcüsü olmamalıdır. Bizim herkese saygımız var ve fikirlerini önemsiyoruz. Aynı şekilde bizimde fikirlerimize saygı duyulmasını istiyoruz.  Her iktidar geldiğinde kendi sivil toplum örgütünü yaratma çabası içerisine giriyor. Genel olarak baktığınızda ayakta kalanlar bu frekansların içerisine girmeyenler oluyor. 



Alper Gürsoy 6 Ocak 1976 Adıyaman doğumlu.
 İlköğretim, ortaöğretim ve liseyi Adıyaman’da tamamladı. 
Üniversite eğitimini Lefke Avrupa Üniversitesi’nde İngilizce İşletme olarak bitirdi. 
Askerliğini yaptıktan sonra 16 yıldır da iş hayatının içerisinde. 
2 dönem boyunca Mersin Ticaret ve Sanayi Odası meclis üyeliğini ve Yönetim Kurulu Üyeliğini sürdürüyor. 
Türkiye Genç İşadamları Konfederasyonu istişare yönetim kurulu başkan yardımcısı.  
Mersin Fenerbahçe Derneği Başkan Yardımcısı ve Fenerbahçe kongre üyesi.
Mersin Tenis Kulübü yönetim kurulu üyesi.
Renault Bayi Konseyi’nde 2 dönem yönetim kurulunda yer aldı. 
Mersin Yetkili Otomotiv Satıcılar Derneği’nin kurucu başkanlığını yaptı. 
Gürsoy, evli ve 2 çocuk babası.







Editör: Barış Köksal